The social roots of Sub-Saharan African migration to Europe: networks, resources and context

Author

Liu, Mao-Mei

Director

González-Ferrer, Amparo

Baizán, Pau

Date of defense

2014-07-08

Pages

178 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Polítiques i Socials

Doctorate programs

Programa de doctorat en Ciències Polítiques i Socials

Abstract

This dissertation explores the social determinants of international migration between sub-Saharan Africa and Europe from approximately 1970-2008. The study begins by focusing on Senegalese migration to Europe (France, Italy, and Spain) to examine the role of migrant social networks in international migration and extends prior research by testing the strength of tie theory for a wide range of personal ties, decomposing networks by sources and resources, and disentangling network effects from complementary explanations (household migration strategies). In the second part of the dissertation, I seek to understand whether migrations of different legal statuses appear to reflect different kinds of migration strategies and different uses of social resources. Finally, I explore how economic and political contexts influence the role of migrant social capital in migration to Europe from the Democratic Republic of Congo, Ghana and Senegal.


Aquesta tesi explora els determinants socials de la migració internacional entre l'Àfrica sub-sahariana i Europa entre 1970 a 2008 aproximadament. L'estudi comença centrant-se en la migració senegalesa a Europa (França , Itàlia i Espanya ) per examinar el paper de les xarxes socials migratòries en la migració internacional, i s’esté l'estat de l'art en comprovar la teoria de “fortalesa del vincle” en una àmplia gamma de vincles personals, descomposant les xarxes en les fonts i els recursos, i separant els efectes de xarxa de les explicacions complementàries (estratègies migratòries de les llars). En el treball següent, s'estudia si les migracions en diferents estatus legals representen diferents tipus d'estratègies migratòries i els usos diferents dels recursos socials. Finalment, s'ha explorat com els contextos polítics i econòmics influeixen en el paper del capital social migratori en la migració a Europa des de la República Democràtica del Congo, Ghana i Senegal.

Keywords

Migració international; Capital social; Xarxes migratòries; Àfrica; Europa; International migration; Social capital; Migrant networks; Africa; Europe

Subjects

314 - Demography. Population studies

Documents

tml.pdf

1.616Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)