Utilidad de la técnica ROLL (radioguided ocult lesion localization) en la exéresis de lesiones no palpables de mama

dc.contributor
Universitat Rovira i Virgili. Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques
dc.contributor.author
Carrera Salazar, David
dc.date.accessioned
2016-03-15T14:35:39Z
dc.date.available
2016-03-15T14:35:39Z
dc.date.issued
2016-02-02
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/364780
dc.description.abstract
Avaluar l'eficàcia de la localització radioguiada (ROLL) de lesions ocultes de mama (LNPM)respecte a la tècnica estàndard, l'ham quirúrgic. MÈTODE: S'han estudiat 161 dones amb LNPM, 80 marcades amb ham quirúrgic el mateix dia de la intervenció i 81 marcades amb la injecció intratumoral de 3 mCi de Tc99m Nanocoloide el dia previ a la cirurgia. Les lesions es van localitzar per ecografia o estereotàxia. Les tumorectomies es van fer , en el primer grup seguint la direcció de l'ham des de l'entrada fins la punta, i en el segon grup amb l'ajuda d'una sonda gammadetectora que indicava el lloc de màxima concentració de radioactivitat, on es trobava el tumor. Posteriorment es comprovaven els marges quirúrgics al servei d'anatomia patològica, determinant la necessitat d'ampliació si el marge es trobava a menys de 5 mm de la vora tumoral en l'estudi intraoperatori i a menys de 2 mm en l'estudi diferit. Es van recollir dades de percentatge de detecció, afectació de marges quirúrgics, número d'ampliacions, presència de tumor residual a l'ampliació, reintervencions, volum de la tumorectomia i volum total extret, ratio volum/tumor, complicacions i influència del metge nuclear. RESULTATS: Es van observar resultats sense diferencies significatives entre els dos grups en percentatge de detecció, afectació de marges, número d'ampliacions, presència de tumor residual a l'ampliació, reintervencions, volum de la tumorectomia , volum total extret, ratio volum/tumor i complicacions. L'anàlisi multivariant mostra que els factors condicionants del volum extret son la tècnica de marcatge radiològic, el cirurgià i el metge nuclear. CONCLUSIONS: La tècnica ROLL permet la detecció i exeresis de les LNPM amb la mateixa eficàcia que l'ham i afegeix la possibilitat de detecció del gangli sentinella en un mateix acte.
cat
dc.description.abstract
OBJETIVO: Evaluar la eficacia de la localización radioguiada (ROLL) de lesiones ocultas de mama (LNPM) respecto a la técnica estándar, el arpón quirúrgico. MÉTODO: Se han estudiado 161 mujeres con LNPM, 80 marcadas con arpón el mismo día de la intervención y 81 marcadas con inyección intratumoral de 3 mCi de Tc99m Nanocoloide el día previo a la cirugía. Las lesiones se localizaron por ecografía o estereotaxia. Las tumorectomías se realizaron , en el primer grupo siguiendo la dirección del arpón desde su entrada hasta la punta, y en el segundo grupo con la ayuda de una sonda gammadetectora que indicaba el punto de máxima concentración de radioactividad, donde se encontraba el tumor. Posteriormente se comprobaron los márgenes quirúrgicos en el servicio de anatomía patológica, determinando la necesidad de ampliación si el margen era menor a 5 mm del borde tumoral en el estudio intraoperatorio y menor a 2 mm en el estudio diferido. Se recogieron datos de porcentaje de detección, afectación de márgenes quirúrgicos, número de ampliaciones, presencia de tumor residual en la ampliación, reintervenciones, volumen de la tumorectomía y volumen total extraído, ratio volumen/tumor, complicaciones e influencia del médico nuclear. RESULTADOS: Se observaron resultados sin diferencias significativas entre ambos grupos en porcentaje de detección, afectación de márgenes, número de ampliaciones, presencia de tumor residual en la ampliación, reintervenciones, volumen de la tumorectomía , volumen total extraído, ratio volumen/tumor y complicaciones. El análisis multivariante mostró que los factores condicionantes del volumen extraído son la técnica de marcaje radiológico, el cirujano y el médico nuclear. CONCLUSIONES: La técnica ROLL permite la detección i exeresis de las LNPM con la misma eficacia que el arpón y añade la posibilidad de detección simultánea del ganglio centinela.
spa
dc.description.abstract
PURPOSE: Evaluate the efficiency of radioguided occult lesion localization (ROLL) in non palpable breast lesions (NPBL) regard to the gold standard technique, the surgical wire. METHOD: Has been studied 161 women with NPBL, 80 marked with wire the same day of the surgery, and 81 marked with the intratumoral injection of 3 mCi of Tc99m-Nanocoloide the previous day to the surgery. The NPBL were located by ultrasound or stereotactic guidance. The lumpectomies were made , in the first group following the wire direction since its entry to the tip, and in the second group with the help of a gammaprobe that indicated the place of maximum radioactivity concentration, where tumor was located. Surgical margins were checked by pathology service, determining the need of extension if the margin were less than 5 mm of the tumoral edge in the intrasurgical study and to less than 2 mm in the differed study. Data were collected about detection average, surgical margins, number of extensions, presence of residual tumor on the extension, second surgeries, lumpectomy volume and total resected volume, volume/tumor ratio, complications and influence of the nuclear doctor. RESULTS: Not significant differences were observed between the two groups in detection average, surgical margins, number of extensions, presence of residual tumor on the extension, second surgeries, lumpectomy volume and total resected volume, volume/tumor ratio and complications. The multivariate analysis showed the factors that condition the resected volume were the radiological guidance technique, the surgeon and the nuclear doctor. CONCLUSIONS: ROLL allows the detection and resection of the NPBL with the same efficiency than the wire and adds the possibility of the sentinel node detection in a same act.
eng
dc.format.extent
99 p.
cat
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
cat
dc.publisher
Universitat Rovira i Virgili
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
CÀNCER DE MAMA
cat
dc.subject
ROLL
cat
dc.subject
ARPÓ
cat
dc.subject
ARPÓN
cat
dc.subject
BREAST CANCER
cat
dc.subject
WIRE
cat
dc.subject.other
Ciències de la salut
cat
dc.title
Utilidad de la técnica ROLL (radioguided ocult lesion localization) en la exéresis de lesiones no palpables de mama
cat
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
61
cat
dc.subject.udc
616
cat
dc.subject.udc
617
cat
dc.subject.udc
618
cat
dc.contributor.authoremail
david.dcarrera@gmail.com
cat
dc.contributor.director
Pujol Del Pozo, Andrés
dc.contributor.codirector
Benítez Segura, Ana Maria
dc.embargo.terms
cap
cat
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

TESI.pdf

2.382Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)