The effect of emotional and genetic factors on nutritional status in a school-based population

dc.contributor
Universitat Rovira i Virgili. Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques
dc.contributor.author
Aparicio Llopis, Estefania
dc.date.accessioned
2015-11-16T11:08:18Z
dc.date.available
2015-11-16T11:08:18Z
dc.date.issued
2015-09-18
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/319447
dc.description.abstract
Basant-nos en les dades d’un estudi longitudinal de tres anys, el nostre objectiu va ser valorar l’efecte de la psicopatologia emocional sobre la ingesta dietètica i l’adipositat en una mostra escolar de la preadolescencia a la adolescència, observant l’influencia factors genètics. Valorarem la depressió, l’ ansietat, l’ antropometria, la composició corporal, el consum alimentari, l’activitat física i els polimorfismes MAOA-uVNTR i 5-HTTLPR. A més, hem desenvolupat un model conceptual de prevenció i tractament de l’obesitat infantil . Els nostres resultats mostren que la psicopatologia emocional en la preadolescencia es va associar amb un major increment de pes i de greix abdominal, encara que amb certes diferencies en la relació amb cada tipus d’ansietat i depressió segons el gènere. Quan els símptomes emocionals es mantingueren o aparegueren en la adolescència, vam observar que les noies eren més propenses d’adherir-se a un patró de dolços i d’aliments greixosos i a presentar una baixa adherència a la dieta mediterrània. Així mateix, les noies amb MAOA-uVNRT d’alta activitat i símptomes emocionals, mostraren comportaments no saludables associats amb l’obesitat, mentre que, el nois presentaren una disminució del pes. A més, les noies amb el polimorfisme 5-HTTLPR SS/SL, amb o sense símptomes emocionals, mostraren una major adherència al patró de dolços i aliments greixosos. Addicionalment, el nostre model conceptual va indicar que la desregulació emocional en la infantesa podria ser la unió entre l’estrès i l’obesitat. En conclusió, els símptomes emocionals i els factors genètics durant l’adolescència tenen una influencia sobre l’estat nutricional, principalment en les noies, conduint-les cap a comportaments no saludables relacionats amb l’obesitat. Per tant, fomentar la regulació emocional podria ser un nou enfoc efectiu en la prevenció i tractament de l’obesitat infantil.
cat
dc.description.abstract
Basándonos en datos de un estudio longitudinal de tres años, nuestro objetivo fue valorar el efecto de la psicopatología emocional sobre la ingesta dietética y la adiposidad en una población escolar de la preadolescencia a la adolescencia, observando la influencia de los factores genéticos. Valoramos depresión, ansiedad, antropometría, composición corporal, consumo alimentario, actividad física y los polimorfismos MAOA-uVNTR y 5-HTTLPR. Hemos desarrollado un modelo conceptual de prevención y tratamiento de la obesidad infantil. Nuestros resultados muestran que la psicopatología emocional en la preadolescencia se asoció con un incremento de peso y de grasa abdominal en la adolescencia, aunque con ciertas diferencias en la relación con cada tipo de ansiedad y depresión según el género. Cuando los síntomas emocionales se mantuvieron o aparecieron en la adolescencia, observamos que las chicas eran más propensas a adherirse a un patrón de dulces y alimentos grasos y a presentar una baja adherencia a la dieta Mediterránea. Asimismo, las niñas con MAOA-uVNRT de alta actividad y síntomas emocionales mostraron comportamientos no saludables asociados con la obesidad, mientras que los niños presentación una disminución de peso. También, las niñas con el polimorfismo 5-HTTLPR SS/SL, con o sin síntomas emocionales, mostraron una mayor adherencia al patrón de dulces y alimentos grasos. Adicionalmente, en el modelo conceptual se indicó que la desregulación emocional en la infancia podría ser la unión entre el stress y la obesidad. En conclusión, los síntomas emocionales y los factores genéticos durante la adolescencia tienen una influencia sobre el estado nutricional, principalmente entre las chicas, conduciéndolas hacia comportamientos no saludables relacionados con la obesidad. Por lo tanto, fomentar la regulación emocional podría ser un nuevo enfoque efectivo en la prevención y el tratamiento de la obesidad infantil.
spa
dc.description.abstract
Based on data from a three-year longitudinal study, our aim was to assess the effect of emotional psychopathology on dietary intake and adiposity in a school-based population from preadolescence to adolescence, according to the gender; taking into account the influence of genetic factors. Depression and anxiety, anthropometric and body composition parameters, food consumption, physical activity, and MAOA-uVNTR and 5-HTTLPR polymorphisms data were assessed. In addition, we developed a conceptual model for prevention and treatment of childhood obesity. Our results showed that emotional psychopathology in preadolescence was associated with increased weight gain and abdominal fat in adolescence, albeit with certain differences in the relationship with each anxiety and depression disorder according to gender. When emotional symptoms were maintained or appeared in adolescence, we observed that girls were more likely to have a high adherence to a sweet and fatty foods pattern and showed low adherence to the Mediterranean Diet. Furthermore, girls with high activity of MAOA-uVNRT and emotional symptoms showed unhealthy obesity related behaviour, whereas boys presented lower weight. Moreover, girls with 5-HTTLPR SS/SL polymorphism, with or without emotional symptoms, showed higher adherence of sweet and fatty pattern. In addition, our conceptual model indicated that childhood emotional dysregulation could be a link between stress and obesity. In conclusion, the emotional symptoms and genetic factors during adolescence have an influence on nutritional status, mainly among girls, pushing them towards unhealthy behaviours related to obesity. Encouraging emotion regulation could therefore be an effective new approach in the prevention and treatment of childhood obesity.
eng
dc.format.extent
328 p.
cat
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
eng
cat
dc.publisher
Universitat Rovira i Virgili
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Trastorns emocionals
cat
dc.subject
Obesitat
cat
dc.subject
Patrons alimentaris
cat
dc.subject
Trastornos emocionales
cat
dc.subject
Obesidad
cat
dc.subject
Patrones alimentarios
cat
dc.subject
Emotional disorders
cat
dc.subject
Obesity
cat
dc.subject
Dietary Pattern
cat
dc.title
The effect of emotional and genetic factors on nutritional status in a school-based population
cat
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
159.9
cat
dc.subject.udc
61
cat
dc.contributor.authoremail
estefania.aparicio@urv.cat
cat
dc.contributor.director
Arija Val, Victoria
dc.contributor.director
Canals Sans, Josefa
dc.embargo.terms
cap
cat
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.identifier.dl
T 1593-2015
cat


Documents

Tesi Estefania Aparicia.pdf

3.042Mb PDF

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)