Medición de los Impactos de la Difusión de la Innovación de un Proyecto de Responsabilidad Social

Author

Sáenz Acosta, César Sandro

Director

Arenas, Daniel (Arenas Vives)

Date of defense

2012-06-25

Legal Deposit

B.23546-2012

Pages

262 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Esade

Abstract

Les empreses estan desenvolupant projectes de responsabilitat social amb les seves comunitats amb la intenció de prevenir conflictes socials. Moltes d'aquests projectes involucren desenvolupament de capacitats als beneficiaris perquè puguin generar més ingressos i millorar la seva qualitat de vida. No obstant això, les empreses no mesuren els impactes socials d'aquests projectes de responsabilitat social, limitant-se a reportar només indicadors de gestió que involucra quantitat de beneficiaris capacitats. El problema és, per tant, que no es coneixen investigacions que mesurin els impactes de l'adopció d'un projecte de responsabilitat social que involucri desenvolupament de capacitats. L'objectiu d'aquesta investigació és contribuir al coneixement per millorar la gestió dels projectes de responsabilitat social coneixent les activitats per generar el canvi de conducta dels beneficiaris i millorar la comunicació dels seus impactes per mitjà del retorn social de la inversió. Per complir amb els objectius es realitza una àmplia revisió de literatura respecte als models per al generar el canvi de conducta i el mesurament del retorn social de la inversió. Per a aquest estudi es va realitzar una investigació qualitativa, d'estudi de casos, per investigar dos projectes de desenvolupament de capacitats socials d'un projecte de responsabilitat social empresarial. Després, es va desenvolupar amb una estratègia de recerca de triangulació amb múltiples fonts d'evidència com una forma de corroboració, juntament amb un protocol que considera una visió del projecte, els procediments de camp, i preguntes. Els resultats de la investigació mostren que els processos de canvi de conducta dels beneficiaris per a l'adopció d'aquests projectes de responsabilitat social passa pels processos: coneixement, persuasió, decisió, implementació i confirmació. Així mateix, la investigació mostra que és possible incorporar aquest procés de canvi de conducta per mesurar el retorn social de la inversió. Tot això és possible mesurant els impactes d'aquests projectes generats en els beneficiaris i en els altres actors socials relacionats amb aquests projectes, com per exemple, les empreses auspiciadores, col • laboradors, clients, entre d'altres.


Las empresas están desarrollando proyectos de responsabilidad social con sus comunidades con la intención de prevenir conflictos sociales. Muchas de estos proyectos involucran desarrollo de capacidades a los beneficiarios para que puedan generar mayores ingresos y mejorar su calidad de vida. Sin embargo, las empresas no miden los impactos sociales de estos proyectos de responsabilidad social, limitándose a reportar sólo indicadores de gestión que involucra cantidad de beneficiarios capacitados. El problema es, por lo tanto, que no se conocen investigaciones que midan los impactos de la adopción de un proyecto de responsabilidad social que involucre desarrollo de capacidades. El objetivo de esta investigación es contribuir al conocimiento para mejorar la gestión de los proyectos de responsabilidad social conociendo las actividades para generar el cambio de conducta de los beneficiarios y mejorar la comunicación de sus impactos por medio del retorno social de la inversión. Para cumplir con los objetivos se realiza una amplia revisión de literatura respecto a los modelos para el generar el cambio de conducta y la medición del retorno social de la inversión. Para el presente estudio se realizó una investigación cualitativa, de estudio de casos, para investigar dos proyectos de desarrollo de capacidades sociales de un proyecto de responsabilidad social empresarial. Luego, se desarrolló con una estrategia de investigación de triangulación con múltiples fuentes de evidencia como una forma de corroboración, junto con un protocolo que considera una visión del proyecto, los procedimientos de campo, y preguntas. Los resultados de la investigación muestran que los procesos de cambio de conducta de los beneficiarios para la adopción de estos proyectos de responsabilidad social pasa por los procesos: conocimiento, persuasión, decisión, implementación y confirmación. Asimismo, la investigación muestra que es posible incorporar este proceso de cambio de conducta para medir el retorno social de la inversión. Todo esto es posible midiendo los impactos de estos proyectos generados en los beneficiarios y en los otros actores sociales relacionados con estos proyectos, como por ejemplo, las empresas auspiciadores, colaboradores, clientes, entre otros.


Companies are developing social responsibility projects to their communities with the aim of preventing social conflicts. Many of these projects involve capacity building for beneficiaries in order to generate more income and improve their quality of life. However, companies do not measure the social impacts of these projects of social responsibility to report only limited performance indicators involving number of beneficiaries trained. The problem is, therefore, there are no known studies that measure the impacts of the adoption of a social responsibility project involving capacity building. The objective of this research is to contribute to knowledge to improve the management of social responsibility projects generating activities knowing the changing behavior of the beneficiaries and to improve communication of their impact through the social return on investment. To meet the objectives done an extensive review of literature on generating models for behavior change and measuring the social return on investment For the present study, it was applied a qualitative research as case study to investigate two projects in social responsibility which involved capacity building. Then it was developed a research strategy of triangulation with multiple sources of evidence as a way of corroboration, along with a protocol that considers a vision of the project, field procedures, and questions. The research results show that the behavior change process of the beneficiaries for the adoption of these social responsibility projects go through the process: knowledge, persuasion, decision, implementation and confirmation. The research also shows that it is possible to incorporate this behavior change process to measure the social return on investment. All this is possible by measuring the impacts of these projects generated by the beneficiaries and other stakeholders related to these projects, for example, companies, suppliers, customers, among others.

Keywords

canvi de conducta; retorn social de la inversió; responsabilitat social; cambio de conducta; retorno social de la inversión; responsabilidad social; social responsibility; change behaviour; social return of investment

Subjects

65 - Communication and transport industries. Accountancy. Business management. Public relations

Knowledge Area

Management Sciences

Documents

SÁENZ ACOSTA_Tesis Doctoral_2012-04-09_FV.pdf

931.2Kb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)