Violencia en el puesto de trabajo sanitario, análisis situacional y experiencias de las víctimes

Author

Gómez Romero, M. Rosario

Director

Tous Pallarès, Jordi

Date of defense

2016-01-20

Pages

226 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Infermeria

Abstract

Les agressions sofrides pels treballadors del sector sanitari públic en raó de la seva activitat i materialitzades pels usuaris ( violència tipus II ) , han d'emmarcar com a situacions de risc laboral . L'objectiu és comprendre a través de les vivències relatades pels treballadors , la seva freqüència , les característiques , antecedents i conseqüències dins el context d'un Departament de Salut , a través de la combinació de dos tipus de metodologia ( la qualitativa i la quantitativa ) que es complementen per ajudar-nos a comprendre el fenomen a estudi , i poder donar pas a dirigir accions preventives en el lloc de treball que evitin agressions dels clients externs cap als professionals sanitaris gràcies al descobriment dels factors de risc precipitadors que ens ajudaran a dibuixar línies mestres d'un programa d'intervenció psicosocial .


Las agresiones sufridas por los trabajadores del sector sanitario público en razón de su actividad y materializadas por los usuarios (violencia tipo II), deben enmarcarse como situaciones de riesgo laboral. El objetivo es comprender a través de las vivencias relatadas por los trabajadores, su frecuencia, las características, antecedentes y consecuencias dentro del contexto de un Departamento de Salud, a través de la combinación de dos tipos de metodología (la cualitativa y la cuantitativa) que se complementan para ayudarnos a comprender el fenómeno a estudio, y poder dar paso a dirigir acciones preventivas en el lugar de trabajo que eviten agresiones de los clientes externos hacia los profesionales sanitarios gracias al descubrimiento de los factores de riesgo precipitadores que nos ayudarán a dibujar líneas maestras de un programa de intervención psicosocial.


The violence in the public health sector because of their activity and materialized by users (type II violence ) should be framed as situations of occupational hazard. The goal is to understand through the experiences reported by workers , their frequency , characteristics , background and consequences in the context of a Department of Health, through the combination of two types of methodology ( qualitative and quantitative ) that They complement to help us understand the phenomenon to study, and to give way to direct preventive measures in the workplace to prevent attacks from external clients to health professionals through the discovery of precipitators risk factors that will help us draw lines master of a psychosocial intervention program .

Keywords

violència laboral; personal sanitari; factor de risc psicosocial; personal sanitario; factor de riesgo psicosocial; workplace violence; health workers; psychosocial risk

Subjects

159.9 - Psychology; 30 -Social Sciences theories and methodologies. Sociography. Gender studies; 331 - Labour. Employment. Work. Labour economics. Organization of labour. ; 614 - Public health and hygiene. Accident prevention

Knowledge Area

Ciències de la salut

Documents

TESIS_.pdf

4.509Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)