Los elementos del concepto de tiempo aristotélico en la teoría de la relatividad

Author

Ortiz Galilea, Juana

Director

Montserrat Molas, Josep,

Date of defense

2016-06-06

Pages

333 p.Department/Institute

Universitat Abat Oliba CEU. Departament d'Humanitats

Abstract

En aquest treball es porta a terme una investigació de les característiques que es poden trobar en la concepció del temps en la física contemporània, en particular, en la teoria de la relativitat; Amb aquesta finalitat es realitza un estudi comparatiu de les principals concepcions i teories del temps que han dominat el pensament a l’Occident, des d'Aristòtil fins a l'actualitat. Veurem com ha evolucionat el concepte de temps a través de les aportacions de Newton, Leibniz i Kant per aturar-nos, finalment , en el concepte de temps que trobem en les teories de la relativitat d'Einstein -tant l'especial com la general-, així com en totes aquelles nocions que es troben involucrades en aquest concepte , com ara moviment, matèria , espai , infinit o instant, entre d'altres.


En este trabajo se realiza una investigación de los rasgos propios del concepto de tiempo aristotélico que se pueden encontrar en la concepción de tiempo de la física contemporánea, en concreto, en la teoría de la relatividad. Para ello se efectúa un estudio comparativo de las principales concepciones y teorías del tiempo que han presidido el pensamiento occidental, desde Aristóteles hasta la actualidad. Veremos cómo ha evolucionado el concepto de tiempo a través de las aportaciones de Newton, Leibniz y Kant para detenernos, finalmente, en el concepto de tiempo que encontramos en las teorías de la relatividad de Einstein –tanto la especial como la general-, así como en todas aquellas nociones que se encuentran involucradas en este concepto, tales como movimiento, materia, espacio, infinito o instante, entre otros.


In this work an investigation of the features of the Aristotelian concept of time can be found in the conception of time in modern physics, namely the theory of relativity , for which a comparison is made with the principal takes concepts and theories of time from Aristotle to the present, studying the theories of time involved in the evolution of this concept. We will see how the concept of time has evolved through Newton's, Leibniz's and Kant's contributions before finally dwelling upon the concept of time we find in Einstein's relativity theories - both special and general -, as well as in all those notions involved in this concept, such as movement, matter, space, infinite or instant, among others.

Keywords

Teoria de la relativitat; Temps; Aristòtil, 384-322 aC

Subjects

1 - Philosophy. Psychology

Documents

Tjog.pdf

3.129Mb

 

Rights

L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/

This item appears in the following Collection(s)