Planificación de construcciones subterráneas con métodos estocásticos

dc.contributor
Universitat de Lleida. Departament d'Administració d'Empreses i Gestió Econòmica dels Recursos Naturals
dc.contributor.author
Vargas Norambuena, Juan Pablo
dc.date.accessioned
2016-04-14T11:17:50Z
dc.date.available
2017-01-26T06:45:12Z
dc.date.issued
2016-01-27
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/371745
dc.description.abstract
A Xile, la mineria subterrània construeix més de 70.000 metres de labors horitzontals a l’any, la qual cosa significa una inversió superior als 70 milions de dòlars en el mateix període. Per altra banda, considerant la importància operativa que té aquest tipus d’infraestructures, atès que serveix d’accés als cossos mineralitzats i preparació de les unitats d’explotació, fa que la planificació prengui vital importància. El present treball proposa una metodologia de simulació mitjançant el mètode de Monte Carlo i pretén ser un recolzament a la planificació, permetent d’obtenir una estimació més certa dels temps de construcció d’aquest tipus d’infraestructures, considerant la metodologia de construcció mitjançant perforació i voladura. Per a l’ús del mètode de Monte Carlo, s’identifiquen les operacions unitàries que comprenen el cicle de construcció del túnel mitjançant perforació i voladura, i se’ls hi assignen distribucions de probabilitat, les que mitjançant la generació de nombres aleatoris fa possible simular el temps total de construcció. Els resultats obtinguts mitjançant la metodologia plantejada es contrasten amb un cas real, on es pot observar que els terminis obtinguts per la simulació s’ajusten millor als temps reals de construcció del túnel que els planificats mitjançant mètodes convencionals. A més, aquesta metodologia ha estat emprada per poder obtenir la millor configuració de la jornada de treball, segons allò permès per la legislació laboral xilena, amb la finalitat de minimitzar el temps de construcció del túnel. Per últim, ha estat simulada la construcció dels túnels d’injecció 11 i 12 de la mina Chuquicamata Subterránea, aconseguint evidenciar les bondats del mètode en el moment de tenir una estimació de la finalització de la construcció de les obres.
cat
dc.description.abstract
En Chile se construyen más de 70 km anuales de túneles mineros con una inversión superior a 270 millones de dólares. Dada la importancia que tiene este tipo de infraestructuras, ya que sirve de acceso al mineral, la planificación es vital. El presente trabajo propone una metodología de simulación mediante el método de Monte Carlo que pretende servir de apoyo a la planificación, permitiendo obtener una estimación más certera de los tiempos de construcción de este tipo de infraestructuras. Mediante el método de Monte Carlo se identifican las operaciones unitarias que comprenden el ciclo de construcción del túnel mediante perforación y tronadura, asignándoles distribuciones de probabilidad, para que mediante la generación de números aleatorios sea posible simular el tiempo total de construcción. Los resultados obtenidos mediante se contrastan con un caso real, observando que los plazos obtenidos mediante la simulación se ajustan mejor a los tiempos reales de construcción del túnel que los planificados mediante métodos convencionales. Se utilizó esta metodología para obtener la mejor configuración de la jornada de trabajo y su duración, según la legislación laboral de Chile. Por último, se simuló la construcción de los túneles de inyección 11 y 12 de la mina Chuquicamata Subterránea, logrando evidenciar las bondades del método en el momento de tener una estimación de la finalización de las obras.
spa
dc.description.abstract
Every year approximately 70,000 meters of tunnels with different sections are excavated in Chile for underground mining and civil works. The investments involve approximately 70 million dollars per year. In the mining industry this kind of infrastructure is very important as they serve to access the ore zones and prepare the ore excavation. This work proposes a simulation algorithm based on Monte Carlo method that can provides the best estimation of the opening excavation times considering the classic method of drilling and blasting. To use the Monte Carlo method, the unit operations involved in the underground excavation cycle is identified and is assigned to them probability distributions which, by means of the generation of random numbers, make it possible to simulate the total excavation time. The results obtained by this method are compared with a real case where it can be seen that the times obtained by the simulation fit better the real tunnel construction times than those planned by means of conventional methods, and they also allow getting scenarios that can be important decision parameters at the time of planning a project of this kind.
eng
dc.format.extent
60 p.
cat
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
cat
dc.publisher
Universitat de Lleida
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Simulació Montecarlo
cat
dc.subject
Projectes
cat
dc.subject
Mineria
cat
dc.subject
Simulación Montecarlo
cat
dc.subject
Proyectos
cat
dc.subject
Minería
cat
dc.subject
Montecarlo Simulation
cat
dc.subject
Projects
cat
dc.subject
Mining
cat
dc.subject.other
Organització d'empreses
cat
dc.title
Planificación de construcciones subterráneas con métodos estocásticos
cat
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
334
cat
dc.contributor.director
Juárez Rubio, Francisco
dc.contributor.director
Arellano Baeza, Alonso Alejandro
dc.embargo.terms
12 mesos
cat
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

Tjpvn1de1.pdf

10.59Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)