Efectes i mecanismes d'acció dels antagonistes alpha-v en l'adhesió cel·lular de melanoma, mitjançada per la integrina alpha v-beta 3.

Author

Castel Gil, Susana

Director

Vilaró, Senén, 1956-2005

Date of defense

2002-05-21

ISBN

8469991868

Legal Deposit

B.37814-2002



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular

Abstract

El melanoma cutani humà és un dels càncers més agressius i mortals que existeixen un cop<br/>arribada la fase de metàstasi. Actualment, s'intenta establir teràpies novedoses que tenen com a diana antígens associats a la progressió del melanoma maligne. Un d'aquests antígens és la<br/>integrina alpha-v beta 3, molt expressada en el melanoma cutani i considerada com una diana preferent.<br/>En aquesta tesi doctoral es van utilitzar dos antagonistes de la integrina alpha-v beta 3 per a la caracterització del seu funcionament in vitro en cèl·lules de melanoma humà: un anticòs<br/>monoclonal contra la subunitat alpha-, el mAb 17E6 desenvolupat pel Laboratori de<br/>Bioinvestigació, Merck Farma y Química S.A (Barcelona,Espanya) i el pentapèptid cíclic Arggly-Asp-D-Phe-MeVal o cyclo-RGDfVMet, desenvolupat en Merck KgaA (Darmstad, Alemanya).<br/>Prèviament a l'inici d'aquest estudi s'havia caracteritzat la seva afinitat per les diferents<br/>integrines alpha-v, la seva capacitat de bloquejar l'adhesió mitjançada per aquestes integrines de<br/>diferents línies de melanoma i carcinoma i la de reduir la mida de tumors in vivo. El present<br/>estudi intenta comprovar si aquests antagonistes també tenen la capacitat d'induir la<br/>desadhesió de les cèl·lules de melanoma humà un cop formades les unions cèl·lula-matriu<br/>extracel·lular (ECM) i determinar quins mecanismes estarien implicats.<br/>Els resultats obtinguts van demostrar que tant el mAb 17E6 com el pèptid cRGDfVMet induïen la<br/>desadhesió de les cèl·lules de melanoma humà sobre una matriu de vitronectina (VN), en un<br/>procés dosi- i temperatura dependent en el que també estan implicats la senyalització<br/>intracel·lular mitjançada per calci i el citoesquelet d'actina. A més, la desestabilització de la unió alpha-v beta 3-VN induïda pels antagonistes provocava la deslocalització de la integrina ?v?3 de les<br/>adhesions focals (FAs) i la seva redistribució a la membrana cel·lular. L'acció dels antagonistes<br/>també induïa el desengalzament de les FAs i la conseqüent de deslocalització les proteïnes<br/>que les formen així com del citoesquelet d'actina.<br/>En el darrer apartat d'aquesta tesi doctoral es van caracteritzar els processos mitjançant els<br/>quals aquests dos antagonistes podien ser internalitzats per les cèl·lules de melanoma. Així, els resultats obtinguts indicaven que mentre que el pèptid cRGDfVMet era endocitat de manera no específica i independent de la integrina alpha-v beta 3 per les cèl·lules de melanoma, el mAb 17E6 seguia una internalització mitjançada per receptor internalitzant-se conjuntament amb la integrina alpha-v beta 3.<br/>Conseqüentment, el mAb 17E6 però no el pèptid cRGDfVMet, redueix el número d'integrines<br/>alpha-v beta 3 funcionals a la superfície de les cèl·lules de melanoma, ja que s'uneix de manera estable a la subunitat alpha-v i internalitza l'heterodímer.

Keywords

Melanoma cutani

Subjects

616 - Pathology. Clinical medicine

Knowledge Area

Ciències Experimentals i Matemàtiques

Documents

castel_tesi.pdf

48.21Mb

Portadella.pdf

5.581Kb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)