Factores de riesgo psicosocial del TDAH

dc.contributor
Universitat Rovira i Virgili. Departament de Psicologia
dc.contributor.author
López Seco, Fernando
dc.date.accessioned
2017-01-27T08:03:43Z
dc.date.available
2017-01-27T08:03:43Z
dc.date.issued
2016-11-07
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/399531
dc.description.abstract
L'objectiu de la tesi és analitzar l'impacte de factors de risc psicosocial en l'evolució del trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat (TDAH) en una mostra clínica de nens i adolescents tractats en centres d'atenció especialitzada. En el primer article de la tesi s'analitza l'associació entre factors de risc psicosocial recollits en la classificació de malalties mentals de l'OMS (CIE-10) i en el segon estudi s'analitza l'efecte d'un factor específic, la psicopatologia paterna i materna i els símptomes de TDAH en pares de nens en seguiment per TDAH. En el primer estudi es troben associacions entre factors de risc familiar i la mala evolució clínica del TDAH en els fills. En el segon estudi es troben elevades taxes de psicopatologia i símptomes TDAH en pares i mares i associacions entre els antecedents de psicopatologia materna i mala evolució simptomàtica dels fills. Es discuteixen les implicacions per a la pràctica clínica que tenen aquests resultats, bàsicament el disseny de protocols específics per a pacients amb mala evolució clínica amb factors de risc associats.
en_US
dc.description.abstract
El objetivo de la tesis es analizar el impacto de factores de riesgo psicosocial en la evolución del trastorno por deficit de atención e hiperactividad (TDAH) en una muestra clínica de niños y adolescentes tratados en centros de atención especializada en salud mental. En el primer artículo de la tesis se analizó la asociación entre factores de riesgo psicosocial recogidos en la clasificación de enfermedades mentales de la OMS (CIE-10) y en el segundo estudio se analizó el efecto de un factor específico: la psicopatología paterna y materna y los síntomas de TDAH en padres de niños en seguimiento por TDAH. En el primero se encontraron asociaciones entre factores de riesgo familiar y mala evolución clínica del TDAH en los hijos, mientras que en el segundo estudio se encontraron elevadas tasas de psicopatología y síntomas TDAH en padres y madres y asociaciones entre los antecedentes de psicopatología materna y mala evolución sintomática de los hijos. Se discutieron las implicaciones para la práctica clínica que tienen estos resultados, básicamente el diseño de protocolos específicos para pacientes con mala evolución clínica con factores de riesgo asociados.
en_US
dc.description.abstract
The aim of the thesis is to analyze the impact of psychosocial risk factors in the development of attention deficit and hyperactivity disorder (ADHD) in a clinical sample of children and adolescents treated in Specialized Mental Health Centers. In the first article of the thesis we found an association between psychosocial risk factors listed in the classification of mental diseases WHO (ICD-10) and in the second one we analyzed the effect of a specific factor: parental psychopathology and ADHD symptoms in parents of children treated for ADHD. In the first study we have found associations between family risk factors and poor clinical outcome of ADHD children. In the second one we have found high rates of psychopathology and ADHD symptoms in parents of children with ADHD and also associations between maternal history of psychopathology and greatest symptoms severity of ADHD children. We discuss the implications for clinical practice of these results, basically the design of specific protocols for patients with poor clinical outcomes with associated risk factors.
en_US
dc.format.extent
111 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
en_US
dc.publisher
Universitat Rovira i Virgili
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Psiquiatría infantil
en_US
dc.subject
TDAH
en_US
dc.subject
Factors de risc
en_US
dc.subject
Factores de riesgo
en_US
dc.subject
Child Psychiatry
en_US
dc.subject
ADHD
en_US
dc.subject
Risk factors
en_US
dc.subject.other
Ciències de la salut
en_US
dc.title
Factores de riesgo psicosocial del TDAH
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
159.9
en_US
dc.subject.udc
6
en_US
dc.subject.udc
61
en_US
dc.subject.udc
616.89
en_US
dc.contributor.director
Masana Marín, Adela
dc.embargo.terms
cap
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

2. TESI.pdf

8.101Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)