Universitat Rovira i Virgili. Departament de Bioquímica i Biotecnologia
A causa de la manca d’informació sobre la ingesta de líquids i begudes a la població general, es va avaluar el seu consum diari, el percentatge d’individus cobrint les recomanacions d’ingesta d'aigua segons la Agència Europea de Seguretat Alimentària (AESA), així com de sucres senzills segons la Organització Mundial de la Salut (OMS) en adults Espanyols i de 12 països d’arreu del món. Aproximadament el 50% dels individus no cobria les recomanacions de l’AESA, i el 44,5% superava les recomanacions de la OMS, només a través de líquids. També es va avaluar els hàbits de consum de fluids dels adults espanyols en funció del seu nivell d'adherència a la dieta mediterrània (DM) i a l’activitat física. S'ha descrit que els individus que presenten altes puntuacions d’adherència a la DM i a l’exercici físic, tenen un patró de consum de begudes més saludable. També hem avaluat prospectivament l'associació entre el consum de begudes endolcides amb sucre, begudes endolcides artificialment i sucs de fruita embotellats i naturals i la incidència de síndrome metabòlica (SM) en una població mediterrània (n=1868 participants) amb alt risc cardiovascular, en el marc d'estudi PREDIMED. El consum ocasional de begudes ensucrades i begudes endolcides artificialment (1-5 racions/setmana) no es va associar amb la incidència de SM en persones de mitjana edat i d'edat avançada amb alt risc de malaltia cardiovascular. El consum de més de 5 porcions/setmana de tots els tipus de begudes analitzades es va associar amb un major risc de SM i alguns dels seus components. Finalment, per tal d'analitzar l'associació entre la ingesta de líquids i begudes en el futur, hem dissenyat i validat un qüestionari específic per l’avaluació de líquids a la població Espanyola. Aquesta validació es va dur a terme en el context de l'estudi PREDIMED-PLUS.
Debido a la escasez de datos sobre la ingesta de líquidos en población general, se evaluó el consumo de los diferentes tipos de bebidas, el porcentaje de individuos que cumplían con las recomendaciones de ingesta de agua de la Agencia Europea de Seguridad Alimentaria (AESA) y de azúcares simples según la Organización Mundial de la Salud (OMS), en adultos Españoles y de otros 12 países. Aproximadamente el 50% de la población no cumplía con las recomendaciones de la AESA, y el 44,5% superaba las recomendaciones de la OMS, únicamente a través de fluidos. Se evaluó los hábitos de consumo de líquidos en función de su nivel de adherencia a la dieta Mediterránea (DM) y de actividad física. Los individuos que presentan puntuaciones más altas de adherencia a la DM y ejercicio físico presentan un patrón de consumo de líquidos más saludable. También hemos evaluado prospectivamente la asociación entre el consumo de bebidas azucaradas, bebidas endulzadas artificialmente y zumos de fruta embotellados y naturales y la incidencia de síndrome metabólico (SM) en una población mediterránea (n=1868 participantes) con alto riesgo cardiovascular, en el marco de estudio PREDIMED. El consumo ocasional de bebidas azucaradas y bebidas endulzadas artificialmente (1-5 raciones/semana) no se asoció con la incidencia de SM en personas de mediana edad y de edad avanzada con alto riesgo de enfermedad cardiovascular. El consumo de >5 porciones/semana de todos los tipos de bebidas analizadas se asoció con un mayor riesgo de SM y algunos de sus componentes. Por último, con el fin de analizar la asociación entre la ingesta de líquidos y bebidas en el futuro, hemos diseñado y validado un cuestionario-español fluido específico. Esta validación se llevó a cabo en el contexto del estudio PREDIMED-PLUS.
The scarcity and the inconsistency of the evidence available about beverages intake, led us to examine the consumption of different types of beverages and total daily fluid intake in Spanish adults and other 12 countries using data from the Liq.In7 study. We found that approximately 50% of the population did not complied with European Food Safety Agency adequate intake and 44.5% exceeded the World Health Organization energy intake provided by free sugar recommendations, solely by fluids. Furthermore, differences in total fluid intake between countries, gender and ages were found. The beverage pattern of Spanish adults was assessed categorized by the Mediterranean Diet (MedDiet) adherence and physical activity. For the first time, we show that individuals with high scores for MedDiet adherence and physical exercise presented a healthy beverage profile. We have also prospectively assessed the associations between the consumption of sugar sweetened beverages (SSBs), artificially sweetened beverages and bottled and natural fruit juices and incidence of metabolic syndrome (MetS) in a Mediterranean population (n=1868 participants) at high cardiovascular risk, within the framework of PREDIMED study. The occasional consumption of SSBs and artificially sweetened beverages (1-5 servings/week) was not associated with the incidence of MetS in middle-aged and elderly individuals at high risk of CVD. The consumption of >5 servings/week of all of the types of beverages analyzed was associated with an increased risk of MetS and some of its components. Finally, in order to analyze the associations between fluid and beverage intake in the future, we designed and validated a Spanish fluid-specific questionnaire. This validation was conducted in the context of the PREDIMED-PLUS study, a multicenter randomized trial aiming at assess the beneficial effect of weight loss using a MedDiet and physical exercise promotion on the primary prevention of cardiovascular disease.
Consum de begudes; Questionari de líquids; Síndrome metabòlica; Consumo de bebidas; Cuestionario de líquidos; Síndrome metabólico; Fluid intake; Fluid questionnaire; Metabolic syndrome
00 – Science and knowledge. Research. Culture. Humanities; 01 - Bibliography. Catalogues
Ciències de la salut
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.