Aproximació a les desigualtats socials en salut des de l'atenció primària

dc.contributor
Universitat Rovira i Virgili. Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques
dc.contributor.author
Poblet Calaf, Carme
dc.date.accessioned
2016-10-10T10:15:01Z
dc.date.available
2016-10-10T10:15:01Z
dc.date.issued
2016-02-09
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/395207
dc.description.abstract
Tenint en consideració que les desigualtats socials en salut són aquelles diferències injustes i evitables entre grups poblacionals en funció de la classe social, l'edat, gènere, territori o ètnia, es plantegen els següents objectius generals: 1.- Valorar l'estat de salut en adults usuaris d'atenció primària d’un entorn urbà de l'àrea mediterrània catalana, en funció dels principals eixos de desigualtat social. 2.- Avaluar l'efecte d'una intervenció participativa, adaptada culturalment, de promoció de l'activitat física (AF) i educació dietètica i estils de vida saludable per millorar la qualitat de vida de dones marroquines mmigrants, en situació socioeconòmica desfavorable. Metodologia: Desenvolupem 3 estudis: 1-Estudi de prevalença de malalties cròniques i eixos de desigualtat en població adulta usuària d'atenció primària (n=67983) 2-Estudi qualitatiu exploratori dels factors relacionats amb la salut de les dones magribines. 3-Estudi d'Intervenció educativa sobre la qualitat de vida a curt i mig termini RESULTATS I CONCLUSIONS: S’observen diferències significatives en la prevalença de patologies com obesitat, diabetis, problemes osteomusculars i de salut mental en funció del gènere, la privació socioeconòmica de l’Area Bàsica de Salut, l’edat i la nacionalitat. Les dones magribines tenen una prevalença d’obesitat del 56,6%, i de diabetis del 16,4%, superior a la d’altres nacionalitats. Els principals factors estressors en les dones immigrants marroquines són el descens en l'escala social, la manca de treball i d'oportunitats, la manca del suport social de que disposaven al Marroc, la dificultat idiomàtica. La possibilitat de reunir-se amb d’altres dones i compartir vivències millora el seu benestar. Una intervenció grupal, participativa, culturalment adaptada redueix el percentatge de massa grassa, el perímetre de cintura, incrementa el nivell d’activitat física i millora el component físic de qualitat de vida a curt termini en les dones immigrants magribines obeses participants. La constatació d' importants desigualtats socials en salut planteja la necessitat atendre-les de forma especifica en l’activitat assistencial i d'una acció comunitària intersectorial.
en_US
dc.description.abstract
Considerando que las desigualdades sociales en salud son aquellas diferencias injustas y evitables entre grupos poblacionales en función de la clase social, la edad, género, territorio o etnia, se plantean los siguientes objetivos generales: 1.- Valorar el estado de salud en adultos usuarios de atención primaria de un entorno urbano del área mediterránea catalana, en función de los principales ejes de desigualdad social. 2.-Evaluar el efecto de una intervención participativa, adaptada culturalmente, de promoción de la actividad física (AF) y educación dietética y de estilos de vida saludable para mejorar la calidad de vida de mujeres marroquíes mmigrants, en situación socioeconómica desfavorable Metodología: Desarrollamos 3 estudios: 1-Estudio de prevalencia de enfermedades crónicas y ejes de desigualdad en población adulta usuaria de atención primaria (n = 67 983) 2-Estudio cualitativo exploratorio de los factores relacionados con la salud de las mujeres magrebíes. 3-Estudio de Intervención educativa sobre la calidad de vida a corto y medio plazo RESULTADOS Y CONCLUSIONES: Se observan diferencias significativas en la prevalencia de patologías como obesidad, diabetes, problemas osteomusculares y de salud mental en función del género, la privación socioeconómica del Area Básica de Salud, la edad y la nacionalidad. Las mujeres magrebíes tienen una prevalencia de obesidad del 56,6%, y de diabetes del 16,4%, superior a la de otras nacionalidades. Los principales factores estresores en las mujeres inmigrantes marroquíes son el descenso en la escala social, la falta de trabajo y de oportunidades, la falta de apoyo social de que disponían en Marruecos, la dificultad idiomática. La posibilidad de reunirse con otras mujeres y compartir vivencias mejora su bienestar. Una intervención grupal, participativa, culturalmente adaptada reduce el porcentaje de masa grasa, el perímetro de cintura, incrementa el nivel de actividad física y mejora el componente físico de calidad de vida a corto plazo en las mujeres inmigrantes magrebíes obesas participantes.
en_US
dc.description.abstract
Social health inequality are those unfair and avoidable differences between population groups in terms of social class, age, gender, region or ethnicity, Therefore we propose the following general objectives: 1.- Health assessment of Primary Care adult users, in an urban area of Catalonia, according to the principal social inequality factors. 2.- Assess the effect of a participatory, culturally-adapted, community intervention promoting physical activity (PA), dietary education and healthy life-style to improve quality of life of adult, obese, immigrant, Moroccan women with unfavorable socioeconomic status. Methodology: Development of 3 studies: 1. Prevalence study of chronic illnesses and main inequalities of Primary Care adult users (n=67983). 2- Qualitative exploratory study of the factors related to Maghrebian women’s health. 3- Educational intervention study of short- and mid-term effect on Quality of Life RESULTS AND CONCLUSIONS: Significant differences in the prevalence of illnesses such as obesity, diabetes, osteomuscular problems and mental health depending on gender, deprivation index of Basic Health Area, age and nationality are observed The prevalence of obesity in Maghrebian women is 56,6%, and of diabetes 16,4% (higher than other nationalities). The main stress factors in immigrant Moroccan women are the decrease in the social ladder, the lack of work and opportunities, the lack of social support provided in Morocco and the language difficulties. The possibility of meeting other women and share experiences improves their wellbeing. A group intervention, participative and culturally adapted reduces the percentage of fat mass, waist perimeter, increases the level of physical activity and improves short-term the physical component of quality of life of the immigrant Maghrebian women with obesity that take part in the program. These important social inequalities in health need to be treated, in our healthcare system and community, in a specific manner.
en_US
dc.format.extent
320 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
cat
en_US
dc.publisher
Universitat Rovira i Virgili
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Atenció primària de salut
en_US
dc.subject
Factors socioeconòmics
en_US
dc.subject
Morbiditat
en_US
dc.subject
Atención primaria de salud
en_US
dc.subject
Factores socioeconómicos
en_US
dc.subject
Morbilidad
en_US
dc.subject
Primary health care
en_US
dc.subject
Socioeconomic factors
en_US
dc.subject
Morbidity
en_US
dc.subject.other
Ciències de la Salut
en_US
dc.title
Aproximació a les desigualtats socials en salut des de l'atenció primària
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
61
en_US
dc.contributor.authoremail
cpoblet.tarte.ics@gencat.cat
en_US
dc.contributor.director
Arija Val, Victoria
dc.embargo.terms
cap
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documentos

TESI.pdf

7.429Mb PDF

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)