Anàlisi demogràfica i territorial de l'activitat femenina. Espanya 1970-1986

Author

Solsona, Montserrat

Director

Cabré, Anna, 1943-

Date of defense

info:eu-repo/date/embargoEnd/2011-07-19

1991-09-30

ISBN

9788469416099

Legal Deposit

B-29248-2011

Pages

690 p.



Department/Institute

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia

Abstract

L’objectiu d’aquesta recerca es l’anàlisi demogràfica (perspectiva del cicle de vida familiar) i territorial del canvi que s’ha produït entre 1970 1 1986 en l’activitat laboral femenina a l’Estat Espanyol. Les fonts de dades demogràfiques: a ) Dades provincials dels Censos de població i dels Padrons Municipals d’habitants (1970-1986; i b) l’Enquesta de Fecunditat de 1986 per Comunitats Autònomes per a l’anàlisi biogràfica de l’activitat laboral femenina, la nupcialitat i la fecunditat. Les conclusions de l’anàlisi transversal i longitudinal són: 1) La reducció de l’activitat laboral en les edats més joves, per perllongar la durada dels estudis, observada en la població masculina des de 1970, només es perceptible a partir de 1981 en els grups d’edat més joves en aquelles províncies que registren durant tot el període estudiat les taxes d’activitat femenina més elevades, con ara Barcelona, Girona i Alaba. 2) Pel que fa a la relació entre treball i família: increment de l’activitat laboral femenina per la incorporació de dones casades; desplaçament del matrimoni a etapes posteriors del cicle familiar de la incompatibilitat entre treball i constitució familiar, essent les generacions dels cinquanta les que marquen aquest canvi de. En les regions del Nord Est, l’activitat de la generació de 1955-60 no solament no declina en les edats centrals de la maternitat, sinó que creix en aquestes edats, tant per un canvi en el comportament nupcial i reproductiu (ajornament del calendari), com per la reducció de l’efecte inhibidor del matrimoni i del naixement dels fills sobre l’activitat laboral. 3) En relació a la influencia de la situació relativa del mercat de treball regional, la diversificació de les oportunitats de treball pels homes, de la qual els moviments migratoris en son un bon Indicador, és un factor favorable a l’activitat femenina. En totes les regions emigratòries, fins i tot en aquelles on la dona ha participat tradicionalment en les activitats econòmiques, con Galicia i Lleó, les generacions més joves es caracteritzen per unes taxes d’activitat laboral molt reduïdes. En canvi, les àrees que s’han convertit en focus d’immigració masculina per la localització d’activitats industrials, el dinamisme econòmic i demogràfic ha generat a la llarga oportunitats de treball creixents per a les dones. En conseqüència, la geografia de l’activitat femenina a Espanya al final del període estudiat, es caracteritza per una activitat elevada en les regions econòmicament més dinàmiques (mediterrànies, País Basc i l’eix de l’Ebre); moderada, però en augment entre les generacions més joves de la major part de Castella, especialment notable a Valladolid; i molt feble en les regions del Nord-Oest, en recessió, i en tota la meitat Sud de la península on el problema crònic d’atur masculí no contribueix a fomentar una cultura favorable a l’activitat laboral de la dona casada.


This research aims to analyse the demographic and territorial changes that occurred between 1970 and 1986.The sources for the demographic data used are: a) the Population Census and the Town Inhabitants Registers, and b) the 1986 Fertility Survey. The results are: 1) The decrease of women’s work in younger ages, as a consequence of to extend the duration of studies observed in the male population from 197O on, is only perceptible from 1981 among young ages in provinces that show the highest women’s work rates during the whole period studied, such as Barcelona, Girona and Álava. 2) An increase of women’s work occurred thanks to the incorporation of married women to the active population; and a transfer of the incompatibility between work and family constitution from marriage to later stages of the family cycle. In the North Eastern regions, the activity of the 1955-1960 generation not only doesn’t decrease in the central ages of maternity, on the contrary it increases in those years, by a change in nuptial and reproductive behaviour (postponed calendar), as well as by a reduction of the inhibiting effect of marriage and childbirth upon working activities. 3) The diversification of working opportunities for men is a factor favourable to women’s work. In all the emigratory regions, even in the ones where women have traditionally taken part to economic activities, such a Galicia and Leon, the younger generations are characterized by very low working activity rates. On the contrary, in the areas that have become inmigratory poles due to the presence of industrial activities that had first employed men only, economic and demographic dynamism has in the long run generated increasing opportunities for women. Consequently, the geography of women’s work in Spain at the end of the period of time studied, is characterized by a high activity in the regions economically more dynamic (Mediterranean, Basque Country and the Ebro River axis); a moderate activity, though increasing, among younger generations of the major part of Castilla; and a very weak in the recessive North-Western regions, and in the whole Southern half of the Peninsula where the chronic problem of male unemployment does not contribute to encourage a culture favourable to working activities for married women.

Keywords

Dones; Treball; Espanya

Subjects

39 - Cultural anthropology. Ethnography. Customs. Manners. Traditions. Way of life

Knowledge Area

Ciències Socials

Documents

TMSP1de5.pdf

9.839Mb

TMSP2de5.pdf

9.806Mb

TMSP3de5.pdf

10.60Mb

TMSP4de5.pdf

10.61Mb

TMSP5de5.pdf

8.615Mb

 

Rights

info:eu-repo/semantics/embargoAccess

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)