Asociacionismo e inmigración: la acción socioeducativa de las asociaciones africanas en Cataluña

Author

López Teulón, María Paz

Director

Garreta i Bochaca, Jordi

Llevot Calvet, Núria

Date of defense

2015-12-18

Pages

618 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Pedagogia i Psicologia

Abstract

L’evolució del fenomen migratori a Espanya ha comportat, entre altres qüestions, el continu creixement d’organitzacions i associacions creades per immigrants i que, en teoria, els representen. Aquest augment es produeix, per una part, per l’interès dels mateixos africans i, per l’altra, per la voluntat que tenen les administracions de generar interlocutors que facilitin el contacte amb els immigrants. També són fonamentals les posicions que adopten les diferents polítiques (estatals i autonòmiques) al condicionar els papers que desenvolupen les associacions d’immigrants. Aquesta tesi, en la realització de la qual s’ha emprat metodologia qualitativa amb una perspectiva territorial que abasta l’àmbit de Catalunya, centra l’objecte d’estudi en la immigració i les associacions dels immigrants africans i, més particularment, en l’acció socioeducativa que en les associacions es desenvolupa. El treball empíric ha consistit en cinquanta-sis entrevistes als presidents de les associacions d’immigrants africans, i als representants de les entitats i els organismes de l’administració catalana que són interlocutors de les associacions africanes.


La evolución del fenómeno migratorio en España ha comportado, entre otras cuestiones, el continuo crecimiento de organizaciones y asociaciones creadas por inmigrantes y que, en teoría, les representan. Este aumento se produce, por una parte, por el interés de los propios africanos y por otra, por la voluntad que tienen los representantes de las administraciones de generar interlocutores que faciliten el contacto con los inmigrantes. Asimismo son fundamentales las posiciones que adoptan las diferentes políticas (estatales y autonómicas) al condicionar los papeles que desempeñan las asociaciones de inmigrantes. Esta tesis, en cuya realización se ha empleado metodología cualitativa con una perspectiva territorial que abarca Cataluña, centra el objeto de estudio en la inmigración y el asociacionismo de los inmigrantes africanos y, más particularmente, en la acción socioeducativa que en dichas asociaciones se desarrolla. El trabajo empírico ha consistido en cincuenta y seis entrevistas a los presidentes de las asociaciones de inmigrantes africanos, y a los representantes de las entidades y los organismos de la administración catalana que son interlocutores de las asociaciones africanas.


The evolution of migration in Spain has led, among other things, to the continuous growth of organizations and associations created by immigrants and which, in theory, represent them. This increase has taken place, on one hand, because the African immigrants have themselves taken an interest in the matter, and, on the other, because of the will of the administrations to have an interlocutor to whom to speak to. The different positions adopted by the various policies (state or autonomous) are also fundamental, since they determine the role of the associations of immigrants. This thesis, which has been based in the qualitative methodology and which is centered in the area of Catalonia, has immigration, the associations of African immigrants and, more specifically, the socio educational action that takes place in the associations as the object of study. The empirical work has included fifty-six interviews carried out to the presidents of the associations of immigrants as well as to the representatives of the various entities and the catalan administration who act as the interlocutors of the African associations.

Keywords

Associacionisme; Immigració africana; Acció Socioeducativa; Asociacionismo; Inmigración africana; Acción Socioeducativa; Associations; African immigration; Socio educatial action

Subjects

36 - Safeguarding the mental and material necessities of life; 37 - Education

Knowledge Area

Teoria i història de la educació

Documents

Tmplt1de1.pdf

4.748Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)