dc.contributor
Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Antropologia Social i Filosofia
dc.contributor.author
Llort Suárez, Antoniu
dc.date.accessioned
2017-01-19T12:53:08Z
dc.date.available
2017-01-19T12:53:08Z
dc.date.issued
2016-03-14
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/399306
dc.description.abstract
Aquesta investigació es basa en la descripció de les diferents modalitats d'ús de cocaïna i les variables socioculturals que influeixen en la salut de les persones consumidores així com en el manteniment de les seves funcions i relacions socials. S'ha realitzat treball de camp etnogràfic durant 18 mesos a Reus basat en les teories fenomenològiques i de l'interaccionisme simbòlic. També s'han realitzat 32 entrevistes en profunditat a consumidors. Els principals resultats han estat comprendre que la dimensió salut juga un paper molt important en el consum de cocaïna, però principalment pels riscos que implica la il·legalitat i l'estigmatització d'aquesta pràctica. Es proposen dos models d'anàlisi sociocultural del consum de cocaïna, el primer des de la perspectiva fenomenològica i les teories del cos com a objecte social i polític i el segon a partir dels espais de consum identificats, com a llocs que mediatitzen les condicions en què aquests consums es realitzen. Per finalitzar es realitzen propostes concretes de mesures de salut col·lectiva, basades en la formació en matèria de substàncies psicoativas i la creació d'espais d'autoorganització de consumidors i serveis per disminuir riscos i danys mentre es mantingui un mercat il·legal de psicoestimulants.
en_US
dc.description.abstract
Esta investigación se basa en la descripción de las diferentes modalidades de uso de cocaína y las variables socioculturales que influyen en la salud de las personas consumidoras así como en el mantenimiento de sus funciones y relaciones sociales. Se ha realizado trabajo de campo etnográfico durante un año y medio en Reus basado en las teorías fenomenológicas y del interaccionismo simbólico. También se han realizado 32 entrevistas en profundidad a consumidores. Los principales resultados han sido comprender que la dimensión salud juega un papel muy importante en el consumo de cocaína, pero principalmente por los riesgos que implica la ilegalidad y la estigmatización de esta práctica. Se proponen dos modelos de análisis sociocultural del consumo de cocaína, el primero desde la perspectiva fenomenológica y las teorías del cuerpo como objeto social y político y el segundo a partir de los espacios de consumo identificados, como lugares que mediatizan las condiciones en que estos consumos se realizan. Para finalizar se realizan cinco propuestas concretas de medidas de salud colectiva, basadas en la formación en materia de sustancias psicoativas y la creación de espacios de autoorganización de consumidores y servicios para disminuir riesgos y daños mientras se mantenga un mercado ilegal de psicoestimulantes.
en_US
dc.description.abstract
This research is based on a description of the different modes of cocaine use and the socio-cultural variables affecting the health of consumers and their maintenance of roles and relationships. It follows 18 months ethnographic fieldwork, based on the phenomenological theories of symbolic interaction. This field data is augmented by 32 in-depth interviews with cocaine consumers in Reus. Results of the research indicate that the health considerations plays an important role in cocaine use, but mainly in terms of the risks associated with its illegality and the stigmatisation of this practice. Two models of socio-cultural analysis were used in this study. The first, a phenomenological perspective incorporates social and political theory, and the second examines ‘consumer spaces’: identified as sites that mediate conditions in which people use cocaine. Using these two models of analysis, findings suggest specific proposals in the area of public health. Training and education for both consumers and service providers in all psycho-active substances. Developing opportunities for self-organising among consumers. Partnership between consumers and services towards the reduction of risk associated with psycho-stimulant use. To collaboratively seek to develop proposals towards a regulated market for psycho-stimulants.
en_US
dc.format.extent
304 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
en_US
dc.publisher
Universitat Rovira i Virgili
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Consum de cocaína
en_US
dc.subject
etnografía
en_US
dc.subject
Antropología Mèdica Crítica
en_US
dc.subject
Consumo de cocaína
en_US
dc.subject
Cocaine use
en_US
dc.subject
ethnography
en_US
dc.subject
Critical Medical Anthropology
en_US
dc.subject.other
Ciències Socials i jurídics
en_US
dc.title
"El pájaro está en el nido". Cocaína, cultura y salud: más allá del modelo de adicción. Una etnografía del consumo de cocaína en Reus.
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.contributor.director
Romaní Alfonso, Josep Oriol
dc.embargo.terms
cap
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess