Cels Gomis i Mestre: biografia i narrativa folklòrica

Author

Samper Prunera, Emili

Director

Oriol Carazo, Carme

Codirector

Sunyer Molné, Magí

Date of defense

2013-04-05

Legal Deposit

T.610-2013

Pages

541 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Filologia Catalana

Abstract

Aquesta tesi estudia dues vessants concretes del folklorista Cels Gomis i Mestre (Reus, 1841 – Barcelona, 1915). En primer lloc, s’ofereix un estudi biogràfic detallat que situa l’autor en el seu context històric i cultural i que inclou el buidat de tota la seva producció i permet resseguir la seva ideologia tenint en compte tots els àmbits en els quals va contribuir (anarquisme, excursionisme, folklore, pedagogia i literatura). En segon lloc, s’aprofundeix en l’estudi d’una part concreta de la seva producció folklòrica amb l’edició, transcripció i catalogació del corpus format per la seva narrativa folklòrica segons tres sistemes de catalogació: l’índex internacional de tipus rondallístics d’Aarne/Thompson/Uther [ATU]; els tipus proposats al projecte «RondCat: rondalles catalanes»; i un sistema de gèneres narratius. El treball ofereix una visió completa i conjunta de la vida i l’obra del folklorista així com l’estudi d’una part concreta de la seva obra des d’una perspectiva des de la qual no s’havia estudiat mai abans.


This thesis studies two specific aspects of the folklorist Cels Gomis i Mestre (Reus, 1841 - Barcelona, 1915). On the one hand, it provides a detailed biographical study that places the author in his historical and cultural context including a whole analysis of all his production. His ideology can be traced this way, considering all the areas in which he contributed (anarchism, hiking, folklore, literature and education). On the other hand, a particular part of his folkloric production is studied in depth with the edition, transcription and cataloguing of the corpus composed by his narrative folk according to three systems of cataloging: international index of folktale types by Aarne/Thompson/Uther [ATU]; classifications proposed in the project «RondCat: rondalles catalanes»; and a system of narrative genres. This dissertation offers a comprehensive and global vision of folklorist’s life and work and the study of a specific part of his production from a perspective that had not been studied before.

Keywords

anarquisme; excursionisme; folklore; rondalla; ATU; anarchism

Subjects

39 - Cultural anthropology. Ethnography. Customs. Manners. Traditions. Way of life; 929 - Biographical studies

Documents

Tesi.pdf

4.223Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)