Hijos de Mercurio, esclavos de Marte : mercaderes y servidores del estado en una frontera sud-atlántica : Montevideo, 1806-1860

Author

Etchechury Barrera, Mario

Director

Garavaglia, Juan Carlos

Date of defense

2013-11-20

Legal Deposit

B. 4153-2014

Pages

534 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Institut Universitari d'Història Jaume Vicens i Vives

Doctorate programs

Programa de doctorat en Història

Abstract

El siguiente estudio aborda el proceso de construcción social de la Hacienda pública en la ciudad-puerto de Montevideo, entre 1806 y 1860. A partir de un conjunto variado de fuentes públicas y privadas se analizarán las instancias de negociación de un pacto fiscal mediante el cual las administraciones estatales y los sectores mercantilestancieros buscaron gestionar los recursos y establecer un equilibrio entre las necesidades del erario y los negocios particulares. En esa dirección se examinará el modo en que el contexto de guerra permanente propició el retorno o reforzamiento de prácticas fiscales de Antiguo Régimen que potenciaron el papel de los mercaderes en diversos aspectos vinculados a la circulación monetaria, el crédito interno, el arriendo impositivo y la deuda externa, considerados como otros tantos puntos de encuentro entre el Estado en formación y los grupos económicamente dominantes.


The following study addresses the process of social construction of public finances in Montevideo, between 1806 and 1860. Based on diverse public and private sources will be analyzed the main stages of negotiating of a fiscal constitution whereby state administration and commercial sectors attempted to manage resources and establish consensus and balances of power among the needs of the treasury and private business. In this perspective will be explored how the context of permanent war led to the return or strengthening of Ancien Regime practices that boosted the role of merchants in various aspects related to the currency circulation, domestic borrowing, tax-farming and external debt, considered as points of contact between the state building process and economically dominant groups.

Keywords

Comerciants; Uruguai; Montevideo; Història; S. XIX; Administració pública; Estat

Subjects

94 - General history

Documents

tmeb.pdf

102.6Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)