Personas en tratamientos de reproducción asistida, pérdida gestacional y suicidio de un ser querido: comprendiendo los duelos silenciados

Author

Putin Saura, Raquel

Codirector

Herrero Esquerdo, Olga

Ribas Rabert, Emma

Tutor

Herrero Esquerdo, Olga

Date of defense

2025-05-26

Pages

345 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i l'Esport Blanquerna

Abstract

Aquesta tesi doctoral aborda tres formes de dol profundament silenciades i amb característiques úniques: el dol per infertilitat, el dol després d'una mort per suïcidi i el dol perinatal i/o neonatal. A través d'una combinació d'estudis quantitatius i qualitatius, es pretén contribuir al coneixement d'aquestes experiències de pèrdua, visibilitzar-ne l'impacte emocional i donar veu en un context on sovint són invisibilitzades. En primer lloc, es va explorar l'impacte emocional i el procés de dol associat als tractaments de reproducció assistida. A partir d'un estudi correlacional amb 105 persones (48 homes i 57 dones), es van identificar diferències significatives en el desajust emocional i els recursos adaptatius segons el gènere i el tipus d'infertilitat. Els resultats van evidenciar nivells més alts de desajust emocional en dones i una correlació negativa entre aquest desajust, les relacions de parella i la construcció de sentit. Aquest estudi destaca la rellevància del sentit com a variable protectora i proposa la seva integració en intervencions psicològiques per a persones que afronten la infertilitat. En segon lloc, es va examinar el dol després d'una mort per suïcidi, un tipus de pèrdua que combina l'estigma social amb una gran complexitat emocional. Aquest apartat aprofundeix en les característiques específiques d'aquests dols, que en dificulten l'elaboració a causa de l'impacte del suïcidi en les xarxes properes. Mitjançant l'exposició de l'estudi d'un cas i l'anàlisi de la literatura, es destaca la importància de comprendre les particularitats d'aquest tipus de dol i la necessitat d'intervencions personalitzades per a les persones que el viuen. Finalment, es va investigar el dol perinatal i/o neonatal, una pèrdua que sovint és invisibilitzada per l'entorn social. A través d'un estudi qualitatiu amb 108 dones, es van explorar els rituals realitzats i l'ús de tatuatges com a expressió simbòlica del dol, així com la percepció d'ajuda professional rebuda. Els resultats subratllen el valor d'aquests rituals i tatuatges com a formes de preservar la memòria del fill perdut, atorgant un sentit de continuïtat i validació emocional. En aquest apartat, les mares destaquen la percepció d'ajuda per part de professionals psicòlegs que reconeguin el seu patiment i se sentin acompanyades després de la seva pèrdua. En conjunt, aquesta tesi pretén donar veu a dols silenciats en el nostre context social i cultural però molt significatius per a qui els pateix. El silenci i la manca de reconeixement social dificulten l'elaboració del dolor en les persones que pateixen els tipus de pèrdues que abordem en aquest treball de tesi doctoral. La necessitat de reconeixement, de validació emocional, de facilitar la reconstrucció de significat amb l'entorn més íntim i la creació d'espais i rituals simbòlics per processar i compartir les pèrdues són fonamentals per a qualsevol persona en un procés de dol.


La presente tesis doctoral aborda tres formas de duelo profundamente silenciadas y con características únicas: el duelo por infertilidad, el duelo tras una muerte por suicidio y el duelo perinatal y neonatal. A través de una combinación de estudios cuantitativos y cualitativos, se busca contribuir al conocimiento de estas experiencias de pérdida, visibilizar su impacto emocional y darles voz en un contexto donde a menudo son invisibilizadas. En primer lugar, se exploró el impacto emocional y el proceso de duelo asociado a los tratamientos de reproducción asistida. A partir de un estudio correlacional con 105 personas (48 hombres y 57 mujeres), se identificaron diferencias significativas en el desajuste emocional y los recursos adaptativos entre géneros y según el tipo de infertilidad. Los resultados evidenciaron mayores niveles de desajuste emocional en mujeres y una correlación negativa entre este desajuste, las relaciones de pareja y la construcción de sentido. Este estudio destaca la relevancia del sentido como variable protectora y propone su integración en intervenciones psicológicas para personas que enfrentan infertilidad. En segundo lugar, se examinó el duelo tras la muerte por suicidio, un tipo de pérdida que combina el estigma social con una gran complejidad emocional. Este apartado profundiza en las características específicas de estos duelos, que dificultan su elaboración debido al impacto del suicidio en las redes cercanas. Mediante la exposición del estudio de un caso y el análisis de la literatura, se resalta la importancia de comprender las particularidades de este tipo de duelo y la necesidad de intervenciones personalizadas para quienes lo viven. Por último, se investigó el duelo perinatal y neonatal, una pérdida que a menudo es invisibilizada por el entorno social. A través de un estudio cualitativo con 108 mujeres, se exploraron los rituales llevados a cabo y el uso de tatuajes como expresión simbólica del duelo así como la percepción de ayuda profesional recibida. Los resultados subrayan el valor de estos rituales y tatuajes como formas de preservar la memoria del hijo perdido, otorgando un sentido de continuidad y validación emocional. En este apartado, las madres destacan la percepción de ayuda por parte de profesionales psicólogos que reconozcan su sufrimiento y se sientan acompañadas tras su pérdida. En conjunto, esta tesis pretende dar voz a duelos silenciados en nuestro contexto social y cultural pero muy significativos para quienes los sufren. El silencio y la falta de reconocimiento social dificultan la elaboración del dolor en las personas que sufren el tipo de pérdidas que abordamos en este trabajo de tesis doctoral. La necesidad de reconocimiento, de validación emocional, de facilitar la reconstrucción de significado con el entorno más íntimo y la creación de espacios y rituales simbólicos para procesar y compartir las pérdidas son fundamentales para cualquier persona en un proceso de duelo.


This doctoral thesis addresses three deeply silenced and unique forms of grief: infertility grief, grief after a death by suicide, and perinatal and neonatal grief. Through a combination of quantitative and qualitative studies, it seeks to contribute to the understanding of these loss experiences, highlight their emotional impact, and give them a voice in a context where they are often overlooked. Firstly, the emotional impact and grief process associated with assisted reproduction treatments were explored. Based on a correlational study with 105 individuals (48 men and 57 women), significant differences were identified in emotional distress and adaptive resources by gender and type of infertility. The results revealed higher levels of emotional distress in women and a negative correlation between this distress, couple relationships, and the construction of meaning. This study highlights the importance of meaning as a protective factor and proposes its integration into psychological interventions for individuals facing infertility. Secondly, grief after death by suicide was examined, a type of loss that combines social stigma with significant emotional complexity. This section delves into the specific characteristics of these types of grief, which hinder their processing due to the impact of suicide on close social networks. Through the presentation of a case study and literature analysis, the importance of understanding the particularities of this type of grief and the need for personalized interventions for those who experience it is emphasized. Lastly, perinatal and neonatal grief, a loss often overlooked by the social environment, was investigated. Through a qualitative study with 108 women, the rituals performed and the use of tattoos as symbolic expressions of grief were explored, as well as the perception of professional help received. The results underscore the value of these rituals and tattoos as ways to preserve the memory of the lost child, providing a sense of continuity and emotional validation. In this section, mothers emphasize the perception of support from psychologists who acknowledge their suffering and make them feel accompanied in their loss. Overall, this thesis aims to give a voice to silenced forms of grief within our social and cultural context, which are deeply significant for those who suffer them. Silence and lack of social acknowledgment hinder the processing of pain for individuals experiencing the types of losses addressed in this doctoral thesis. The need for recognition, emotional validation, facilitating the reconstruction of meaning within the most intimate environment, and the creation of symbolic spaces and rituals to process and share losses are fundamental for anyone undergoing a grieving process.

Keywords

proceso de duelo; duelo silenciado; narrativa; infertilidad; suicidio; pérdida perinatal; pérdida neonatal

Subjects

159.9 - Psychology

Knowledge Area

Salut i serveis socials

Documents

Tesi_Raquel_Putin.pdf

9.282Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)