Universitat Ramon Llull. La Salle
La mortalitat provocada pel càncer de melanoma ha augmentat en els últims anys a causa, principalment, dels nous hàbits d'exposició al sol. Atenent al criteri mèdic, el diagnòstic precoç s'ha convertit en el millor mètode de prevenció. No és però una tasca trivial ja que els experts del domini han de fer front a un problema caracteritzat per tenir un gran volum de dades, de format heterogeni i amb coneixement parcial. A partir d'aquestes necessitats es proposa la creació d'una eina de suport a la presa de decisions que sigui capaç d'ajudar els experts en melanoma en el seu diagnòstic. El sistema ha de fer front a diversos reptes plantejats, que inclouen la caracterització del domini, la identificació de patrons a les dades segons el criteri dels experts, la classificació de nous pacients i la capacitat d'explicar els pronòstics obtinguts. Aquestes fites s'han materialitzat en la plataforma DERMA, la qual està basada en la col•laboració de diversos subsistemes de raonament analògic multietiqueta. L'experimentació realitzada amb el sistema proposat utilitzant dades d'imatges confocals i dermatoscòpiques ha permès comprovar la fiabilitat del sistema. Els resultats obtinguts han estat validats pels experts en el diagnòstic del melanoma considerant-los positius.
La mortalidad a causa del cáncer de melanoma ha aumentado en los últimos años debido, principalmente, a los nuevos hábitos de exposición al sol. Atendiendo al criterio médico, el diagnóstico precoz se ha convertido en el mejor método de prevención, pero no se trata de una tarea trivial puesto que los expertos del dominio deben hacer frente a un problema caracterizado por tener un gran volumen de datos, de formato heterogéneo y con conocimiento parcial. A partir de estas necesidades se propone la creación de una herramienta de ayuda a la toma de decisiones que sea capaz de ayudar a los expertos en melanoma en su diagnóstico. El sistema tiene que hacer frente a diversos retos planteados, que incluyen la caracterización del dominio, la identificación de patrones en los datos según el criterio médico, la clasificación de nuevos pacientes y la capacidad de explicar los pronósticos obtenidos. Estas metas se han materializado en la plataforma DERMA la cual está basada en la colaboración de varios subsistemas de razonamiento analógico multietiqueta. La experimentación realizada con el sistema propuesto utilizando datos de imágenes confocales y dermatoscópicas ha permitido verificar la fiabilidad del sistema. Los resultados obtenidos han sido validados por los expertos en el diagnóstico del melanoma considerándolos positivos.
Mortality related to melanoma cancer has increased in recent years, mainly due to new habits of sun exposure. Considering the medical criteria, early diagnosis has become the best method of prevention but this is not trivial because experts are facing a problem characterized by a large volume of data, heterogeneous, and with partial knowledge. Based on these requirements we propose the creation of a decision support system that is able to assist experts in melanoma diagnosis. The system has to cope with various challenges, that include the characterization of the domain, the identification of data patterns attending to medical criteria, the classification of new patients, and the ability to explain predictions. These goals have been materialized in DERMA platform that is based on the collaboration of several analogical reasoning multi-label subsystems. The experiments conducted with the proposed system using confocal and dermoscopic images data have been allowed to ascertain the reliability of the system. The results have been validated by experts in diagnosis of melanoma considering it as positive.
ajuda al diagnòstic; càncer de melanoma; raonament analògic; sistemes col·laboratius; ayuda al diagnóstico; cáncer de melanoma; razonamiento analógico; sistemas colaborativos; diagnostic aid; melanoma cancer; analog reasoning; collaborative systems
004 - Informática
Enginyeria i Arquitectura
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.