Libertat de testar, legítima y solidaridad intergeneracional: Las legítimas alimentarias en el derecho comparado

dc.contributor
Universitat de Lleida. Departament de Dret Privat
dc.contributor.author
Estrada Flores, Isis del Carmen
dc.date.accessioned
2015-07-30T08:59:52Z
dc.date.available
2016-07-16T05:45:11Z
dc.date.issued
2015-07-17
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/301769
dc.description.abstract
La present tesi se centra l'estudi de l'origen i la regulació actual de les que podem anomenar llegitimes alimentàries en relació amb la llibertat de testar. L'estudi està desenvolupat seguint el mètode històric-comparat a causa de la implicació de 10 sistemes legals. D'una banda, aquells ordenaments jurídics en què hi ha llibertat de testar plena solament limitada per un dret d'aliments legal en favor de determinats parents i el cònjuge; són els sistemes successoris de Mèxic, Guatemala, Nicaragua, El Salvador, Hondures, Costa Rica i Panamà. I, d'altra banda, va semblar oportú estudiar aquells drets civils espanyols que conserven la legítima, més o menys curta, ´que consisteix en un dret d'aliments; en aquest cas s'ha estudiat Catalunya, Aragó i València. Com a objectiu accessori es traça l'evolució històrica del desenvolupament del codis, a més de trobar l'origen de la llibertat de testar a Amèrica llatina en Don Andrés Bello i establir quins van ser els motius que van fer florir la llibertat de testar a Mèxic i als països centreamericans. Més encara quan en la resta d’ex colònies espanyoles perviu el sistema legitimari castellà.
dc.description.abstract
La presente tesis es el estudio del origen y la regulación actual de las que podemos llamar legitimas alimentarias en relación con la libertad de testar. El estudio está desarrollado bajo el método histórico-comparado debido a la implicación de 10 sistemas legales. Por una parte, por aquellos ordenamientos jurídicos en que los que hay libertad de testar plena solo limitada por un derecho de alimentos legal en favor de determinados parientes y el cónyuge; son los sistemas sucesorios de México, Guatemala, Nicaragua, El Salvador, Honduras, Costa Rica, y Panamá. Y por otra parte, pareció oportuno estudiar aquellos derechos civiles españoles que conservan la legítima, más o menos corta, pero en la que está legítima consiste en un derecho de alimentos; en este caso se ha estudiado Cataluña, Aragón y Valencia. Como objetivo accesorio se trazo la evolución histórica del desarrollo del códigos, además de encontrar el origen de la libertad de testar en América latina en Don Andrés Bello y establecer cuáles fueron los motivos que hicieron florecer la libertad de testar en México y los países centroamericanos. Máxime cuando en el resto de ex colonias españolas pervive el sistema legitimario castellano.
dc.description.abstract
This dissertation is the study of the origin and current regulation of what we call the duty, for after de death, to provide some form of child support (alimony) to certain family members and its relation with the testamentary freedom. The study is developed under the historical-comparative method due to the involvement of 10 legal systems. The object of the study were, in one hand, those legal systems where there is absolute testamentary freedom limited only by the duty to provide some form of child support (alimony) in favor of certain relatives and spouse. Those succession systems are Mexico, Guatemala, Nicaragua, El Salvador, Honduras, Costa Rica, and Panama. On the other hand, it seemed appropriate to study those Spanish cases where besides the forced heirs, we can find the duty to provide some form of child support (alimony) in favor of certain relatives and spouse; in this case it has been studied Catalonia, Aragon and Valencia. Besides the above mentioned, setting the historical evolution and the development of the civil codes in America Latina was a secondary objective. The above helped to finding the source of the testamentary freedom in Latin America and to establish the Chilean Civil Code and its author Don Andrés Bello as the origin of the testamentary freedom in Mexico and Central American countries.
dc.format.extent
419 p.
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
dc.publisher
Universitat de Lleida
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Legítima alimentaria
dc.subject
Solidaritat intergeneracional
dc.subject
Libertad de testar
dc.subject
Solidaridad intergeneracional
dc.subject
Forced heirs
dc.subject
Alimony
dc.subject
Testamentary freedom
dc.subject
Intergenerational solidarity
dc.subject.other
Dret Civil
dc.title
Libertat de testar, legítima y solidaridad intergeneracional: Las legítimas alimentarias en el derecho comparado
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
347
dc.contributor.director
Vaquer Aloy, Antoni
dc.embargo.terms
12 mesos
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.identifier.dl
L.1198-2015


Documents

Ticef1de1.pdf

4.984Mb PDF

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)