Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i l'Esport Blanquerna
L'estudi examina les pràctiques de gestió i lideratge de nivell intermedi (middle tier) com un generador de condicions que afavoreixen els processos de millora en els centres educatius a nivell local amb la finalitat de garantir el dret a l'educació. S'analitzen les relacions del nivell intermedi amb les institucions del nivell macro (ministeri, agències) i s'aprofundeix en com el seu rol i pràctiques estan mediades pels tipus de governança i marcs reguladors que adopten els sistemes educatius. Des del punt de vista de la relació amb els centres educatius (nivell micro), la investigació va permetre identificar que els principals àmbits d'acció són els temes de governança i participació local, suport tècnic pedagògic, desenvolupament de capacitats i suport d'equips i infraestructura de operació. En el marc d'una reforma a la gran escala de l'educació pública a Xile, que va redissenyar per complet el nivell intermedi, es va realitzar un estudi de cas des d'un enfocament de mètodes mixtos que permetia analitzar en profunditat la relació d'aquest nou nivell intermedi amb els centres educatius, per a això s'utilitza una matriu d'anàlisi que categoritza els àmbits identificats. El cas estudiat és un Servicio Local de Educación Pública (SLEP) que representa la nova forma d'organització de l'Estat al territori, amb una nova proposta de governança i relació amb els centres educatius a nivell local. L'anàlisi d'antecedents junt a la percepció de directius, professors i personals del SLEP consultats i compte de la importància de tota l'acció del nivell intermedi que pretén generar contextos institucionals per a la millora ha d'estar basat en una estratègia d'integració, que facilita un procés. d'adaptació mútua i gènere espais de col·laboració i implicació de professors i directius. S'identifiquen pràctiques de lideratge, que són molt valorades per la comunitat, ja que no només promou la millora i els seus resultats, sinó que també fomenta la confiança, la cohesió i el compromís de la comunitat educativa. Això resulta especialment rellevant quan està en un procés de canvi cultural. Des del punt de vista del tema investigat, es conclou que és un àmbit d'atenció als investigadors nous, amb un desenvolupament incipient. Tradicionalment el nucli de les investigacions existents ha estat concentrat en els sistemes educatius descentralitzats. Dades les urgències en el sector educatiu, cada vegada hi ha més sistemes que ven en el nivell intermedi una palanca de millora que integra i coherència a les accions dels sistemes amb una perspectiva multinivell, que influeix des de la implementació de les polítiques públiques fins a les pràctiques directives i docents en els centres educatius, de ahí la importància d'aprofundir en el seu rol.
El estudio examina las prácticas de gestión y liderazgo de nivel intermedio (middle tier) como un generador de condiciones que favorecen los procesos de mejoramiento en los centros educativos a nivel local con el fin de garantizar el Derecho a la Educación. Se analizan las relaciones del nivel intermedio con las instituciones del nivel macro (ministerio, agencias) y se profundiza en cómo su rol y prácticas están mediados por los tipos de gobernanza y marcos regulatorios que los sistemas educativos adoptan. Desde el punto de vista de la relación con los centros educativos (nivel micro), la investigación permitió identificar que los principales ámbitos de acción son los temas de gobernanza y participación local, apoyo técnico pedagógico, desarrollo de capacidades y soporte de equipos e infraestructura de operación. En el marco de una reforma a gran escala de la educación pública en Chile, que rediseña por completo el nivel intermedio, se realizó un estudio de caso desde un enfoque de métodos mixtos que permitió analizar en profundidad la relación de este nuevo nivel intermedio con los centros educativos, para esto se utilizó una matriz de análisis que categoriza los ámbitos identificados. El caso estudiado es un Servicio Local de Educación Pública (SLEP) que representan la nueva forma de organización del Estado en el territorio, con una nueva propuesta de gobernanza y relación con los centros educativos a nivel local. El análisis de antecedentes junto a la percepción de directivos, profesores y personal del SLEP consultados dan cuenta de la importancia de que toda acción del nivel intermedio que pretenda generar contextos institucionales para la mejora debe estar basado en una estrategia de integración, que facilite un proceso de adaptación mutua y genere espacios de colaboración e involucramiento de profesores y directivos. Se identificaron prácticas de liderazgo, que son muy valoradas por la comunidad, ya que no solo promueven la mejora y sus resultados, sino que también fomentan la confianza, la cohesión y el compromiso de la comunidad educativa. Esto resulta particularmente relevante cuando se está en un proceso de cambio cultural. Desde el punto del tema investigado, se concluye que es un ámbito de atención de investigadores nuevo, con un incipiente desarrollo. Tradicionalmente el núcleo de las investigaciones existentes ha estado concentrado en los sistemas educativos descentralizados. Dadas las urgencias en el sector educativo, cada vez hay más sistemas que ven en el nivel intermedio una palanca de mejora que integra y da coherencia a las acciones de los sistemas con una perspectiva multinivel, que influye desde la implementación de las políticas públicas hasta las prácticas directivas y docentes en los centros educativos, de ahí la importancia de profundizar en su rol.
The study examines middle tier management and leadership practices as a generator of conditions that favor improvement processes in educational centers at the local level in order to guarantee the Right to Education. The relationships of the middle tier with macro level institutions (ministry, agencies) are analyzed and it is deepened in how their role and practices are mediated by the types of governance and regulatory frameworks that educational systems adopt. From the point of view of the relationship with schools (micro level), the research identified that the main areas of action are governance and local participation, technical pedagogical support, capacity building and support for equipment and operational infrastructure. As part of a large-scale reform of public education in Chile that completely redesigned the intermediate level, a case study using a mixed methods approach was carried out. This allowed for an in-depth analysis of the relationship between the new intermediate level and the educational centers, using an analysis matrix to group the identified action areas. The case studied is a Servicio Local de Educación Pública (SLEP) that represents the new form of organization of the State in the territory, with a new proposal for governance and relationship with schools at the local level. The background analysis together with the perceptions of managers, teachers and SLEP staff consulted show the importance that any action at the intermediate level that seeks to generate institutional contexts for improvement should be based on an integration strategy that facilitates a mutual adaptation process and generates spaces for collaboration and involvement of teachers and managers. Leadership practices were identified, which are highly valued by the community, since they not only promote improvement and its results, but also foster trust, cohesion and commitment in the educational community. This is particularly relevant when undergoing a process of cultural change. From the point of view of the researched topic, it is concluded that it is a new area of attention for researchers, with an incipient development. Traditionally, the core of existing research has been concentrated on decentralized educational systems. Given the urgencies in the educational sector, there are more and more systems that see the intermediate level as a lever for improvement that integrates and gives coherence to the actions of the systems with a multilevel perspective, which influences from the implementation of public policies to the management and teaching practices in the educational centers, hence the importance of deepening its role.
Liderazgo y Gestión Educativa; Liderazgo Intermedio (Midlle Tieer); Sistemas Educativos y Gobernanza; Socioeducativo; Mejoramieto Educativo; Trayectorias Educativa; Desarrollo de capacidades docentes y directivas; Trabajo Colaborativo; Confianza; Redes de mejoramiento educativo
3 - Ciencias sociales; 371 - Organización y gestión de la educación y de la enseñanza
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.