Construccions en sòl [no]urbanitzable. La colonització del medi rural: el cas de les Terres de l'Ebre (2002-2015)

Author

Segura Beltrán, Anna

Director

Blay i Boqué, Jordi

Date of defense

2016-09-15

Pages

708 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Geografia

Abstract

En la darrera dècada, el sòl no urbanitzable ha estat objecte d’atenció especial per les polítiques sectorials que incideixen en l’ordenació i la planificació territorial. En el cas de Catalunya, la Llei 2/2002, de 14 de març, d’urbanisme va determinar la necessitat de preservar el medi rural i, en especial, d’evitar-ne la urbanització, de manera que l’ús residencial queda restringit a aquell associat directament i de manera justificada a una activitat agrícola, ramadera, de turisme rural o educativa. Malgrat això, des que es va aprovar fins avui, el medi rural en general i l’ebrenc en particular han experimentat una urbanització ininterrompuda avalada per la societat com un sinònim de qualitat de vida. Partint d’aquest plantejament, l’objecte d’aquesta investigació és centra en l’anàlisi dels factors que han pogut determinat la proliferació de construccions destinades a usos residencials en el sòl no urbanitzable de les Terres de l’Ebre durant el període 2002-2015 des d’una perspectiva legal, tot focalitzant el mètode en l’estudi de les barreres i incentius socioeconòmics associats a la proliferació dels assentaments residencials (causes) i les transformacions funcionals dels espais rurals (efectes). Així, el treball i les aproximacions teòriques que aquí es presenten s’han centrat en l’estudi de l’estructura territorial (entesa com l’organització social, política i econòmica) des d’un enfocament transversal per comprendre per què s’ha pogut arribar a la situació actual, malgrat el rigorós marc legal existent des del 2002.


En la última década, el suelo no urbanizable ha sido objeto de atención especial por las políticas sectoriales que inciden en la ordenación y la planificación territorial. En el caso de Cataluña, la Ley 2/2002, de 14 de marzo, de Urbanismo determinó la necesidad de preservar el medio rural y, en especial, de evitar su urbanización, por lo que el uso residencial queda restringido a aquel asociado directamente y de manera justificada a una actividad agrícola, ganadera, de turismo rural o educativa. Sin embargo, desde su aprobación hasta el momento, el medio rural en general y de las Terres de l’Ebre en particular ha experimentado una urbanización ininterrumpida abalada por la sociedad como un sinónimo de calidad de vida. Partiendo de este planteamiento, el objeto de esta investigación se centra en el análisis de los factores que han podido determinar la proliferación de construcciones destinadas a usos residenciales en el suelo no urbanizable de las Terres de l’Ebre durante el período 2002-2015 desde una perspectiva legal, focalizando el método en el estudio de las barreras e incentivos socioeconómicos asociados a la proliferación de los asentamientos residenciales (causas) y las transformaciones funcionales de los espacios rurales (efectos). Así, el trabajo y las aproximaciones teóricas que aquí se presentan se han centrado en el estudio de la estructura territorial (entendida como la organización social, política y económica) desde un enfoque transversal para comprender por qué se ha podido llegar a la situación actual, a pesar del riguroso marco legal existente desde el año 2002.


ver the last decade, undeveloped land has been an object of special interest by the sectorial policies which have an impact on zoning and land-use planning. In the case of Catalonia, the law Llei 2/2002, de 14 de març, d’urbanisme, stated the need to preserve rural areas and specially to avoid their urbanization. However, since it was approved until today, rural land, in general, and Terres de l’Ebre in particular, has undergone a continuous development that society has worshiped as a synonym for living standard. However, since its approval so far, a rural areas in general, and Terres de l’Ebre in particular, has experienced an uninterrupted urbanization endorsed by the society as a synonym for quality of life. Based on this approach, the object of this research focuses the analysis on the factors that could determine the proliferation of buildings intended for residential use on undeveloped land at Terres de l’Ebre during the period 2002-2015, from a legal perspective, focusing the method on the study of the barriers and socio-economic incentives in association with the proliferation of residential settlements (causes) and the functional transformations of the rural areas (effects). Thus, work and theoretical approaches presented here have focused on the study of the territorial structure (understood as the social economical organization, political, and economical) from a transversal approach to understand why it has been unable to reach the current situation, despite of the rigorous existing legal framework since 2002.

Keywords

gestió pública; planificació; política territorial; gestión pública; planificación; política territorial; governance; planning; land–use planning and poli

Subjects

3 - Social Sciences; 32 - Politics; 71 - Physical planning. Regional, town and country planning. Landscapes, parks, gardens; 9 - geography. Biography. History

Knowledge Area

Ciències Socials i Jurídiques

Documents

TESI.pdf

118.1Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)