Universitat Pompeu Fabra. Departament d'Economia i Empresa
Programa de doctorat en Economia, Finances i Empresa
This thesis investigates the role of human capital in understanding recent developments in the U.S. labor market. Chapter 1 provides novel empirical evidence suggesting that an increasing importance of on-the-job human capital accumulation is behind the declining dynamism in job turnover. The quantitative results of a theoretical model show that the proposed explanation can account for almost one-third of the decline in job turnover. Chapter 2 shows that population aging and rising educational attainment are two crucial factors behind the downward trend in unemployment flows since mid-1970s. A theoretical model where older and more educated workers posses more job-specific human capital can account for the observed trends. Chapter 3 finds that more educated individuals experience lower and less volatile unemployment due to a lower hazard rate of losing a job. A theoretical model with initial on-the-job training illustrates that accumulation of match-specific human capital can explain this empirical pattern.
Aquesta tesi investiga el paper del capital humà en la comprensió de certs esdeveniments recents en el mercat de treball dels Estats Units. El capítol 1 proporciona nova evidència empírica que suggereix que la creixent importància de l'acumulació de capital humà en el lloc de treball està darrere de la pèrdua de dinamisme en el mercat laboral. Els resultats quantitatius d'un model teòric mostren que la hipòtesi que es proposa pot explicar gairebé un terç de la pèrdua de dinamisme en el mercat laboral. El capítol 2 mostra que l'envelliment de la població i l'augment del nivell educatiu són dos factors crucials darrere de la tendència a la baixa dels fluxos d'entrada i sortida de l'atur des de mitjans dels anys setanta. Un model teòric en què els treballadors de més edat i més educació tenen un major nivell de capital humà específic pot explicar les tendències observades. El capítol 3 mostra que els individus amb major educació experimenten un nivell de desocupació més baix i menys volàtil, degut a una menor probabilitat de perdre el lloc de treball. Un model teòric que incorpora formació inicial al lloc de treball il•lustra que l'acumulació de capital humà específic pot explicar aquesta regularitat empírica.
Labor markets; Human capital; Employment; Unemployment; Search and matching models; On-the-job training; Demographics; Mercats de treball; Capital humà; Ocupació; Desocupació; Models de cerca i aparellament; Formació al lloc de treball; Demografia
33 - Economics
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.