Fish migration in Mediterranean rivers: a case study of the fish pass assessment in Catalonia (NE Iberian Peninsula)

dc.contributor
Universitat de Lleida. Departament de Producció Animal
dc.contributor.author
Ordeix Rigo, Marc
dc.date.accessioned
2016-11-02T09:43:30Z
dc.date.available
2016-11-02T09:43:30Z
dc.date.issued
2016-07-27
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/396363
dc.description.abstract
Pràcticament tots els peixos ibèrics d'aigües continentals migren clarament. La majoria són potamòdroms però també n’hi ha de diàdroms. Fan moviments migratoris extensos en el temps, més a mesura que disminueix la latitud, i varien entre els anys. Les seves migracions són molt importants al període de fresa i, gairebé tot l'any, per a alimentació i refugi. Per això, els dispositius de pas per a peixos haurien d’estar pràcticament sempre en funcionament. Entre 2005 i 2010, es va dur a terme una avaluació preliminar de la connectivitat per als peixos dels rius de Catalunya mitjançant la inspecció directa de 95 dispositius de pas per a peixos. La majoria eren safareigs successius. Només hi havia dispositius de pas a l’11% dels obstacles i molts (el 61%) eren inadequats o amb un manteniment incorrecte. Es va fer una anàlisi in situ de l'eficàcia de 10 dispositius aparentment adequats. L'estimació de les taxes de pas de moltes espècies eren, amb algunes excepcions, massa baixes i, a la majoria dels casos, aquests dispositius només facilitaven les migracions dels peixos amb més capacitat de superar obstacles o els individus de major talla. L’avaluació complementària in situ d'una rampa per a peixos considerada eficaç a priori (índex ICF de 95) va mostrar que permetia el pas de tots els ciprínids autòctons. El període de fresa va ser el principal impulsor de la migració riu amunt, que també es va veure influïda per la disminució de cabal just després de puntes de cabal, un mínim de temperatura de l'aigua i les fases lunars menys lluminoses.
en_US
dc.description.abstract
Prácticamente todos los peces ibéricos de aguas continentales migran claramente. La gran mayoría son potamódromos pero también hay de diádromos. Realizan movimientos migratorios extensos en el tiempo, más a medida que disminuye la latitud, y varían entre los años. Sus migraciones son muy importantes en el periodo de freza y, casi todo el año, para alimentación y refugio. Así, los dispositivos de paso para peces deberían estar casi siempre en funcionamiento. Entre 2005 y 2010, se llevó a cabo una evaluación preliminar de la conectividad para los peces de los ríos de Cataluña mediante la inspección directa de 95 dispositivos de paso para peces. La mayoría eran estanques sucesivos. Sólo había dispositivos de paso en el 11 % de los obstáculos y muchos de ellos (el 61%) eran inadecuados o con un mantenimiento incorrecto. Se efectuó un análisis in situ de la eficacia de 10 dispositivos aparentemente adecuados. La estimación de las tasas de franqueo de muchas especies eran, con algunas excepciones, demasiado bajas y, en la mayoría de los casos, estos dispositivos sólo facilitaban las migraciones de los peces con mayor capacidad de superar obstáculos o los individuos de mayor talla. La evaluación complementaria in situ de una rampa para peces considerada eficaz a priori (índice ICF de 95) mostró que permitía el paso de todas los ciprínidos autóctonos. El periodo de freza fue el principal impulsor de la migración río arriba, que también se vio influida por la disminución de caudal justo después de puntas de caudal, un mínimo de temperatura del agua y las fases lunares menos luminosas.
en_US
dc.description.abstract
Almost all Iberian freshwater fish clearly migrate. The great majority are potamodromous but there are also diadromous. Migratory movements are extensive in time, greater at lower latitudes, and vary over different years. Migrations take place particularly in the spawning period and throughout the year for feeding and refuge. Thus, fish passes would always be in operation. Between 2005 and 2010, a preliminary evaluation of river connectivity for fish in Catalonia was conducted through direct inspection of 95 devices. Most of them were pool passes. Fish passes were only present at 11% of river obstacles and many of these (61%) were inappropriate or poorly maintained. An in situ analysis of the effectiveness of 10 of these fish passes was carried out. The crossing rates estimated for many species, were, with few exceptions, too low and, in most cases, only fish with a high capacity for overcoming obstacles or the largest individuals succeeded in migrating. A complementary in situ assessment of a fish ramp considered effective a priori (ICF index of 95) showed that it allowed passage of all native cyprinids. The spawning period was a primary driver of upstream fish migration, which was also influenced by the decrease in river flow just after a peak flow, a minimum water temperature and less bright lunar phases. showed allow passage of all species. The spawning period was a primary driver of upstream fish migration, which was also influenced by a decrease in river flow just after a peak flow, a minimum water temperature and less bright lunar phases.
en_US
dc.format.extent
232 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
eng
en_US
dc.publisher
Universitat de Lleida
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Migració de peixos
en_US
dc.subject
Rius mediterranis
en_US
dc.subject
Dispositius de pas per a peixos
en_US
dc.subject
Migración de peces
en_US
dc.subject
Ríos mediterráneos
en_US
dc.subject
Dispositivos de paso para peces
en_US
dc.subject
Fish migration
en_US
dc.subject
Mediterranean rivers
en_US
dc.subject
Fish passes
en_US
dc.subject.other
Zoologia
en_US
dc.title
Fish migration in Mediterranean rivers: a case study of the fish pass assessment in Catalonia (NE Iberian Peninsula)
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
59
en_US
dc.contributor.director
Casals i Martí, Frederic
dc.embargo.terms
cap
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

Tmor1de1.pdf

11.06Mb PDF

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)