Utilidad de la monitorización ambulatoria de la presión arterial (MAPA) en la identificación del síndrome de apneas-hipopneas del sueño (SAHS)

Author

Torres Cortada, Gerard

Codirector

Barbé Illa, Ferran

Cabau Rubies, Jacint

Date of defense

2013-09-13

Legal Deposit

L.315-2014

Pages

165 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Medicina

Abstract

OBJECTIU. Definir quines variables de la MAPA a hipertensos roncópates no tractats són útils pel cribratge d´indicació d´una poligrafía, i per integrar amb d´altres en un model per identificar SAHS moderat/sever. PACIENTS i MÈTODES. A 105 hipertensos consecutius no tractats els hi vam recollir variables sociodemogràfiques, antropomètriques i d´anàlisi de sang. També els hi vam fer una MAPA i poligrafia. Posteriorment duguérem a terme diferents anàlisis estadístics per conèixer les variables crítiques de la MAPA que identifiquen SAHS moderat/sever, ja sigui de forma aïllada o integrada en un model amb d´altres variables obtingudes. RESULTATS. La integració de les variables de la MAPA en un model amb variables sociodemogràfiques, antropomètriques i d´análisi de sang, permet l´obtenció d´una corba ROC amb una àrea sota la corba (AUC) de 0.804, òptima en sensibilitat i especificitat. CONCLUSIONS. La MAPA permet en aquestos pacients millor identificació d´un IAH≥15 que mitjançant únicament variables clínico-analítiques.


OBJETIVO. Definir que variables de la MAPA en hipertensos roncópatas no tratados son útiles para el cribaje de indicación de poligrafía, así como para integrar con otras variables un modelo para identificar SAHS moderado/severo. PACIENTES Y METODOS. A 105 hipertensos consecutivos no tratados les recogimos variables sociodemográficas, antropométricas y de parámetros biológicos. Les realizamos también MAPA y poligrafía. Posteriormente llevamos a cabo diferentes análisis estadísticos para conocer las variables críticas de la MAPA que identificaban SAHS moderado/severo, ya sea de forma aislada o integrada en un modelo con otras variables obtenidas. RESULTADOS. La integración de las variables de la MAPA en un modelo con variables sociodemográficas, antropométricas y de parámetros biológicos permite la obtención de una curva ROC con un área bajo la curva (AUC) de 0.804, óptima en sensibilidad y especificidad. CONCLUSIÓN. La MAPA mejora la identificación de un IAH≥15 respecto a la que se consigue sólo con variables clínico-analíticas.


OBJECTIVES. To define witch ambulatory blood pressure monitoring (ABPM) variables in untreated hypertensive snorers have screening value to decide poligraphy and also to integrate with other parameters to build a model to identify moderate/severe sleep apnea hypopnea syndrome (SAHS). PATIENTS AND METHODS. Sociodemographic, anthropometric and biological variables were collected in 105 consecutive untreated hypertensive subjects. ABPM and cardiorespiratory poligraphy were also performed in all patients. Formerly, we perform different statistical analysis to know the main variables of ABPM that identify moderate/severe OSAS, in individually or integrated in a model with other variables. RESULTS. We identify a model that includes ABPM variables, sociodemographic, anthropometric and biological variables that allows getting a ROC curve with and AUC of 0.804, with optimal sensibility and specificity. CONCLUSION. ABPM related variables improve identification of AHI ≥15 in untreated hypertensive SAHS patients rather than using only clinical/biological parameters.

Keywords

SAHS; Hipertensió; MAPA; Hipertensión; Hypertension; ABPM

Subjects

616.1 - Pathology of the circulatory system, blood vessels. Cardiovascular complaints

Knowledge Area

Medicina

Documents

Tgtc1de1.pdf

1.034Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)