Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna
La mejora en la calidad de vida ha favorecido considerablemente el aumento de la esperanza de vida de las personas con síndrome de Down (SD), motivo por el cual es preciso describir las características neuropsicológicas que presenta su proceso de envejecimiento. Es fundamental conseguir una mayor precisión en la detección inicial de los cambios cognitivos, con la finalidad de realizar una adecuada prevención y una intervención ajustada a las necesidades de cada persona. Sin embargo, todavía existen pocos estudios sobre el perfil de deterioro neuropsicológico en el proceso de envejecimiento de los adultos con SD, con muestras representativas y que integren la evaluación de las diferentes funciones cognitivas. En este sentido, en la presente investigación se pretende determinar el patrón de deterioro cognitivo y la evolución de los cambios neuropsicológicos en el proceso de envejecimiento en las personas con SD. También se observará el beneficio de la actividad laboral en el rendimiento cognitivo, con la finalidad de obtener las bases que permitan una detección temprana de dichos cambios. En esta tesis se ha realizado un estudio multicéntrico en el que han participado un total de 217 personas adultas con SD, a partir de los datos obtenidos al administrar el Screening Aura de Seguimiento Neuropsicológico (SAS-NPS). Este screening permite obtener una valoración general y básica del estado cognitivo de los participantes detectando las áreas que pueden estar inicialmente más afectadas. Se trata de un conjunto de pruebas obtenidas de diferentes baterías neuropsicológicas validadas en la población general y también por algunas pruebas elaboradas ad hoc para la realización de este estudio. Los resultados nos indican que las personas adultas con SD de edades comprendidas entre los 38 y los 62 años presentan cambios neuropsicológicos significativos en las áreas de lenguaje, memoria y estado cognitivo general, en relación a las personas adultas con SD más jóvenes, teniendo en cuenta la edad cronológica y el rendimiento cognitivo general de cada persona. Además, observamos que la actividad laboral aporta beneficios en el rendimiento cognitivo, especialmente en las funciones relacionadas con la memoria, las habilidades lingüísticas y las funciones ejecutivas. En conclusión, las personas adultas con SD presentan cambios neuropsicológicos asociados a la edad, cuyo seguimiento en el proceso de envejecimiento favorece la detección temprana y la prevención del deterioro cognitivo, promoviendo así un envejecimiento activo y saludable.
La millora en la qualitat de vida ha afavorit considerablement l'augment de l'esperança de vida de les persones amb síndrome de Down (SD), motiu pel qual cal descriure les característiques neuropsicològiques que presenta el seu procés d'envelliment. És fonamental aconseguir una major precisió en la detecció inicial dels canvis cognitius, amb la finalitat de realitzar una adequada prevenció i una intervenció ajustada a les necessitats de cada persona. No obstant, encara hi ha pocs estudis sobre el perfil de deteriorament neuropsicològic en el procés d'envelliment dels adults amb SD, amb mostres representatives i que integrin l'avaluació de les diferents funcions cognitives. En aquest sentit, en la present investigació es pretén determinar el patró de deteriorament cognitiu i l'evolució dels canvis neuropsicològics en el procés d'envelliment en les persones amb SD. També s’observarà el benefici de l'activitat laboral en el rendiment cognitiu, amb la finalitat d'obtenir les bases que permetin una detecció primerenca d'aquests canvis. En aquesta tesi s'ha realitzat un estudi multicèntric en el qual han participat un total de 217 persones adultes amb SD, a partir de les dades obtingudes a l'administrar l’Screening Aura de Seguiment Neuropsicològic (SAS-NPS). Aquest screening permet obtenir una valoració general i bàsica de l'estat cognitiu dels participants detectant les àrees que poden estar inicialment més afectades. Es tracta d'un conjunt de proves obtingudes de diferents bateries neuropsicològiques validades en la població general i també formada per algunes proves elaborades ad hoc per a la realització d'aquest estudi. Els resultats ens indiquen que les persones adultes amb SD d'edats compreses entre els 38 i els 62 anys presenten canvis neuropsicològics significatius en les àrees de llenguatge, memòria i estat cognitiu general, en relació a les persones adultes amb SD més joves, tenint en compte l'edat cronològica i el rendiment cognitiu general de cada persona. A més, observem que l'activitat laboral aporta beneficis en el rendiment cognitiu, especialment en les funcions relacionades amb la memòria, les habilitats lingüístiques i les funcions executives. En conclusió, les persones adultes amb SD presenten canvis neuropsicològics associats a l'edat, el seguiment dels quals en el procés d'envelliment afavoreix la detecció primerenca i la prevenció del deteriorament cognitiu, promovent així un envelliment actiu i saludable.
The improvement in the quality of life has significantly contributed to increase the life expectancy of people with Down syndrome (DS). That is why it is necessary to describe the neuropsychological characteristics during their aging process. It is essential to achieve greater accuracy in the early detection of cognitive changes, in order to make a proper prevention and intervention adjusted to the needs of each person. However, there are still few studies about the profile of neuropsychological impairment in adults with DS when their get old, including representative samples and integrating the evaluation of several cognitive functions. In this sense, this research aims to determine the pattern of cognitive impairment and evolution of neuropsychological changes in the aging process in people with DS, as well as observe the benefits of labor activity on cognitive performance, in order to obtain the foundations for early detection of such changes. This thesis has conducted a multicenter study in which participated a total of 217 adults with DS. Neuropsychological Monitoring Screening Aura (SAS-NPS) was applied. This screening allows a general and basic assessment of cognitive status of participants, detecting areas that may be more affected initially. It is a set of tests obtained from different neuropsychological batteries validated in the general population. It also includes some ad hoc tests developed to specifically conduct this study. The results indicate that adults with DS between 38 and 62 years have significant neuropsychological changes in the areas of language, memory and general cognitive status in relation to younger adults with DS, considering chronological age and general cognitive performance of each person. Moreover, labor activity is beneficial for cognitive performance, specifically functions related to memory, language skills and executive functions. In conclusion, adults with DS have neuropsychological changes associated with age, that when monitoring the aging process facilitates an early detection and prevention of cognitive decline, thus promoting active and healthy aging.
Síndrome de Down; Neuropsicologia; Envelliment; Estudi multicèntric; Síndrome de Down; Neuropsicología; Envejecimiento; Estudio multicéntrico
159.9 - Psicología; 616.8 - Neurología. Neuropatología. Sistema nervioso
Ciències de la Salut
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.