Corrección del estrés emocional a través del Mindfulness: aplicaciones en la lesión deportiva

Author

Solé Cases, Silvia

Director

Palmi Guerrero, Joan

Date of defense

2015-07-01

Legal Deposit

L.868-2015

Pages

207 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques

Abstract

En el deporte la lesión deportiva constituye un problema grave, por su elevada prevalencia y sus consecuencias físicas, emocionales y sociales que representa. El campo de la psicología del deporte ha estudiado ampliamente las variables psico-emocionales que intervienen en la lesión deportiva, para poder avanzar en su mejor prevención y tratamiento. En este trabajo se busca un nuevo enfoque, utilizando el concepto mindfulness o conciencia plena. Así, en la primera parte de este trabajo se presenta una revisión teórica sobre el mindfulness, la evolución de la psicología del deporte en el afrontamiento de la lesión deportiva, y la posible potencialidad de este nuevo concepto para la prevención y tratamiento de las lesiones. Por último, se presenta un estudio de caso único sobre la aplicación de un protocolo de conciencia plena en un deportista lesionado. Los resultados positivos de esta intervención y la creciente utilización del mindfulness en el campo de la psicología del deporte abren las puertas a nuevas e interesantes líneas de futuro que se presentarán en esta tesis para poder tratar de una forma más completa a los deportistas lesionados y poder realizar un trabajo de prevención, mejorando su bienestar y sostenibilidad en su práctica deportiva


En el mon del esport la lesió esportiva és un problema de gran importància per la seva gran prevalença i les seves conseqüències físiques, emocionals i socials. El camp de la psicologia de l’esport ha estudiat de forma àmplia les variables psico-emocionals que intervenen en la lesió esportiva, per tal de poder avançar en la seva millor prevenció i tractament. En aquest treball es busca un nou enfocament, utilitzant el concepte mindfulness o consciència plena. D’aquesta manera, en la primera part es presenta una revisió teòrica sobre el mindfulness, l’evolució de la psicologia de l’esport en el afrontament de la lesió esportiva, y la possible potencialitat d’aquest nou concepte per a la prevenció i tractament de les lesions. Per últim, es presenta un estudi de cas únic sobre l’aplicació d’un protocol de consciència plena en un esportista lesionat. Els resultats positius d’aquest treball i el creixent ús del mindfulness en el camp de la psicologia de l’esport obren les portes a noves i interessants línies de futur per tal de poder tractar de forma més completa als esportistes amb lesions i poder realitzar un treball de prevenció, millorant el seu benestar i sostenibilitat en la seva pràctica esportiva.


Sport injury has become a serious problem, because of its prevalence and its physic, emotional and social consequences. The sport psychology has studied widely the psycho-emotional variables that participate in sport injury, in order to a better prevention and treatment. In this study a new approach is searched, by using the concept of mindfulness. In the first part of this thesis we present a theorical review about mindfulness, sport psychology’s evolution in the work with sport psychology and the possible potential of this new concept in sport injuries’ prevention and treatment. Finally, a single case study about a mindfulness-based intervention in an injured sportist is presented. The positive results of this intervention and the growing use of mindfulness in the sport psychology present new and interesting research lines that will be presented in this thesis to treat in a better and complete way to injured sportists and be able to do a work of prevention, improving their quality of life and susteinability in their sport practice.

Keywords

Estrès; Stress; Lesió esportiva; Lesión deportiva; Sport injury; Mindfulness; Atención plena; Atenció plena

Subjects

159.9 - Psychology; 79 - Recreation. Entertainment. Games. Sport

Knowledge Area

Psicologia de l'esport

Documents

Tssc1de1.pdf

1.769Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.