Universitat Pompeu Fabra. Departament de Comunicació
Programa de doctorat en Comunicació
La present investigació estudia la Música en el sistema educatiu català actual des de la seva dimensió simbòlica i comunicativa. Es construeix i es caracteritza un referent en l’imaginari musical, que es denomina el sonari col•lectiu i es formulen els objectius per a la seva transmissió en l’educació secundària. Des d’aquest referent s’aborda l’estudi del sistema educatiu actual fent-ne una anàlisi comparativa dels objectius formulats per transmetre el sonari col•lectiu i dels objectius que planteja la llei actual d’educació per a la Música. La recerca qualitativa documental aporta les investigacions de la música des de diferents aproximacions i estudis. La investigació aporta el disseny d’una eina per a l’avaluació de la Música i, també, una proposta de reformulació dels objectius del currículum del sistema educatiu per tal de transmetre el sonari col•lectiu, la música en la seva dimensió simbòlica i comunicativa a la població escolar.
This investigation considers Music within the current Catalan educational system from its symbolic and communicative perspective. A referent in the musical imaginary, named collective soundary, is built up and depicted, and the objectives for its transmission within the secondary education are drawn up. The study of the educational system is approached from this referent in the musical imaginary by making a comparative analysis between the objectives drawn up to transmit the collective soundary and those that are raised by the current education law regarding the subject of Music. The qualitative and documentary research contributes to the investigation of music from different approaches and analysis. The investigation provides the design of a tool for the evaluation of Music and a proposal to redraw the goals of the curriculum in the educational system so that the collective soundary, that is music in its symbolic and communicative dimension can be transmitted to students.
La presente investigación estudia la Música en el sistema educativo catalán actual desde su dimensión simbólica y comunicativa. Se construye un referente y se caracteriza en el imaginario musical, que se denomina el sonario colectivo y se formulan los objetivos para su transmisión en la educación secundaria. A partir del referente se aborda el estudio del sistema educativo actual analizándolo comparativamente desde los objetivos formulados para transmitir el sonario colectivo y desde los objetivos que plantea la actual ley de educación para la Música. La investigación cualitativa documental aporta los estudios de la música desde diferentes aproximaciones e investigaciones. En el presente estudio se aporta el diseño de una herramienta para la evaluación de la Música y, también, una propuesta de reformulación de los objetivos del currículum del sistema educativo para poder transmitir el sonario colectivo, la Música en su dimensión simbólica y comunicativa a la población escolar.
Avaluació; Comunicació; Currículum; Educació; Imaginari; Investigació qualitativa; Llenguatge musical; Llenguatge simbòlic; LOMCE; Música; Significació; Sistema educatiu; Sonari; Transmissió de la música; Evaluation; Communication; Curriculum; Education; Imaginary; Qualitative research; Musical language; Symbolic language; Music; Significance; Educational system; Soundary; Transmission of music
62 - Engineering
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.