Universitat de Barcelona. Departament de Dret Mercantil, Dret del Treball i de la Seguretat Social
“Se considera que una invención entraña una actividad inventiva si aquélla no resulta del estado de la técnica de una manera evidente para un experto en la materia” Este trabajo tiene por objeto el análisis del requisito de actividad inventiva, uno de los requisitos de patentabilidad que debe cumplir una realización para ser protegible mediante un derecho de patente. Se trata del requisito definitivo de patentabilidad, el corazón y el alma del sistema de patentes, aquel que genera mayor litigiosidad. Lo que se ha pretendido ha sido delimitar las bases jurídicas para establecer si una reivindicación de una patente cumple con el requisito de actividad inventiva y hacerlo de un modo coherente con el contenido de la patente y el estado de la técnica, de una forma lógica y natural, sin emplear metodologías artificiosas. Para ello, se ha estudiado como es el objeto sobre el que recae dicho requisito, se ha distinguido de los otros requisitos de patentabilidad, se han identificado los elementos que lo caracterizan, sus orígenes históricos y se ha realizado un análisis crítico de las distintas metodologías que se utilizan para su aplicación, contrastando la empleada por la Oficina Europea de Patentes, por ser la que se está siguiendo en los últimos años por los tribunales españoles, con la de los tribunales de los países en los que se originó el requisito de actividad inventiva según está ahora regulado en la ley. En las conclusiones finales de este trabajo se recoge la opinión del autor en relación con lo que constituye el objeto del requisito de actividad inventiva y cómo aplicarlo.
“An invention shall be considered as involving an inventive step if, having regard to the state of the art, it is not obvious to a person skilled in the art” The aim of this work is to analyze the inventive step requirement, a requirement for patentability that an embodiment must meet to be protected by means of a patent right. This is the final requirement for patentability, the very essence of the patent system, the one that generates the greatest number of legal claims. Our intention has been to define the legal basis for determining whether or not a claim in a patent meets the inventive step requirement and whether it does so in a manner that is consistent with the contents of the patent and the prior art, in a logical and natural way, without using artificial methodologies. For such purpose, we have studied the object involved to meet this requirement; we have distinguished it from the other requirements for patentability; we have identified the elements that characterize it and its historical origins; and we have conducted a critical analysis of the various methodologies that are used to apply it, comparing the one used by the European Patent Office, as it is the one applied by the Spanish courts in recent years, with that of the courts of the countries where the inventive step requirement came into being, according to the way it is now regulated by law. The final conclusions of this work contain the author’s opinion about what constitutes the object of the inventive step requirement and how it should be applied.
“Es considera que una invenció comporta una activitat inventiva si aquella no resulta de l’estat de la tècnica d’una manera evident per un expert en la matèria” Aquest treball té per objecte l’anàlisi del requisit d’activitat inventiva, un dels requisits de patentabilitat que ha de complir una realització per a ser protegible mitjançant un dret de patent. Es tracta del requisit definitiu de patentabilitat, el cor i l’ànima del sistema de patents, aquell que genera una major litigiositat. El que s’ha pretès ha sigut delimitar les bases jurídiques per establir si una reivindicació d’una patent compleix amb el requisit d’activitat inventiva i fer-ho d’una manera coherent amb el contingut de la patent i l’estat de la tècnica, d’una forma lògica i natural, sense emprar metodologies artificioses. Per això, s’ha estudiat com és l’objecte sobre el que recau aquest requisit, s’ha distingit dels altres requisits de patentabilitat, s’han identificat els elements que el caracteritzen, els seus orígens històrics i s’ha realitzat un anàlisis crític de les diferents metodologies que s’utilitzen per la seva aplicació contrastant l’emprada per l’Oficina Europea de Patents, per ser la que s’està seguint en els últims anys pels tribunals espanyols, amb la dels tribunals dels països en els que es va originar el requisit d’activitat inventiva tal i com està ara regulat a la llei. A les conclusions finals d’aquest treball es recull l’opinió de l’autor en relació amb el que constitueix l’objecte del requisit d’activitat inventiva i com aplicar-lo.
Dret de patents; Derecho de patentes; Patent laws and legislation; Patents d'invenció; Patentes; Patents; Invents; Inventos; Inventions
346 - Dret econòmic
Ciències Jurídiques, Econòmiques i Socials
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.