Vivint amb la malaltia pulmonar obstructiva crònica avançada : Experiències i necessitats dels pacients i cuidadors al final del trajecte

Author

Costa Tadeo, Xavier

Director

Gómez Batiste, Xavier

Codirector

Pla i Consuegra, Margarida

Date of defense

2016-07-15

Pages

179 p.



Department/Institute

Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya. Càtedra de Cures Pal·liatives

Abstract

L’objectiu d’aquest estudi és conèixer les experiències de pacients i cuidadors que conviuen amb la MPOC avançada, l'impacte dels seus símptomes i les necessitats d'atenció multidimensionals que generen. Estudi qualitatiu, fenomenològic mitjançant 48 entrevistes semi-estructurades i en profunditat, realitzades a 10 pacients amb MPOC avançada i situació de final de vida, 10 cuidadors informals, 20 professionals de l’atenció primària, 2 Pneumòlegs, 2 professionals de Cures Pal·liatives i 1 Psicòleg Clínic. Després de l’anàlisi de continguts s’identifiquen 4 temàtiques emergents: els pacients i l’impacte de la malaltia; els cuidadors, recurs o subjecte d’atenció?, el model d’atenció que necessiten els pacients i cuidadors i finalment la gestió del futur de la malaltia i el final de la vida. Les conclusions de l’estudi orienten cap a la necessitat d’introduir en aquests pacients estratègies d’atenció pal·liativa precoç, protegint l’entorn cuidador i les seves necessitats mitjançant un model d’atenció que garanteixi l’accessibilitat i seguretat, potenciant la comunicació i el tracte humà.


The aim of this study is to know the experiences of patients and caregivers living with advanced chronic obstructive pulmonary disease, the impact of their symptoms and multidimensional care needs generated. Qualitative phenomenological study, 48 semi-structured interviews and in depth, made in 10 patients with advanced COPD and end of life situation, 10 informal carers, 20 Primary Care professionals, 2 Pneumologists, 2 Palliative Care and 1 Clinical Psychologist. After the content analysis, four major emerging topics have been identified: the patients and the impact of the disease; caregivers, resource or subject of attention?, the care model needed by patients and caregivers and finally the future management of the disease and the end of life. The study conclusions guide the need to introduce in these patients early palliative care strategies, protecting the caregiver environment and your needs through a model of care that ensures accessibility and security, enhancing communication and human relationships.

Keywords

Malaltia pulmonar obstructiva crònica; Dispnea; Oxigenoteràpia; Cuidadors; Atenció pal·liativa; Atenció centrada en el pacient; Planificació de decisions anticipades; Estudi qualitatiu

Subjects

613 - Hygiene generally. Personal health and hygiene

Knowledge Area

Salut

Documents

tesdoc_a2016_tadeo_xavier_vivint_malaltia_pulmonar.pdf

3.280Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)