Universitat i Discapacitat: Construint un model d'aula inclusiva en el marc universitari

Autor/a

Sala Bars, Ingrid

Director/a

Giné Giné, Climent, 1948-

Fecha de defensa

2013-07-18

Depósito Legal

B.20571-2013

Páginas

258 p.



Departamento/Instituto

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna

Resumen

En l’última dècada, el número d'estudiants amb discapacitat a les universitat espanyoles ha augmentat considerablement. Aquest fet es deu als canvis produïts a la legislació espanyola respecte a les persones amb discapacitat a la societat, als avenços tecnològics i al canvi de filosofies educatives, que han substituït els plantejaments de l'educació especial pels de la integració al sistema educatiu ordinari. No obstant, el pas d'aquests estudiants per la universitat no és lliure d'importants dificultats. Els docents universitaris no estan preparats per atendre la diversitat i, per tant, desenvolupar un projecte educatiu amb igualtats d'oportunitats és difícil. Les actituds i les accions del docents vers la diversitat i les metodologies pedagògiques inclusives són essencials per garantir l'èxit educatiu dels estudiants amb discapacitat. Així doncs, l'objectiu d'aquesta recerca ha estat conèixer quines són les actituds i les accions dels docents universitaris espanyols vers la diversitat i la implementació del disseny universal de la instrucció. Per poder donar resposta aquest objectiu prèviament hem hagut d'adaptar i validar al context espanyol l'instrument Inclusive Teaching Strategies Inventory - ITSI (Lombardi i Murray, 2011; Lombardi, Murray i Gerders, 2011). La investigació s'ha dut a terme amb la col•laboració de 649 docents procedents de 43 universitats espanyoles i de totes les branques d'estudis existents (Art i Humanitats, Ciències Socials, Ciències de la Salut, Ciències Bàsiques i Enginyeria i Arquitectura). Metodològicament, es tracta d'una investigació quantitativa de naturalesa descriptiva, explicativa i predictiva. Els resultats obtinguts en la recerca posen de manifest, en primer lloc, que l'instrument adaptat s'adequa amb èxit a la població espanyola. En segon lloc, que l'experiència prèvia amb la discapacitat, especialment la formació en discapacitat, és un pilar essencial per avançar cap a la creació d'aules inclusives dins el marc universitari. I finalment, que els docents universitaris de la nostra mostra generalment tenen una actitud i una manera d'impartir les classes bastant positiva vers el Disseny Universal aplicat a l'educació. En síntesi, assolir els objectius que ens hem proposat ha de permetre que les institucions universitàries i els seus docents tinguin una eina que els permeti avaluar quina és la seva situació respecte l'atenció a la diversitat i, llavors, puguin aplicar, si s'escau, mesures per garantir la igualtat d'oportunitats a les aules universitàries.


En la última década, el número de estudiantes con discapacidad en las universidades españolas se ha incrementado considerablemente. Este hecho es debido a los cambios producidos en la legislación española respeto a las personas con discapacidad en la sociedad, a los avances tecnológicos y al cambio de filosofías educativas, que han substituido los planteamientos de la educación especial por los de la integración en el sistema ordinario. No obstante, el paso de estos estudiantes por la universidad no es exento de importante dificultades. Los docentes universitarios no están preparados para atender a la diversidad y, por lo tanto, desarrollar un proyecto educativo con igualdad de oportunidades es difícil. Las actitudes i las acciones de los docentes hacia la diversidad y las metodologías pedagógicas inclusivas son esenciales para garantizar el éxito educativa de los estudiantes con discapacidad. El objetivo de esta investigación ha sido conocer cuáles son las actitudes y las acciones de los docentes universitarios españoles hacia la diversidad y la implementación del Diseño Universal de la Instrucción. Para poder dar respuesta a este objetivo previamente hemos tenido que adaptar i validar al contexto español el instrumento Inclusive Teaching Strategies Inventory - ITSI (Lombardi i Murray, 2011; Lombardi, Murray i Gerders, 2011). La investigación se ha llevado a cabo con la colaboración de 649 docentes procedentes de 43 universidades españolas y representantes de todas las ramas de estudios existentes (Arte y Humanidades, Ciencias Sociales, Ciencias de la Salud, Ciencias Básicas y Ingeniería y Arquitectura). Metodológicamente, se trata de una investigación cuantitativa de naturaleza descriptiva, explicativa y predicativa. Los resultados obtenidos en la investigación ponen de manifiesto, en primer lugar, que el instrumento adaptado se adecua con éxito a la población espanyola. En segundo lugar, que la experiencia previa con la discapacidad, especialmente la formación previa en discapacidad, es un pilar esencial para avanzar hacia la creación de aulas inclusivas dentro del marco universitario. I finalmente, que los docentes universitarios de nuestra muestra generalmente tienen una actitud y una manera de impartir las clases bastante positiva hacia el Diseño Universal aplicado a la educación. En síntesis, lograr los objetivos que nos hemos propuesto tiene que permitir que las instituciones universitarias y a sus docentes tengan una herramienta para evaluar cuál es su situación hacia atención a la diversidad y, entonces, puedan aplicar, si es necesario, medidas para garantizar la igualdad de oportunidades en las aulas universitarias.


During the last decade, the number of students with disability in Spanish Universities has grown considerably. This is due to changes done in the Spanish legislation regarding people with disability, to technological advances and to the change in educational philosophies. These new philosophies have substituted the approaches of special education for other based on the integration to the regular education system. However, the experience of these students in the University is not free of major difficulties. University teachers are not well prepared for attending the whole diversity and therefore it is difficult to develop an educational project with the same opportunities for everybody. Teachers’ attitudes and actions towards diversity and inclusive educational methodologies are essential in order to guarantee educational success of students with disability. Thus, the objective of this research has been to know which are the attitudes and actions of Spanish university teachers towards diversity and towards the implementation of Universal Instruction Design (UID). To answer this question we previously had to adapt and validate the Inclusive Teaching Strategies Inventory – ITSI (Lombardi, A. and Murray, C., 2011; Lombardi, A., Murray, C. and Gerders, H., 2011) instrument to the Spanish context. The investigation has been conducted in collaboration with 649 teachers from 43 different Spanish universities including all kind of different academic studies (Arts and Humanities, Social Sciences, Health Sciences, Basic Sciences and Engineering and Architecture). Methodologically, this is a quantitative research of descriptive, explanatory and predictive nature. The obtained results show first, that the adapted instrument (ITSI) fits properly with Spanish population. Secondly, that previous experience with disability (especially in disability formation) is a key factor to move forward to the creation of inclusive classrooms within the university context. Finally, university teachers of our study have a positive attitude and a positive way to teach towards Universal Design applied to education. In summary, to achieve the objectives we set for ourselves should allow that university institutions and its teachers, have a tool which permits the evaluation of themselves regarding the attention to diversity. Then they could implement some measures to ensure equal opportunities in university classrooms.

Palabras clave

Educació universitària; Discapacitat; Actituds; Disseny Universal; Educació Inclusiva; Educación universitaria; Discapacidad; Actitudes; Diseño Universal; Educación Inclusiva; Higher Education; Disability; Attitudes; Universal Design; Inclusive Education

Materias

159.9 - Psicología

Área de conocimiento

Psicologia

Documentos

Tesi - Ingrid Sala Bars.pdf

1.646Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)