Ocio compartido en familia: implicaciones prácticas dentro del Sistema de Protección a la Infancia y a la Adolescencia

Author

Navajas Hurtado, Alicia

Director

Balsells, M. Àngels

Date of defense

2016-12-16

Pages

449 p.

Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Pedagogia i Psicologia

Abstract

La literatura científica sobre ocio compartido en familia centra sus aportes en familias que no se encuentran en situación de riesgo social, siendo escasas las investigaciones sobre familias con hijos en medidas de acogida. En vista a este vacío en la literatura, la presente tesis doctoral pretende profundizar en esta temática poco conocida del ocio compartido en las visitas del Sistema de Protección a la Infancia y a la Adolescencia, indagando sobre sus características, beneficios, relevancia, factores influyentes y sugerencias de mejora al respecto. La metodología cualitativa utilizada se ha basado en el análisis de entrevistas y grupos de discusión de 147 participantes (padres e hijos reunificados o en proceso, jóvenes ex tutelados, profesionales del Sistema de Protección y expertos en la Perspectiva de las Fortalezas). Los resultados más relevantes apuntan al ocio en familia como un elemento favorecedor de visitas de calidad y de la reunificación, así como promotor de procesos de resiliencia y calidad de vida.


La literatura científica sobre oci compartit en família centra les seves aportacions en famílies que no es troben en situació de risc social, sent escasses les investigacions sobre famílies amb fills en mesures d'acollida. En vista d'aquest buit en la literatura, la present tesi doctoral pretén aprofundir en aquesta temàtica poc coneguda de l'oci compartit en les visites del Sistema de Protecció a la Infància i l'Adolescència, indagant sobre les seves característiques, beneficis, rellevància, factors influents i suggeriments de millora al respecte. La metodologia qualitativa utilitzada s'ha basat en l'anàlisi d'entrevistes i grups de discussió de 147 participants (pares i fills reunificats o en procés, joves ex tutelats, professionals del Sistema de Protecció i experts en la Perspectiva de les Fortaleses). Els resultats més rellevants apunten a l'oci en família com un element afavoridor de visites de qualitat i de la reunificació, així com a promotor de processos de resiliència i qualitat de vida.


The scientific literature about family leisure is focused on families without a situation of social risk; thus, there is little research on families with children in foster care. Given this gap in the literature, the present dissertation aims to go deeper on this subject, the shared leisure during the visits in the Child Welfare System. In order to achieve this goal, the research inquiries about its features, benefits, relevance, influential factors and suggestions for improvement. The used methodology has been based on a qualitative research that analyses interviews and focus groups of 147 participants (parents and children/adolescents reunified or in the process of reunification, former youths, professionals who work in the Child Welfare System and academic people who are experts on the Strengths Perspective). The most relevant results in the study point out that family leisure is an enabling element for quality visits and for reunification, as well as a promoter of resilience and quality of life.

Keywords

Oci de la família; Sistema de Protecció de la Infància i Adolescència; Els nens i adolescents en situació de risc social; Ocio compartido en familia; Sistema de Protección a la Infancia y a la Adolescencia; Infancia y adolescencia en situación de riesgo social; Family leisure; Child Welfare System; Children and adolescents in social risk situation

Subjects

00 – Science and knowledge. Research. Culture. Humanities; 37 – Education. Training. Leisure time

Knowledge Area

Treball Social i Serveis Socials

Documents

Tanh1de1.pdf

3.255Mb

Tanh1de1.pdf

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)