Synthesis and characterization of nickel-based mixed oxides for ethanol steam reforming

dc.contributor
Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Enginyeria Química
dc.contributor.author
Bolshak, Evgeny
dc.date.accessioned
2016-10-27T13:30:15Z
dc.date.available
2016-10-27T13:30:15Z
dc.date.issued
2015-11-20
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/396313
dc.description.abstract
En el projecte s'han avaluat els òxids mixtes de níquel-ferro-alumini, derivats de precursors amb estructura hidrotalcita, per a la producció d'hidrogen mitjançant reformat d'etanol amb vapor d'aigua. S'ha investigat la influència de diversos paràmetres: la relació níquel-ferro (de 3 a 0.5), la temperatura de calcinació del precursor de hidrotalcita (773 i 1073K), l'efecte de la temperatura de reacció (400°C, 500°C i 600°C) i la quantitat d'alumini en el sistema Ni-Fe-Al amb fórmula comuna Ni3Al1-xFex. S'ha determinat que una quantitat més gran de ferro (només fins a una relació Ni/Fe de 1) afecta positivament tant l'activitat com la selectivitat, a causa d'una millor dispersió del níquel metàl·lic i d’una menor deposició de carboni. Una temperatura de calcinació baixa indueix la formació d'un òxid mixt de níquel-ferro ben dispersat, mentre que una temperatura elevada condueixen a la formació d'una espinela. Aquesta última presenta una activitat menor i una desactivació ràpida. En comparació amb els sistema binaris purs (Ni3Al i Ni3Fe), els sistemes ternaris es van mostrar més eficaços per al reformat d'etanol, aconseguint de forma estable una selectivitat a hidrogen propera al 70% en proves de 100 h de reacció.
dc.description.abstract
n el proyecto se han evaluado los óxidos mixtos de níquel-hierro-aluminio, derivados de precursores con estructura hidrotalcita, para la producción de hidrógeno mediante reformado de etanol con vapor de agua. Se ha investigado la influencia de diversos parámetros: la relación níquel-hierro (de 3 a 0.5), la temperatura de calcinación del precursor de hidrotalcita (773 y 1073K), el efecto de la temperatura de reacción (400°C, 500°C y 600°C) y la cantidad de aluminio en el sistema Ni-Fe-Al con fórmula común Ni3Al1-xFex. Se ha determinado que una cantidad mayor de hierro (solo hasta una relación Ni/Fe de 1) afecta positivamente tanto la actividad como la selectividad, debido a una mejor dispersión del níquel metálico y a una deposición de carbono menor. Una temperatura de calcinación baja induce la formación de un óxido mixto de níquel-hierro bien dispersado, mientras que una temperatura elevada conducen a la formación de una espinela. Esta última presenta una actividad menor y una desactivación rápida. En comparación con los sistema binarios puros (Ni3Al i Ni3Fe), los sistemas ternarios se mostraron más eficaces para el reformado de etanol, alcanzando de forma estable una selectividad a hidrógeno cercana al 70% en pruebas de 100 h de reacción.
dc.description.abstract
Nickel-iron-aluminum mixed oxides derived from hydrotalcite-like precursors have been evaluated in the steam reforming of ethanol for hydrogen production. Several different parameters have been studied: the influence of the nickel-to-iron ratio (from 3 to 0.5), the calcination temperature of the hydrotalcite precursor (773K and 1073K), the effect of reaction temperature (400°C, 500°C and 600°C) and amount of aluminium in Ni-Fe-Al system with common formula Ni3Al1-xFex. It has been found that a higher amount of iron (only till Ni/Fe=1 ratio) positively affects both activity and selectivity due to a better dispersion of metallic nickel and lower carbon deposition. Lower calcination temperature induces the formation of a well-dispersed nickel-iron mixed oxide, while higher calcination temperature lead to spinel crystallization. The latter exhibits a decreased activity and fast deactivation. Compared to pure binary systems (Ni3Al and Ni3Fe), the ternary systems showed the best performance in ethanol reforming, leading to a high and stable hydrogen selectivity of up to ca. 70% in 100 h-reaction tests.
dc.format.extent
153 p.
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Universitat Rovira i Virgili
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Reformat amb vapor
dc.subject
Hidrogen
dc.subject
Etanol
dc.subject
Reformado con vapor
dc.subject
Hidrógeno
dc.subject
Etanol
dc.subject
Steam reforming
dc.subject
Hydrogen
dc.subject
Ethanol
dc.subject.other
Ciències
dc.title
Synthesis and characterization of nickel-based mixed oxides for ethanol steam reforming
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
546
dc.subject.udc
62
dc.subject.udc
66
dc.contributor.authoremail
bolshak2@gmail.com
dc.contributor.director
Montané i Calaf, Daniel
dc.contributor.codirector
Abelló Cros, Sònia
dc.embargo.terms
cap
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

TESI.pdf

11.39Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)