Factors prenatals materns que afecten el comportament del nadó: el paper de l'ansietat, l'exposició a la nicotina i l'estat en ferro

Author

Hernández Martínez, Carmen

Director

Canals Sans, Josepa

Codirector

Arija Val, Victoria

Date of defense

2011-03-10

Legal Deposit

T.1225-2011

Pages

204 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Psicologia

Abstract

L’objectiu d’aquest treball va ser estudiar l’efecte de l’ansietat, l’hàbit tabàquic i l’estat en ferro prenatals materns sobre el comportament neonatal avaluat mitjançant la Neonatal Behavioral Assessment Scale en 301 nadons en un estudi longitudinal. Els resultats mostren que els fills de mares ansioses presenten pitjors capacitats d’interacció-atenció, i que els nens presenten més afectació que les nenes mostrant més irritabilitat. D’una altra banda, després d’ajustar per variables pediàtriques i sociodemogràfiques, els nadons de mares fumadores passives van estar més afectats que els de fumadores actives presentant tots ells alteracions en les capacitats d’atenció, autoregulació i motricitat. El dèficit de ferro al principi de l’embaràs va afectar a la resposta autonòmica neonatal i al final a la resposta motriu i d’autoregulació. En població de baix risc mèdic i psicosocial, nivells moderats d’ansietat, tabaquisme i dèficit de ferro prenatals materns afecten al comportament neonatal indicant alteracions en el neurodesenvolupament.


The aim of this work was to study the effects of prenatal maternal anxiety, nicotine exposure and iron status on the neonatal behavior assessed by the Neonatal Behavioral Assessment Scale in 301 neonates in a follow-up study. The results show anxious mothers had infants with lower interaction and attention capabilities, moreover, males were more affected than females showing more irritability. After controlling for pediatric and sociodemographic variables, infants prenatally exposed to nicotine showed less attention, self regulation and motor capabilities, and infants of secondhand smoking mothers were the most affected. In relation to maternal iron status, iron deficiency at the beginning of the pregnancy affected the neonatal autonomous response and the iron deficiency at the end of the pregnancy affected the motor and self regulation response. We concluded that in a medical and sociodemographic low-risk population, moderate levels of anxiety, smoking and iron deficiency are related to several neonatal behavior aspects suggesting neurodevelopmental alterations.

Subjects

159.9 - Psychology; 616.8 - Neurology. Neuropathology. Nervous system; 616.89 - Psychiatry. Pathological psychiatry. Psychopathology; 618 - Gynaecology. Obstetrics

Documents

TESI.pdf

4.359Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)