Universitat Rovira i Virgili. Departament de Filologies Romàniques
El objeto de esta investigación es el estudio de las vías de penetración, desarrollo y difusión en español del léxico relativo a la electricidad desde mediados del siglo XVIII hasta finales del siglo XIX a partir del análisis de los textos científicos aparecidos en España durante ese periodo. La tesis consta de ocho capítulos, más un anexo en el que se da detalle del corpus de estudio, integrado por un total de 1015 términos. Los dos primeros se destinan a la presentación del estudio y a la exposición de la metodología empleada. En el tercer capítulo se ofrece una aproximación a la historia de la electricidad en España a partir del estudio de las fuentes, tanto originales como traducidas. Los capítulos 4 y 5, que constituyen el núcleo de la investigación, se destinan al estudio de la formación y el desarrollo del léxico de la electricidad durante las dos grandes etapas en que se divide el periodo analizado: la etapa de la electrostática (siglo XVIII) y la etapa de la electrodinámica (siglo XIX). El capítulo 6, por su parte, supone una relectura de los dos anteriores que atiende a la vertiente lexicográfica. En el capítulo 7, finalmente, se exponen las conclusiones de la tesis, que ofrecen una visión transversal destinada principalmente a evaluar en qué medida se cumplen las hipótesis de partida. Cierra la investigación el capítulo destinado a la presentación de la bibliografía. En él, además de los estudios consultados para la elaboración de la tesis, se da detalle del amplio conjunto de fuentes consultadas (tratados, manuales, memorias y revistas de los siglos XVIII y XIX).
L'objecte d'aquesta tesi és l'estudi de les vies de penetració, desenvolupament i difusió en espanyol del lèxic relatiu a l'electricitat des de mitjan segle XVIII fins a finals del segle XIX a partir de l'anàlisi dels textos científics apareguts a Espanya durant aquest període. La tesi consta de vuit capítols, més un annex en què es dóna detall del corpus d'estudi, integrat per un total de 1015 termes. Els dos primers capítols es destinen a la presentació de l'estudi i a l'exposició de la metodologia emprada. Al tercer capítol s'ofereix una aproximació a la història de l'electricitat a Espanya a partir de l'estudi de les fonts, tant originals com traduïdes. Els capítols 4 i 5, que constitueixen el nucli de la investigació, es destinen a l'estudi de la formació i el desenvolupament del lèxic de l'electricitat durant les dues grans etapes en què es divideix el període analitzat: l'etapa de l'electrostàtica (segle XVIII) i l'etapa de l'electrodinàmica (segle XIX). El capítol 6, d'altra banda, suposa una relectura dels dos anteriors que atén al vessant lexicogràfic. Al capítol 7, finalment, s'exposen les conclusions de la tesi, que ofereixen una visió transversal destinada principalment a avaluar en quina mesura es compleixen les hipòtesis de partida. Tanca la investigació el capítol destinat a la presentació de la bibliografia. A més dels estudis consultats per a l'elaboració de la tesi, s’hi dóna detall de l'ampli conjunt de fonts consultades (tractats, manuals, memòries i revistes dels segles XVIII i XIX).
Terminologia diacrònica; Electricitat; Lexicologia; Segles XVIII-XIX; Espanya; Llenguatges d'especialitats
81 - Linguistics and languages
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.