La profesionalización y el desarrollo de la alta dirección en el Sector Público. Un estudio de caso: La experiencia del Sistema de Alta Dirección Pública en Chile

Autor/a

Arámbula Quiñones, Héctor Rafael

Director/a

Vernis Domènech, Alfred

Fecha de defensa

2016-02-04

Páginas

253 p.



Departamento/Instituto

Universitat Ramon Llull. Esade

Resumen

Aquesta recerca doctoral contribueix a la literatura sobre la implementació i professionalització dels sistemes de servei civil d'alt nivell en els governs nacionals, una línia rellevant de recerca que va sorgir dins del marc general de reformes gerencials0 i de la gestió estratègica dels recursos humans en el sector públic al voltant del món. El seu disseny de recerca consisteix en un estudi de cas, que es recolza en la triangulació metodològica com a estratègia de recopilació i anàlisi de l'evidència empírica quantitativa i qualitativa de dades, amb la finalitat de comprendre i aprofundir en el significat i el context en el qual un sistema de servei civil executiu ("Sistema d'Alta Direcció Pública") va ser implementat a Xile. Recorrent a una variant de les perspectives ambientals sobre institucions públiques (Teoria de les Contingències Estructurals), que posa en relleu la idea de com una organització, un sistema o una decisió s'adapta per ajustar-se, entre altres influències, a les demandes i condicions contextuals o ambientals, aquesta recerca doctoral ofereix una anàlisi longitudinal del context (i dels resultats de la política) en el qual el “Sistema d'Alta Direcció Pública” es va estructurar i va desenvolupar (des de 2002 fins a 2015), amb la finalitat de millorar la qualitat i eficàcia de la gestió pública al Govern central de Xile. En fer aquesta anàlisi longitudinal, el qual es basa en una anàlisi de material documental i informació secundària quantitativa, així com en l'evidència qualitativa empírica que van produir 28 entrevistes semi-estructurades amb informants clau, la tesi conclou que el Sistema d'Alta Direcció Pública ha de ser vist com una important reforma institucional en la qual el context polític va jugar un paper fonamental. Una altra troballa rellevant és que la forma en com aquest sistema (que es basa en posicions) ha estat gestionat (quant a les decisions sobre el reclutament, la rotació, i la retenció d'alts directius públics), ha donat lloc a un patró de politització, on el principi del mèrit ha perdut certa efectivitat.


Esta investigación doctoral contribuye a la literatura sobre la implementación y profesionalización de los sistemas de servicio civil de alto nivel en los gobiernos nacionales, una línea relevante de investigación que surgió dentro del marco general de reformas gerenciales y de la gestión estratégica de los recursos humanos en el sector público alrededor del mundo. Su diseño de investigación consiste en un estudio de caso, que se apoya en la triangulación metodológica como estrategia de recopilación y análisis de la evidencia empírica cuantitativa y cualitativa de datos, con el fin de comprender y profundizar en el significado y el contexto en el que un sistema de servicio civil ejecutivo ("Sistema de Alta Dirección Pública") fue implementado en Chile. Recurriendo a una variante de las perspectivas ambientales sobre instituciones públicas (Teoría de las Contingencias Estructurales), que pone de relieve la idea de cómo una organización, un sistema o una decisión se adapta para ajustarse, entre otras influencias, a las demandas y condiciones contextuales o ambientales, esta investigación doctoral ofrece un análisis longitudinal del contexto (y de los resultados de la política) en el que el “Sistema de Alta Dirección Pública” se estructuró y desarrolló (desde 2002 hasta 2015), con el fin de mejorar la calidad y eficacia de la gestión pública en el Gobierno central de Chile. Al hacer ese análisis longitudinal, el cual se basa en un análisis de material documental e información secundaria cuantitativa, así como en la evidencia cualitativa empírica que arrojaron 28 entrevistas semiestructuradas con informantes clave, la tesis concluye que el Sistema de Alta Dirección Pública debe ser visto como una importante reforma institucional en el que el contexto político jugó un papel fundamental. Otro hallazgo relevante es que la forma en cómo este sistema (que se basa en posiciones) ha sido gestionado (en cuanto a las decisiones sobre el reclutamiento, la rotación, y la retención de altos directivos públicos), ha dado lugar a un patrón de politización, donde el principio del mérito ha perdido cierta efectividad.


This PhD Research contributes to literature on implementation and professionalization of senior civil service systems in national governments, a relevant line of research that emerged within general framework of managerial reforms and strategic human resource management in the public sector around the world. Its research design is a case study, that rests on methodological triangulation as strategy of data collection and analysis of quantitative and qualitative empirical evidence, in order to grasp and delve into the meaning and context in which a senior civil service system (“Sistema de Alta Dirección Pública”) was implemented in Chile. Drawing from a variant of environmental perspectives on public institutions (Structural Contingency Theory), that highlights the idea of how an organization, a system or a decision adapts to fit, among other influences, contextual or environmental demands and conditions, this doctoral research provides a longitudinal analysis of the context (and of policy outcomes) in which a senior civil service (Sistema de Alta Dirección Pública) was structured and developed (since 2002 to 2015), in order to improve quality and effectiveness of public management in the central Chilean Government. By doing a longitudinal analysis, wich rests on quantitative secondary data and documentary analysis, but also on empirical qualitative evidence through semiestructured interviews of 28 key informants, the thesis concludes that the Chilean Senior Civil Service (“Sistema de Alta Dirección Pública”) should be seen as an important institutional reform in which political context played a pivotal role. Other relevant finding is that the way in which this position-based system has been managed (as for decisions on recruitment, rotation, and retention of higher public managers), had led to a pattern of politization, where merit-principle has lost some effectiveness.

Palabras clave

Top Civil Servant Systems; Senior Civil Service; Managerialism; Merit Systems; Flexibility; Politicization; Public Managers Selection; Performance Agreements; Management & Leadership Development

Materias

35 - Administración pública. Gobierno. Asuntos militares

Área de conocimiento

Ciències Socials i Jurídiques

Documentos

Tesi_Hector_Rafael_Arambula.pdf

2.562Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)