Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Història i Història de l'Art
La present investigació analitza les vicissituds dels Xiquets de Valls durant el primer franquisme, del 1939 al 1960. Els Xiquets es van haver d’enfrontar a situacions noves i un entorn sociopolític que els jugava en contra. El franquisme va acabar amb la dualitat castellera que hi havia a Valls i els obligà a unir-se en una sola colla, que controlada des de l’autoritat municipal, els utilitzà a conveniència per tal de treure’n el màxim rendiment possible. Després, amb el retorn a la dualitat castellera, des de l’Ajuntament es creà el Patronat dels Xiquets de Valls, que afavorí la Muixerra. Amb tot, la Vella tirà endavant i fou vista per molts vallencs com contrària al règim. Amb el temps, les dos colles van viure moments bons i de dolents, fins que les tensions internes i el suport rebut per les autoritats acabaren passant factura a la Muixerra, portant-la a la desintegració, el que suposà el retorn a una sola colla.
La presente investigación analiza las vicisitudes de los Xiquets de Valls durante el primer franquismo, de 1939 a 1960. Los Xiquets se tuvieron que enfrentar a situaciones nuevas y un entorno sociopolítico que les era contrario. El franquismo acabó con la dualidad castellera que había en Valls y los obligó a unirse en un solo grupo, que controlado desde la autoridad municipal, los utilizó a conveniencia para sacar-les el máximo partido. Después, con la vuelta a la dualidad castellera, desde el Ayuntamiento se creó el Patronato de los Xiquets de Valls, que favoreció a la Muixerra. Con todo, la Vella siguió adelante y fue vista por muchos vecinos de Valls como opositora al régimen. Con el tiempo, las dos colles vivieron momentos buenos y malos, hasta que las tensiones internas y el apoyo recibido por las autoridades acabaron pasando factura a la Muixerra, llevándola a la desintegración, lo que implicó la vuelta a la unicidad castellera.
This research analyzes the history of 'Xiquets de Valls' Human Towers Club during early Francoism (1939 to 1960). The Xiquets had to face new historic issues and socio-political environment that played against Catalan traditions. Franco ended the traditional duality between The Colla Vella 'Old Club' and the Colla Nova 'New Club' and forced them to join in a single club, which was controlled by the municipal authority, that used the Club to get the best posible performances. When the Club was divided back, the City Council created the Board of the Xiquets, which favored the 'Muixerra' (Human Tower Club in Valls). However, the Colla Vella (Old Club) was seen by many as opposing Franco's Regime. Over time, both groups experienced good and bad periods and performances, until the internal problems and the support received by the authorities ended up with the disappereance of the Muixerra, which meant a return to a sole Club.
Xiquets de Valls; Castells humans; Muixerra; Castillos humanos; Colla Vella; franquismo y castillos; Human towers; Catalan culture
0 - Basic concepts; 00 – Science and knowledge. Research. Culture. Humanities; 3 - Social Sciences; 32 - Politics
Arts i humanitats
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.