El ejemplo de los oficios en los diálogos de Platón: una vía de acceso a su filosofía

Author

Aparicio Villalonga, Catalina

Director

Casadesús Bordoy, Francesc

Date of defense

2014-07-10

Pages

786 p.



Department/Institute

Universitat de les Illes Balears. Departament de Filosofia i Treball Social

Abstract

Un dels trets més característics del Sòcrates platònic és la constant menció dels diferents artífexs, característica compartida per l’Estranger i l’Atenès, els altres personatges mitjançant els quals Plató expressa el seu pensament. Són les analogies amb els distints treballadors i les seves tècniques o pràctiques les que serveixen per posar de manifest diferents tipus d’acció: una orientada a fins racionals, productora d’un bé i avalada per un camp teòric de coneixement tècnic; una altra irracional, orientada a plaers i sense cap coneixement que la sustenti. Els exemples d’oficis no només li serveixen a Plató per posar de manifest aquesta important distinció, necessària per erigir la política en tècnica suprema, sinó que li són molt útils per donar consistència i validesa a nombrosos aspectes fonamentals del seu pensament. L’anàlisi d’aquest ús és una via d’accés a la filosofia de Plató.

Keywords

Plató, tècnica, pràctica, ofici, agricultor, teixidor, fuster, ferrer, sabater, músic, mestre, general, dida, sacerdot, arquitecte, escultor, mariner, pilot, cuiner, carnisser, poeta, metge, entrenador de gimnàstica, polític; Platón, técnica, práctica, oficio, agricultor, tejedor, carpintero, herrero, zapatero, músico, maestro, general, nodriza, sacerdote, arquitecto, escultor, marinero, piloto, cocinero, carnicero poeta, médico, entrenador de gimnasia, político; Plato, technique, practice, craft, farmer, weaver, carpenter, blacksmith, shoemaker, musician, teacher, general, nurse, priest, architect, sculptor, sailor, pilot, chef, butcher, poet, physician, gymnastics coach, politician

Subjects

1 - Philosophy. Psychology; 14 - Philosophical Systems and points of view

Knowledge Area

Filosofia

Documents

tcap1de1.pdf

3.617Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)