Estudio de seguimiento de las caídas en la población mayor que vive en la comunidad

Author

Lavedán, Ana

Director

Jürschik, Pilar

Date of defense

2013-05-30

Legal Deposit

L.955-2013

Pages

230 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament d'Infermeria

Abstract

Objetivo: Estimar la evolución de las caídas en los adultos mayores de 75 y más años de edad que residen en la comunidad, en la ciudad de Lleida. Métodos: Estudio descriptivo, prospectivo y longitudinal (una primera fase transversal y una segunda fase longitudinal con una media de seguimiento de dos años). La muestra total fue 640 individuos de 75 y más años de edad, residentes en la comunidad en la ciudad Lleida. Las variables dependientes fueron la historia de caída en el último año, el miedo a caer y el síndrome postcaída en el icicio, y la aparición de caídas durante la fase de seguimiento. Entre las variables independientes encontramos los factores sociodemográficos, del equilibrio y la marcha, del estado de salud, de la calidad de vida relacionada con la salud y las relaciones sociales, con instrumentos de medida validados. Los datos fueron obtenidos a partir de la encuesta FRALLE. Se procedió a un análisis descriptivo y analítico (bivariado y multivariado) de las variables recogidas en la valoración inicial, y en el seguimiento. Resultados: La prevalencia de caídas en el último año fue 25,0% (IC95%:24,8-25,1), de síndrome postcaída 57,5% (IC95%:57,2-57,7) y de miedo a caer 41,5% (IC95%:41,3-41,6). Diversos factores sociodemográficos, del equilibrio y la marcha, del estado de salud y de la CVRS y las relaciones sociales fueron asociados a estos tres fenómenos. Finalmente, para la regresión logística se obtuvo como factores independientes a las caídas los problemas de audición, los síntomas depresivos y la discapacidad básica; para el síndrome postcaída el sexo femenino, los menores de 85 años, la discapacidad instrumental y el componente físico de la CVRS, y para el miedo a caer en toda la población mayor la discapacidad básica, el componente físico de la CVRS, las caídas y la depresión. En la fase longitudinal, se obtuvo una incidencia de caídas del 35,5% (IC95%:34,9-35,4) y fueron predictores de caídas el sexo, el vivir solo, un deterioro en la calidad de vida relacionada con la salud, los problemas de audición, el estado nutricional y el miedo a caer. Tras el análisis multivariante, el miedo a caer, los problemas de audición y un deterioro de la calidad de vida, se constituyeron como factores independientes. Además, sólo el miedo a caer aun sin antecedentes de caída al inicio, conduce a caída y discapacidad. Conclusiones: Las caídas y el miedo a caer en los adultos mayores que viven en la comunidad constituyen un problema frecuente y con efectos no deseados para la salud del mayor, incluyendo importantes consecuencias psicológicas. Los resultados advierten la necesidad de profundizar en el tema a fin de establecer estrategias preventivas efectivas.


Objectiu: Estimar la evolució de caigudes en la gent gran de 75 anys o més que viuen a la comunitat, a la ciutat de Lleida. Mètode: Estudi descriptiu, prospectiu i longitudinal (un primera fase transversal i una segona longitudinal amb una mitjana de seguiment de 2 anys). La mostra total va ser de 640 individus de 75 i més anys de edat, residents a la comunitat a la ciutat de Lleida. Les variables dependents van ser la història de caiguda en l’últim any, la por a caure i el síndrome post caiguda a l’inici de l’estudi, i l’aparició de caigudes durant la fase de seguiment. Entre les variables independents trobem els factors sociodemogràfics, de l’equilibri i la marxa, de l’estat de salut, de la qualitat de vida relacionada amb la salut i les relacions socials, amb instruments de mesura validats. Les dades van ser obtingudes mitjançant l’Enquesta FRALLE. Es va realitzar un anàlisi descriptiu i analític (bivariat i multivariat) de les variables recollides a la valoració inicial, i al seguiment. Resultats: La prevalença de caigudes en l’últim any va ser 25,0% (IC95%:24,8-25,1), de síndrome post caiguda 57,5% (IC95%:57,2-57,7) i de por a caure 41,5% (IC95%:41,3-41,6). Diversos factors sociodemogràfics, de l’equilibri i la marxa, de l’estat de salut, de la QVRS i les relacions socials van quedar associats a aquests tres fenòmens. Finalment, per la regressió logística es van veure com factors independents a les caigudes els problemes d’audició, els símptomes depressius i la discapacitat bàsica; per al síndrome post caiguda ser dona, menor de 85 anys, discapacitat instrumental i el component físic de la QVRS, i per al por a caure en tota la població major la discapacitat bàsica, el component físic de la QVRS, les caigudes i la depressió. En la fase longitudinal, la incidència de caigudes va ser del 35,5% (IC95%:34,9-35,4) i van ser predictors de caigudes el sexe, el viure sol, un deteriorament en la qualitat de vida relacionada amb la salut, els problemes d’audició, el estat nutricional y la por a caure. Després de l’anàlisi multivariant, la por a caure, els problemes d’audició i un deteriorament de la qualitat de vida en el seu component mental, es van constituir com factors independents. A més, tan sols la por a caure sense antecedents de caigudes a l’inici, condueix a caiguda i discapacitat Conclusions: Les caigudes i la por a caure en la gent gran que viu a la comunitat constitueixen un problema freqüent i amb efectes no desitjables per a la salut de la gent gran, incloent-hi importants conseqüències psicològiques. Els resultats adverteixen la necessitat d’aprofundir en aquest tema a fi d’establir estratègies preventives efectives


Objective: To assess the evolution of falls in older adults 75 and older living in the community, in the city of LLeida. Methods: Descriptive, prospective and longitudinal study (a first transversal phase and a second longitudinal one, with an average of follow-up of 2 years). The total of the sample was 640 individuals community-living persons aged 75 and older, in the city of Lleida. Falls, fear of falling and post-fall syndrome were considered as dependent variables at the beginning of the study, and appearance of falls during the follow-up. Sociodemographic, health status, psychological and physical performance measures were considered as independent variables, with validate scales. Data were collected by the FRALLE survey. A descriptive and analytic analysis were developed (bivariate and multivariate) considering variables collected in the first assessment and in the follow-up. Results: The prevalence of falls during last year was 25,0% (CI95%:24,8-25,1), post-fall syndrome 57,5% (CI95%:57,2-57,7) and fear of falling 41,5% (CI95%:41,3-41,6). Different factors sociodemographic, health status, quality of life and social relations were associated to them. Finally, the logistic regression defined as independents factors for falls hearing impairments, depressive symptoms and basic disability; for post-fall syndrome, female, lower than 85 years, instrumental disability and the physic component from quality of life related to health status, and for fair of falling basic disability, impairment in the physic component from quality of life, falls and depression. In longitudinal phase, incidence of falls was 35,2% (IC95%:34,9-35,4) and were predictors factors for falls female, living alone, impairment in quality of life, hearing impairment, risk of malnutrition and fear of falling. The logistic regression showed that fear of falling, hearing impairment and disability in their quality of life were independent factors. Furthermore, fear of falling without previous fall at the beginning of the study leads to falls and disability. Conclusions: Falls and fear of falling in elderly people community-dwelling are a frequent problem with adverse results for their health, including psychological consequences. Our results warn of the need to pursue the topic in order to establish effective preventive strategies.

Keywords

Caigudes; Síndrome post caiguda; Por a caure; Factors associats i gent gran; Caídas; Síndrome postcaída; Factores asociados y personas mayores; Falls; Post-fall syndrome; Associated factors and elderly people

Subjects

614 - Public health and hygiene. Accident prevention

Knowledge Area

Infermeria

Documents

Tals1de1.pdf

4.296Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)