Industria y diseño. Ideología de la Hochschule Für Gestaltung Ulm 1953-1968

Autor/a

Moyano Miranda, Neus

Director/a

Zuaznabar Uzcudun, Gillermo

Fecha de defensa

2016-07-18

Páginas

300 p.



Departamento/Instituto

Universitat Rovira i Virgili. Unitat Predepartamental d'Arquitectura

Resumen

La Hochschule für Gestaltung Ulm és una escola de disseny que comença la seva activitat en el context de l’Alemanya Federal després de la segona guerra mundial. El seu plantejament pedagògic està basat en la pedagogia de la Bauhaus. Però evoluciona cap un ensenyament revolucionari del disseny que, fins a aquell moment, encara estava lligat a les arts aplicades. Aquestes fites tenen l’origen en la pròpia filosofia de l’Escola que, més enllà de donar forma als objectes d’us, busca resoldre els problemes estructurals de disseny de l’entorn i formalitzar les solucions. Els seus fundadors parteixen de tendències artístiques com l’art concret que, basat en altres tendències com el constructivisme, té un profund interès en la participació de l’artista en la societat, entenent l’art no com una activitat d’expressió o de representació del món, sinó com la possibilitat de creació de noves formes que configurin l’entorn en tots els terrenys de l’estètica: pintura, poesia, arquitectura i disseny. L’artista suís Max Bill i l’argentí Tomás Maldonado, junt a Otl i Inge Aicher, seran rellevants en la consolidació de l’ensenyament en l’Escola d’Ulm. L’Escola busca integrar-se en el context científic i tècnic de l’època, i evoluciona cap a postures estètiques properes a la teoria de la informació, amb la integració de representants rellevants d’aquesta filosofia com Max Bense i Abraham Moles. Tomás Maldonado serà el principal artífex d’aquesta evolució fins al tancament de l’Escola, el 1968.


La Hochschule für Gestaltung Ulm es una escuela de diseño que inicia su andadura en el contexto de la Alemania Federal después de la segunda guerra mundial. Basada en la pedagogía de la Bauhaus, sus logros constituyen sin embargo una evolución de la enseñanza del diseño, que hasta aquel momento estaba ligada a las artes aplicadas. Estos logros tienen su origen en la propia ideología de la escuela que, más allá de dar forma a los objetos de uso, busca resolver los problemas estructurales de diseño del entorno y formalizar las soluciones. Sus fundadores parten de tendencias artísticas como el arte concreto, que, basándose en otras tendencias como el constructivismo, tiene un profundo interés en la participación social del artista, al comprender el arte no como la actividad de expresión del artista o de representación del mundo, sino como la posibilidad de creación de nuevas formas que configuren el entorno en todos los terrenos de la formalización estética: pintura, poesía, arquitectura y diseño. Tanto el artista suizo Max Bill como el argentino Tomás Maldonado, junto a Otl e Inge Aicher, serán relevantes para la consolidación de la enseñanza en la Escuela de Ulm. La Escuela busca integrarse en el contexto científico y técnico de la época, y evoluciona hacia posturas estéticas cercanas a la teoría de la información, integrando a relevantes representantes de esta filosofía como Max Bense y Abraham Moles. Tomás Maldonado será el principal artífice de esta evolución hasta el cierre de la Escuela en 1968.


The Hochschule für Gestaltung Ulm was a design school which began its work in the context of Federal Germany after World War II. Based on the teachings of the Bauhaus, its achievements are however an evolution of design education, which until then was considered a branch of the applied arts. These achievements were rooted in the ideology of the school which, beyond simply shaping objects for use, sought to solve the structural problems of designing for an environment and to realize formal solutions. Its founders drew from artistic trends such as concrete art, which, growing from other trends such as Constructivism, had a deep interest in the social participation of the artist; they viewed art not just as the expressive activity of the artist or a representation of the world, but as the possibility of creating new forms that shape the environment in all areas of aesthetic formalization: painting, poetry, architecture and design. Both the Swiss artist Max Bill and the Argentine Tomás Maldonado, together with Otl and Inge Aicher, influenced the consolidation of teaching at the School of Ulm. The School sought to integrate itself into the scientific and technical context of the time, and evolved towards aesthetic positions close to information theory, incorporating leading representatives of this philosophy, such as Max Bense and Abraham Moles. Tomás Maldonado was the chief proponent of this development until the closure of the school in 1968.

Palabras clave

disseny; Hochschule für Gestaltung Ul; Pedagogia; diseño; design; Pedagogy

Materias

37 - Educación. Enseñanza. Formación. Tiempo libre; 378 - Enseñanza superior. Universidades; 72 - Arquitectura; 74 - Dibujo. Diseño. Artes aplicadas y oficios artísticos

Área de conocimiento

Ingeniería i Arquitectura

Documentos

TESI.pdf

32.24Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)