Estudi de l'afectivitat dels cuidadors de persones dependents a la ciutat de Reus. Una aplicació del qüestionari Panas

Author

Boqué Cavallé, Montserrat

Director

Ferré i Grau, Carme

Date of defense

2013-09-12

Legal Deposit

T 1232-2014

Pages

201 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Infermeria

Abstract

El cuidador familiar i la persona dependent són les figures principals i el focus de l’estudi. El suport donat per la família a la persona amb dependència és important quan les situacions normals s’alteren per malalties o qualsevol altra circumstància. Aquest suport se centra en la figura del cuidador, sorgit del cercle més immediat de la persona dependent; ell és qui dóna atenció en primera instància, amb dedicació i afecte. El suport del cuidador no és només físic, instrumental o terapèutic, aspectes molt treballats des del vessant sanitari, sinó que a més, es responsabilitza i es compromet amb la persona dependent. Cuidar exigeix un mínim d’afecte entre el cuidador i la persona que rep les cures, implica responsabilitat, esforç, temps, coherència i autenticitat en la interacció que s’estableix. La tesi actual contempla la persona dependent i el seu cuidador com a centre de les atencions, donada la relació que s’estableix entre ells, les emocions i l’afecte. La mesura deles emocions ajuda a entendre els aspectes positius del tenir cura. Haurem de pensar en la persona dependent i el seu cuidador com l’eix central d’un sistema que haurà de tenir en compte el benestar de la persona dependent però també el de la persona que en té cura i, per tant, en les seves relacions i afectes.


The family caregiver and dependant person are the main figures and the focus of the study. The support given by the family to the dependant person is important when normal situations are altered by disease or any other circumstance. This support focuses on the role of caregiver, emerged from the dependent person's immediate circle; He is the one who paid attention in the first instance, with dedication and affection. Caregiver support is not just physical, therapeutic or instrumental, aspects well worked from the health world, but also undertakes and agrees with the dependent person. Take care requires a minimum of affection between the caregiver and the person receiving the care, involves responsibility, effort, time, consistency and authenticity in the interaction that is established. The current thesis includes the dependent person and their caregiver as a center of attention, given the relationship that is established between them, the emotions and affection. Measuring emotions helps to understand the positive aspects of care. We think of the dependent person and your caregiver as the central axis of a system that must take into account the well-being of the individual dependent but also of the person in care and, therefore, their relationships and affections. Working

Keywords

Afectivitat cuidador dependent; Panas

Subjects

159.9 - Psychology; 3 - Social Sciences; 61 - Medical sciences

Documents

Tesi.pdf

5.447Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)