dc.contributor
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Empresa
dc.contributor.author
Velasco Gutiérrez, Gerardo
dc.date.accessioned
2017-02-22T13:45:36Z
dc.date.available
2017-02-22T13:45:36Z
dc.date.issued
2016-12-05
dc.identifier.isbn
9788449069161
en_US
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/400660
dc.description.abstract
L'objectiu d'aquesta tesi doctoral és contribuir al nostre coneixement sobre els determinants i implicacions de les estratègies de creixement de les Pimes. Basada tant en la perspectiva de la Teoria de Recursos i capacitats com en la de la Teoria Institucional, examinem tres preguntes de recerca. (1) Com és la relació entre les capacitats tecnològiques, recursos financers i capacitats relacionals amb l'estratègia de creixement que utilitza (orgànica, per adquisicions o híbrida, respectivament) i quin efecte tenen el règim de propietat intel·lectual, l'accés al crèdit i la confiança entre empreses en ella?. (2) Com és la relació entre les estratègies de creixement i l'acompliment de les empreses en termes de supervivència a llarg termini, rendibilitat a curt termini i posició competitiva, i quin efecte tenen el règim de propietat intel·lectual i confiança entre empreses en ella? (3) Com és la relació entre la intensitat de les capacitats relacionals i el resultat que s'obté de col·laborar amb una altra empresa del mateix sector, prenent en compte l'efecte de l'estratègia de creixement híbrid com a mediador? Utilitzem dades obtingudes de 450 respostes obtingudes en l'aplicació d'entrevistes cara a cara amb Directors generals d'empreses en el sector d'electrònica, tecnologia, informació i comunicacions a Mèxic, i apliquem diferents tècniques estadístiques. Els resultats suporten la majoria de les relacions proposades. Es discuteixen les implicacions i les adreces per a futures recerques.
en_US
dc.description.abstract
El objetivo de esta tesis doctoral es contribuir a nuestro conocimiento sobre los determinantes e implicaciones de las estrategias de crecimiento de las PYMEs. Basada tanto en la perspectiva de la Teoría de Recursos y capacidades como en la de la Teoría Institucional, examinamos tres preguntas de investigación. (1) ¿Cual es la relación entre las capacidades tecnológicas, recursos financieros y capacidades relacionales con la estrategia de crecimiento que utiliza (orgánica, por adquisiciones o híbrida, respectivamente) y qué efecto tienen el régimen de propiedad intelectual, el acceso al crédito y la confianza entre empresas en ella?. (2) ¿Cual es la relación entre las estrategias de crecimiento y el desempeño de las empresas en términos de supervivencia a largo plazo, rentabilidad a corto plazo y posición competitiva, y qué efecto tienen el régimen de propiedad intelectual y confianza entre empresas en ella? (3) ¿Cual es la relación entre la intensidad de las capacidades relacionales y el resultado que se obtiene de colaborar con otra empresa del mismo sector, tomando en cuenta el efecto de la estrategia de crecimiento híbrido como mediador? Utilizamos datos obtenidos de 450 respuestas obtenidas en la aplicación de entrevistas cara a cara con Directores generales de empresas en el sector de electrónica, tecnología, información y comunicaciones en México, y aplicamos diferentes técnicas estadísticas. Los resultados soportan la mayoría de las relaciones propuestas. Se discuten las implicaciones y las direcciones para futuras investigaciones.
en_US
dc.description.abstract
The objective of this doctoral dissertation is to contribute to our knowledge about the determinants and implications of SMEs growth strategies. Based on both Resource Based View and Institutional Theory perspectives, we examine three research questions. (1) What is the relationship between an SME’s technological capabilities, financial resources, and networking capabilities with the growth strategy it follows (organic, acquisitive, or hybrid, respectively) and what effect do intellectual property regime, access to credit, and interfirm trust have on it? (2) What is the relationship between the growth strategies and the firms’ performance in terms of long term survival, short term profitability, and competitive position, and what effect do intellectual property regime and interfirm trust have on it? (3) What is the relationship between the intensity of the networking capabilities and the outcome obtained when collaborating with another firm in the same sector, taking into account the effect of the hybrid growth strategy as mediator on it? We use data gathered from 450 responses provided by face-to-face interviews with CEOs in the Electronics, Technology, Information, and Communications sector in México, and apply different statistical techniques. The results support most of the proposed relationships. Implications and future research directions are discussed.
en_US
dc.format.extent
202 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
eng
en_US
dc.publisher
Universitat Autònoma de Barcelona
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
*
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Stratègies de creixement
en_US
dc.subject
Estrategias de crecimiento
en_US
dc.subject
Growth strategies
en_US
dc.subject
Teoria institucional
en_US
dc.subject
Teoría institucional
en_US
dc.subject
Institutional theory
en_US
dc.subject.other
Ciències Socials
en_US
dc.title
Determinants and consequences of sme growth strategies: resources, institutions and performance
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.contributor.authoremail
gvelasco@itesm.mx
en_US
dc.contributor.director
Capelleras, Joan-Lluís
dc.contributor.director
Montoya, Miguel Ángel
dc.embargo.terms
cap
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess