The contribution of work satisfaction to the life satisfaction of chilean workers

Autor/a

Loewe Pujol-Xicoy, Nicolás

Director/a

Batista Foguet, Joan Manuel

Fecha de defensa

2015-10-16

Depósito Legal

B 26356-2015

Páginas

153 p.



Departamento/Instituto

Universitat Ramon Llull. Esade

Resumen

Aquesta tesi se centra en el concepte de la satisfacció amb la vida en el context de Xile. Després de revisar múltiples factors que influeixen sobre el nivell de satisfacció general amb la vida de les persones, es proposa un model de satisfacció amb la vida basat en el nivell de satisfacció amb múltiples aspectes importants de la vida com són la salut, la família i la feina. Comparant la importància que els treballadors xilens atorguen a cadascun d'aquests aspectes, aquesta tesi contribueix a millorar la comprensió de l'estructura del concepte de la satisfacció amb la vida a la població xilena i, en particular, de la importància relativa que la satisfacció amb la feina té sobre la satisfacció general amb la vida pels treballadors xilens. En primer lloc, es tracte sobre el mesurament del constructe de la satisfacció general amb la vida en el context de Xile. Es presenta una nova operacionalització en espanyol d'una de les escales més comunament utilitzades pel mesurament de la satisfacció general amb la vida. L'escala es valida psicomètricament sobre una mostra representativa de la població xilena. S'aporten suficients evidències de la validesa de l'instrument i de la seva fiabilitat pel mesurament de la satisfacció general amb la vida entre la població xilena. A continuació, s'identifiquen set aspectes de la vida considerats importants per gaudir d'una vida satisfactòria: salut, família, situació financera, relacions socials, autoestima, temps lliure i feina. S'examina la contribució de cadascun d'aquests aspectes sobre la satisfacció general amb la vida. Seguidament, s'aprofundeix en la relació existent entre la satisfacció amb la feina i la satisfacció amb la vida per millorar la nostra comprensió de la complexitat d'aquesta associació. Finalment, un capítol de conclusions resumeix la contribució d'aquest treball de recerca, identifica algunes de les seves limitacions, suggereix futures investigacions, i presenta algunes implicacions pràctiques. Tot i haver-hi arguments filosòfics i ideològics que sostenen la centralitat de la feina per a la satisfacció amb la vida, aquesta tesi conclou que la satisfacció amb la feina té una contribució relativament petita sobre la satisfacció general amb la vida dels treballadors xilens. Altres aspectes de la vida tenen una influència predominant sobre la satisfacció general amb la vida en el context cultural i socioeconòmic de Xile. Per a alguns treballadors, com els autònoms, els quals, suposadament, valoren més la feina en les seves vides, la satisfacció amb la feina té una influència major sobre les seves avaluacions de satisfacció amb la vida.


Esta tesis se centra en el concepto de la satisfacción con la vida en el contexto de Chile. Tras revisar múltiples factores que influyen sobre el nivel de satisfacción general con la vida de las personas, se propone un modelo de satisfacción con la vida basado en el nivel de satisfacción con múltiples facetas importantes de la vida como son la salud, la familia y el trabajo. Comparando la importancia que los trabajadores chilenos otorgan a cada una de éstas facetas de la vida, esta tesis contribuye a mejorar la comprensión de la estructura del concepto de la satisfacción con la vida en la población chilena y, en particular, de la importancia relativa que la satisfacción con el trabajo tiene sobre la satisfacción general con la vida para los trabajadores chilenos. En primer lugar, se aborda la medición del constructo de la satisfacción general con la vida en el contexto de Chile. Se presenta una nueva operacionalización en español de una de las escalas más comúnmente utilizadas para la medición de la satisfacción general con la vida. La escala se valida psicométricamente sobre una muestra representativa de la población Chilena. Se aportan suficientes evidencias de la validez del instrumento y su fiabilidad para la medición de la satisfacción general con la vida entre la población Chilena. A continuación, se identifican siete facetas de la vida consideradas importantes para gozar de una vida satisfactoria: salud, familia, situación financiera, relaciones sociales, autoestima, tiempo libre y trabajo. Se examina la contribución de cada una de dichas facetas sobre la satisfacción general con la vida. Seguidamente, se profundiza en la relación existente entre la satisfacción con el trabajo y la satisfacción con la vida para mejorar nuestra comprensión de la complejidad de esta asociación. Finalmente, un capítulo de conclusiones resume la contribución de este trabajo de investigación, identifica algunas de sus limitaciones, sugiere futuras investigaciones, y presenta algunas implicaciones prácticas. A pesar de argumentos filosóficos e ideológicos que sostienen la centralidad del trabajo para la satisfacción con la vida, ésta tesis concluye que la satisfacción con el trabajo tiene una contribución relativamente pequeña sobre la satisfacción general con la vida de los trabajadores chilenos. Otras facetas de la vida tienen una influencia predominante sobre la satisfacción general con la vida en el contexto cultural y socio-económico de Chile. Para algunos trabajadores, como los autónomos, los cuales, supuestamente, valoran más el trabajo en sus vidas, la satisfacción con el trabajo tiene una influencia mayor sobre las evaluaciones de satisfacción con la vida.


This thesis focuses on the concept of life satisfaction in the context of Chile. After reviewing multiple factors that influence people’s overall satisfaction with life, this thesis proposes a life satisfaction model based on the level of satisfaction with multiple important life domains, such as health, family, and work. Comparing the different importance Chilean workers place on these life domains this thesis contributes to improve our understanding of the structure of the life satisfaction concept in the Chilean population and in particular of the relative importance of work satisfaction to overall life satisfaction for Chilean workers. First, the measurement of the construct of overall life satisfaction in the context of Chile is addressed. A new operationalization into Spanish of one of the most commonly used scales for measuring overall life satisfaction is presented and psychometrically validated on a representative sample of the Chilean population. Sufficient evidence is provided of the validity of the instrument and its reliability for measuring general satisfaction with life among the Chilean population. Then, seven life domains considered to be important to a satisfactory life are identified: health, family, financial situation, social relationships, self-worth, leisure time, and work. The different weight Chilean workers place on these life domains when making life satisfaction judgements are examined. After that, we go deep into the relationship between work satisfaction and life satisfaction to better understand the complexity of this association. Finally, a conclusions chapter summarizes the contributions of this research, identifies some of its limitations, suggests some avenues for future research, and presents some practical implications. Despite appealing philosophical and ideological arguments claiming the centrality of work to life satisfaction, this thesis concludes that work satisfaction has only a relatively minor contribution to Chilean workers’ level of life satisfaction. Other life domains have a predominant influence on life satisfaction judgments in the cultural and socio-economic context of Chile. For some type of workers, like self-employed, who presumably value work more in their lives, work satisfaction have a stronger influence on their overall life satisfaction appraisals.

Palabras clave

Life Satisfaction; Life Domains; Satisfaction with Life Scale; Work Satisfaction; Chile; Job Satisfaction; Self-Employment

Materias

31 - Demografía. Sociología. Estadística

Área de conocimiento

Ciències Socials i Jurídiques

Documentos

Loewe_Tesis13_07_2015.pdf

1.882Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)