Universitat Pompeu Fabra. Departament de Comunicació
Programa de doctorat en Comunicació
This thesis focuses on the study of 'graphic aesthetic' of the printed book and its use as a communication strategy in the marketing process and in the receiving of the printed work. The study focuses on the product of the narrative fiction printed book, as this subject represent the largest share of the publishing business. The study period stood since 2010, so it coincides with the beginning of a problem that through a series of internal and external factors to the publishing sector, they mark a turning point in the Spanish publishing sector. This thesis research might be called “field work”, as it has been applied qualitative research methodology that is structured around a broad framework, which has facilitated the observation, from a transversal perspective, of the workflow and the technical communication between the publishing processes, specifically in the theme of narrative fiction.
Aquesta tesi es focalitza en l'estudi de 'l'estètica gràfica' del llibre imprès i en la seva utilització com a estratègia de comunicació en el procés de comercialització i recepció de l'obra impresa. L'estudi se centra en el producte del llibre imprès de ficció narrativa, per representar aquesta temàtica el percentatge més important del negoci editorial. El període d'estudi se situa des del 2010, per coincidir amb l'inici d'una problemàtica que, a través d'una sèrie de factors interns i externs al sector editorial, marquen un punt d'inflexió en el sector editorial espanyol. Aquesta investigació la podríem denominar “tesi de camp”, ja que s'ha aplicat una metodologia d'investigació qualitativa que s'estructura al voltant d'un ampli marc teòric, el qual ha facilitat l'observació, des d'una perspectiva transversal, del flux de treball i de la comunicació tècnica entre els processos editorials, específicament en la temàtica de ficció narrativa.
Esta tesis se focaliza en el estudio de la 'estética gráfica' del libro impreso y su utilización como estrategia de comunicación en el proceso de comercialización y recepción de la obra impresa. El estudio se centra en el producto del libro impreso de ficción narrativa, por representar esta temática el porcentaje más importante del negocio editorial. El período de estudio se sitúa desde 2010, por coincidir con el inicio de una problemática que, a través de una serie factores internos y externos al sector editorial, marcan un punto de inflexión en el sector editorial español. A esta investigación podríamos denominarla “tesis de campo”, pues se ha aplicado una metodología de investigación cualitativa que se estructura alrededor de un amplio marco teórico, el cual ha facilitado la observación, desde una perspectiva transversal, sobre el flujo de trabajo y la comunicación técnica entre los procesos editoriales, específicamente en la temática de ficción narrativa.
Graphic Aesthetics; Communication strategy; Brief; Printed book; Editing; Narrative fiction; Spanish publishing sector; Estética gráfica; Estrategia de comunicación; Libro impreso; Edición; Ficción narrativa; Sector editorial español; Estètica gràfica; Estratègia de comunicació; Llibre imprès; Edició; Ficció narrativa; Sector editorial espanyol
316 – Sociology. Communication
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.