Avaluació de la relació entre FABP4, FABP5 i el risc cardiovascular en pacients amb la sindrome d'Apnea-Hipopnea duran el son (sahs)

Author

Català Pérez, Raquel

Director

Masana Marín, Lluís

Codirector

Cabré Llobet, Anna

Teixidó Bruguera, Anna

Date of defense

2013-11-12

Legal Deposit

T.1566-2013

Pages

224 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Medicina i Cirurgia

Abstract

La síndrome d’apnea-hipopnea durant el son (SAHS) s’associa a un augment de malaltia cardiovascular i alteracions metabòliques. Les proteïnes d’unió a àcids grassos (FABP) son bones candidates com a marcadors de SAHS i les seues alteracions metabòliques. El gruix íntima-mitjana carotidi (GIMc) és un marcador d’arteriosclerosi subclínica. Es van avaluar les concentracions de FABP4 i FABP5 i el GIMc en pacients SAHS i el seu efecte després del tractament amb CPAP. Es van incloure 125 participants remesos per sospita de SAHS. Després de la polisomnografia, 107 van ser classificats com a SAHS i 58 foren tributaris de tractament amb CPAP. Els nivells de FABP4 i FABP5 circulants van ser determinats a nivell basal i a les 8 setmanes en els SAHS tributaris de CPAP. El GIMc va ser mesurat mitjançant ecografia en la primera visita i als 2 anys de seguiment en 50 pacients SAHS amb CPAP i 35 sense CPAP. Hem observat que la FABP4 circulant es va associar amb la severitat del SAHS i disminueix en els pacients amb SAHS severa després del tractament amb CPAP, mentre que els nivells de FABP5 no s’associen a la severitat de la SAHS i augmenten després del tractament amb CPAP. Els valors del GIMc van ser més elevats en els pacients SAHS, però no s’associen amb la severitat i regressen amb la CPAP. Podem concloure que FABP4 i FABP5 tenen diferent comportament amb la SAHS. FABP4 però no FABP5 pot ser considerada com a biomarcador en les comorbiditats metabòliques dels pacients SAHS. El nostre estudi dóna suport a l’eficàcia del tractament amb CPAP en la reducció del risc cardiovascular en pacients SAHS i suggereix que l’augment del GIMc podria ser una nova indicació de CPAP.


Obstructive sleep apnea (OSA) is associated with an increased risk of cardiovascular disease and metabolic alterations. The fatty acid binding proteins (FABP) are good candidates as markers of OSA and metabolic alterations. Carotid intimae media thickness (cIMT) is a surrogate marker of subclinical atherosclerosis. We evaluated FABP4 and FABP5 concentrations and cIMT in OSA patients and the effect of continuous positive airway pressure (CPAP) treatment. We included 125 patients with suspected OSA. After polysomnography, 107 were diagnosed with OSA and 58 with CPAP criteria. FABP4 and FABP5 levels were determined at baseline and after 8 weeks of CPAP in those receiving this therapy. cIMT was measured by ultrasonography at baseline and after 2 years of follow up in 50 patients on CPAP and 35 without CPAP. We observed that FABP4 is directly associated with OSA severity and change with CPAP in more severe OSA, while FABP5 was not associated with OSA severity and increased with CPAP. Increased cIMT was associated with the presence of OSA, but not with its severity and regressed upon CPAP. We concluded that FABP4 and FABP5 have different associations with OSA. FABP4 but not FABP5 could be considered a marker of metabolic alterations in OSA. Our study supports the efficacy of CPAP treatment in mitigating the cardiovascular risk of OSA and suggests that increased cIMT may be a further indication for CPAP.

Keywords

síndrome d'apnea-hipopnea durant el son; FABP4; FABP5; risc cardiovascular

Subjects

61 - Medical sciences; 616.1 - Pathology of the circulatory system, blood vessels. Cardiovascular complaints; 616.2 - Pathology of the respiratory system. Complaints of the respiratory organs

Documents

TESI_URV.pdf

6.886Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)