Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna
La tesi que presentem vol donar resposta a la necessitat que tenen els infants de parvulari (de 3 a 6 anys) que totes les situacions i moments que passen a l’escola esdevinguin educatius. Constatem que a Catalunya el nombre d’alumnes de parvulari que fan ús del servei de menjador és significatiu, i també que la legislació que regula aquest servei no incideix en els aspectes educatius. Malgrat que s’han fet molts esforços per millorar els aspectes nutritius dels menús escolars i oferir models d’alimentació saludables, no trobem estudis que tinguin com a objectiu potenciar la qualitat educativa del servei. Hem definit i concretat aquesta qualitat educativa en tres categories: les relacions (entre infants, i entre infants i monitors), les possibilitats d’autonomia dels infants, i finalment els espais on dinen i els materials que fan servir. Així mateix, en un model educatiu com l’actual, en el qual les estones del menjador estan van a càrrec de personal o d’empreses que no formen part de l’equip educatiu de l’escola, hem detectat la necessitat d’elaborar i validar un protocol que possibiliti l’avaluació de la qualitat educativa del moment dels àpats i que pugui esdevenir una eina formativa per als usuaris. El protocol elaborat inclou diferents instruments (qüestionaris, pauta d’observació i anàlisi de documents) que permeten obtenir la informació necessària per conèixer el funcionament del menjador, a partir de la qual cada equip podrà endegar processos de reflexió. Podem concretar el resultat de la recerca en l’aportació d’un protocol inèdit per avaluar la qualitat educativa del menjador de parvulari. A més, com a resultat de la triangulació de dades, incloem algunes valoracions que posen de manifest la necessitat de regular el servei (formació dels monitors, ràtios) i d’incloure en els documents de gestió de les escoles i menjadors escolars els aspectes, criteris i accions que fan possible que el menjador de parvulari funcioni amb la qualitat educativa que cal per als infants de 3 a 6 anys.
La tesis que presentamos quiere dar respuesta a la necesidad que tienen los niños de parvulario (de 3 a 6 años) de que todas las situaciones y momentos que pasan en la escuela sean educativos. Constatamos que en Cataluña el número de alumnos de parvulario que hacen uso del servicio de comedor es significativo, y también que la legislación que regula dicho servicio no incide en los aspectos educativos. Aunque se han llevado a cabo esfuerzos para mejorar los aspectos nutricionales de los menús escolares o para ofrecer modelos de alimentación saludables, no encontramos estudios que tengan como objetivo potenciar la calidad educativa del servicio. Hemos definido y concretado esta calidad educativa en tres categorías: las relaciones (entre niños, y entre niños y monitores), las posibilidades de autonomía de los niños, y finalmente los espacios donde comen y los materiales que utilizan. Asimismo, en un modelo educativo como el actual, en el que el servicio del comedor corre a cargo de personal o de empresas que no forman parte del equipo educativo de la escuela, hemos detectado la necesidad de elaborar y validar un protocolo que posibilite la evaluación de la calidad educativa del momento del comedor y que, a su vez, ejerza una función formativa en los usuarios. El protocolo elaborado incluye diferentes instrumentos (cuestionarios, pauta de observación y análisis de documentos) que permiten obtener la información necesaria para conocer el funcionamiento del comedor, a partir de la cual cada equipo podrá iniciar procesos de reflexión. Podemos concretar el resultado de la investigación en la aportación de un protocolo inédito para evaluar la calidad educativa del comedor de parvulario. Además, como resultado de la triangulación de datos, incluimos algunas valoraciones que ponen de manifiesto la necesidad de regular el servicio (formación de monitores, ratios) y de incluir en los documentos de gestión de las escuelas y comedores escolares los aspectos, criterios y acciones que hacen posible que el comedor de parvulario funcione con la calidad educativa que precisan los niños de 3 a 6 años.
Each moment and situation experienced by a pupil aged 3-6 in a preschool institution should be educational in nature. The focus of this dissertation is how to achieve that goal in preschool dining facilities. We first show that the number of preschool pupils making use of an institutional dining service in Catalonia is significant, and that the legislation regulating this service does not have an impact on the educational aspects of the dining facilities. Although several recent efforts have been made to improve the nutritional aspects of school menus and offer models of healthy diet, there seem to be no studies aiming to strengthen the educational quality of the dining service. We define this educational quality as consisting of three elements: personal relations (among children, and between children and dining area supervisory staff), the children’s opportunities for self-sufficiency in the dining area, and the dining spaces and furnishings. Likewise, within the current educational framework, in which dining service and supervisory staff are generally outsourced, we note the need to develop and validate a protocol which will permit the assessment of the educational quality of the children’s mealtime experience and thus become an educational tool for its users. A proposal for such a protocol is then offered, including the various tools, such as questionnaires, observation guidelines and document analysis, by which can be obtained the information necessary to analyse the functioning of the dining service and facilities. This analysis can then serve as the basis for reflection on the part of the dining service team. Finally, data triangulation reveals the need to regulate elements of the dining service (such as staff training and ratios) and incorporate into institutional and preschool dining room procedures guidelines to ensure the educational quality required for 3-to-6 year old children.
Menjadors infantils; parvularis; qualitat educativa; avaluació educativa; monitors de menjador; Comedores infantiles; parvulario; calidad educativa; evaluación educativa; monitores de comedor; Preschool dining rooms; educational quality; educational assessment; dining room supervisory staff
37 – Education. Training. Leisure time; 373 - Kinds of school providing general education
Investigació Pedagògica
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.