Anàlisi del procés d'internacionalització de l'empresa espanyola a xina: el cas de l'empresa familiar

Author

Marin Anglada, Francisco

Director

Campa Planas, Fernando

Hernández Lara, Ana Beatriz

Date of defense

2017-01-19

Pages

146 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Gestió d'Empreses

Abstract

L’objectiu d’aquesta tesi és analitzar i entendre millor aquest procés d’internacionalització, veure quins són els seus efectes i analitzar les característiques de les empreses que més se’n poden beneficiar, fent èmfasi en les Empreses Familiars (en endavant, EF). En concret, l’estudi es centre en les empreses espanyoles que més varen invertir a Xina durant el període 2008-2014. En primer lloc, hem realitzat una revisió extensa de la literatura acadèmica per a contextualitzar l’estratègia d’internacionalització dins el món empresarial i entendre la importància i casuístiques particulars de les EF. En segon lloc, a partir d’una mostra d’empreses espanyoles hem estudiat si les empreses que més inverteixen a l’estranger, en concret a la Xina com a referent mundial de les inversions estrangeres, obtenen una rendibilitat econòmica major que les que no ho fan i ens quins sectors aquesta inversió té uns efectes més positius. Per últim, hem analitzat les característiques de les empreses que afecten de forma positiva o negativa al procés d’internacionalització, fent èmfasi en les característiques específiques de les EF. Si ens centrem en l’EF veiem que el procés d’internacionalització és més beneficiós per a aquestes que no pas per a les empreses no familiars (ENF). Adicionalment, una major participació en la propietat per part de la família afavoreix encara més aquest procés d’expansió internacional. Finalment, altres factors com el palanquejament financer, la mida o el sector afecten significativament en l’èxit del procés d’internacionalització, tal i com es mostra en el capítol IV d’aquest treball. Aquest treball ofereix varies contribucions, tant per a la literatura acadèmica existent com per als directius i propietaris de les empreses que es volen internacionalitzar. Igualment, en el cas de les empreses familiars, els directius hauran de tenir en compte les possibles reaccions dels propietaris envers una estratègia d’expansió internacional.


El objetivo de esta tesis es analizar y entender mejor este proceso de internacionalización, ver cuáles son sus efectos y analizar las características de las empresas que más se pueden beneficiar, haciendo énfasis en las Empresas Familiares (en adelante, EF). En concreto, el estudio se centra en las empresas españolas que más invirtieron en China durante el periodo 2.008-2.014. En primer lugar, hemos realizado una revisión extensa de la literatura académica para contextualizar la estrategia de internacionalización dentro del mundo empresarial y entender la importancia y casuísticas particulares de las EF. En segundo lugar, a partir de una muestra de empresas españolas hemos estudiado si las empresas que más invierten en el extranjero, en concreto en China como referente mundial de las inversiones extranjeras, obtienen una rentabilidad económica mayor que las que no lo hacen y nos qué sectores esta inversión tiene unos efectos más positivos. Por último, hemos analizado las características de las empresas que afectan de forma positiva o negativa en el proceso de internacionalización, haciendo énfasis en las características específicas de las EF. Si nos centramos en la EF vemos que el proceso de internacionalización es más beneficioso para estas que para las empresas no familiares (ENF). Adicionalmente, una mayor participación en la propiedad por parte de la familia favorece aún más este proceso de expansión internacional. Finalmente, otros factores como el apalancamiento financiero, el tamaño o el sector afectan significativamente en el éxito del proceso de internacionalización, tal y como se muestra en el capítulo IV de este trabajo. Este trabajo ofrece varias contribuciones, tanto para la literatura académica existente como para los directivos y propietarios de las empresas que se quieren internacionalizar. Igualmente, en el caso de las empresas familiares, los directivos deberán tener en cuenta las posibles reacciones de los propietarios hacia una estrategia de expansión internacional.


The aim of this thesis is to analyze and better understand the internationalization process, to see their effects and to analyze the characteristics of companies that can get more benefits from this process, focusing on family firms (hereinafter FF). Specifically, the study will focus on Spanish companies that were investing in China during the period 2008-2014. First, we performed an extensive review of the academic literature to contextualize the internationalization strategy within the business and understand the importance of individual characteristics of the FF. Secondly, from a sample of Spanish companies we studied if the companies that invest more abroad, particularly in China, as a world leader in foreign investment, obtain a higher profitability than those that don’t invest. Moreover, we analyse the sectors where the international investment has more positive effects on the companies. Finally, we analyzed the characteristics of the companies that affect positively or negatively the process of internationalization, focusing on the specific characteristics of the EF. If we focus on the EF we see that the internationalization process is more beneficial for these companies than for the non family firms. Additionally, a higher participation in the property by the members of the family encourages further international expansion. Finally, other factors such as financial leverage, size or sector significantly affect the success of the internationalization process, as shown in Chapter IV of this paper. This study provides several contributions, both for the existing academic literature and for managers and owners of companies that want to internationalize. Similarly, in the case of family businesses, managers must take into account the possible reactions of the owners towards an international expansion strategy.

Keywords

Internacionalització; Empresa Familiar; Xina; Internacionalización; China; Internationalization; Family Firm

Subjects

3 - Social Sciences; 336 - Finance ; 339 - Trade. Commerce. International economic relations. World economy

Knowledge Area

Ciències socials i jurídiques

Documents

TESI.pdf

2.336Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)