Universitat de Barcelona. Departament d'Antropologia Cultural i Història d'Amèrica i d'Àfrica
La Vila Olímpica se asume como la Nova Icària del siglo XX y se constituye como la obra inaugural del afamado "modelo Barcelona". Es construida sobre los restos de una importante zona industrial del Poblenou, con la voluntad de regenerar este suelo ocupado históricamente por usos considerados malsanos. Ello refleja la vocación utópica del urbanismo, empeñado en neutralizar la manifestación de conflictos que contradigan el renacer de la ciudad olímpica, mediante la creación artificial de un barrio in vitro, que active la rentabilidad del suelo y canalice el control burgués de la ciudad hacia la fachada marítima. Este es un caso representativo del urbanismo neoliberal, que ha promovido el reemplazo del barrio por proyectos de urbanización. La consecuencia es un conjunto residencial privatizado que ha sido construido a partir de la segregación y el aislamiento.
The Olympic Village is presumed as the Nova Icària of the twentieth century and is recognized as the introductory work of the renowned "Barcelona model". It was built on the remains of an important industrial area of Poblenou, with the intention of regenerating this land, which has been historically used for activities that are considered as unhealthy. This practice echoes the utopian vocation of urbanism as follows: it neutralizes the conflict manifestation that contradicts the olympic city’s revival, through the artificial creation of an in vitro neighborhood, which stimulates the land value and channels the bourgeois control of the city to the seaboard. This is a representative case of neoliberal urbanism, which promotes the substitution of the neighborhood by urbanization projects. The result is a privatized residential complex that has been built from segregation and isolation.
Utopies; Utopías; Utopias; Urbanisme; Urbanismo; City planning; Arquitectura; Architecture; Barris; Barrios; Neighborhood; Privatització; Privatización; Privatization
572 - Anthropology
Ciències Humanes i Socials
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.