Interlocked architectures based on a bis-calix[4]pyrrole macrocycle for ion-pair recognition

dc.contributor
Universitat Rovira i Virgili. Departament de Química Física i Inorgànica
dc.contributor.author
Romero Lopez, Jose Ramon
dc.date.accessioned
2017-04-24T10:44:02Z
dc.date.available
2017-04-24T10:44:02Z
dc.date.issued
2017-03-24
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/402467
dc.description.abstract
Aquesta tesi doctoral tracta sobre la síntesi de molècules entrellaçades mecànicament que presenten topologia de rotaxà. Descrivim la síntesi d'un [2]rotaxà amb un 50% de rendiment mitjançant l’estratègia de stoppering utilitzant una reacció optimitzada de cicloaddició d’una azida i un alquí catalitzada per Cu (I). El producte està compost per un macrocicle d’un calix[4]pirrol i un component lineal d’un N-oxid de 3,5-bis-amidapiridil. Durant els estudis d'optimització de la reacció final (stoppering) vam concloure que l'ús d'anions com a plantilla no eren idonis a causa de la dificultat en la purificació del [2]rotaxà i de l’inhibició del catalitzador. Determinem els paràmetres termodinàmics dels processos de reconeixement del [2]rotaxà amb diferents parells d'ions de tetraalquilamoni en dos dissolvents (cloroform i acetona), i vam poder detectar la formació de dos complexos durant el procés de reconeixement (complexos 1:1 i 2:1). Hem estudiat també la influència de la mida dels stoppers en la síntesi de l'estructura entrellaçada. Així doncs, es conclou que l'ús dels stoppers petits resulta, principalment, en la recuperació dels components no entrellaçats per separat, es a dir, el macrocicle i el component lineal lliure. A més, vam poder identificar traces d'una nova espècie, l'estructura de la qual i en funció d'un conjunt d’experiments per a la seva completa caracterització atribuïm a un hipotètic [3]rotaxà. Els estudis duts a terme en aquesta tesi doctoral proporcionen un coneixement detallat en la síntesi d'estructures entrellaçades. A més a més, poden considerar-se com un primer pas important cap a l'aplicació d'aquest tipus d'estructures com màquines moleculars.
en_US
dc.description.abstract
Esta tesis doctoral trata sobre la síntesis de moléculas entrelazadas mecánicamente que presentan topología de rotaxano. Describimos la síntesis de un [2]rotaxano con un 50% de rendimiento mediante estrategia de stoppering utilizando una reacción optimizada de cicloadición de azdia y alquino catalizada por Cu(I). El producto rotaxanado está compuesto por un macrociclo de calix[4]pirrol y un componente lineal de 3,5-bis-amidepyridil-N-oxide. Durante los estudios de optimización de la reacción final (stoppering) concluimos que el uso de aniones como plantilla no eran idóneos debido a que dificultaban la purificación del [2]rotaxano e inhibían el catalizador. Determinamos los parámetros termodinámicos de los procesos de reconocimiento del [2]rotaxano con diferentes pares de iones de tetraalquilamonio en dos disolventes (cloroformo y acetona) y pudimos detectar la formación de dos complejos durante el proceso de reconocimiento (complejos 1:1 y 2:1). Hemos estudiado también la influencia del tamaño de los stoppers en la síntesis de la estructura entrelazada. Concluimos que el uso de stoppers pequeños lleva principalmente a la recuperación de los componentes no entrelazados por separado: macrociclo y componente lineal libres. Además, pudimos identificar trazas de una nueva especie cuya estructura atribuimos a un hipotético [3]rotaxano en función de un conjunto experimentos para su completa caracterización. Los estudios llevados a cabo en esta tesis doctoral proporcionan un conocimiento pormenorizado en la síntesis de estructuras entrelazadas. Además, pueden considerarse como un primer paso importante hacia la aplicación de este tipo de estructuras como máquinas moleculares.
en_US
dc.description.abstract
This doctoral thesis deals with the synthesis of mechanically interlocked molecules featuring a rotaxane topology. We report the synthesis of a [2]rotaxane based on a bis-calix[4]pyrrole macrocycle and a 3,5-bis-amidepyridil-N-oxide axle in a remarkable 50% yield through an optimized “in situ” capping strategy using copper(I)-catalysed azide-alkyne cycloaddition reaction. During the optimization studies we concluded that the use of anion templation was detrimental not only for the isolation of the pure [2]rotaxane but also for the good performance of the catalytic reaction. We determined the thermodynamic parameters of the binding process of the [2]rotaxane with different tetraalkylammonium ion-pairs in two different solvents (i.e. chloroform and acetone) and we could identify different binding geometries in the binding process (1:1 and 2:1 complexes). We have also studied the influence of the stopper size in the synthesis of the interlocked structure. We concluded that the use of smaller stoppers mainly leads to the recovery of non-interlocked components from the reaction mixture: free macrocycle and linear component. Moreover, we could identify traces of a new species that we attributed to a hypothetical [3]rotaxane structure after a complete set of characterization analysis. The studies carried out in this doctoral thesis provided deeper knowledge on the synthesis of interlocked structures. Moreover, they can be considered and important first step towards the application of this kind of structures as molecular machines.
en_US
dc.format.extent
150 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
eng
en_US
dc.publisher
Universitat Rovira i Virgili
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Reconoxeiment
en_US
dc.subject
rotaxane
en_US
dc.subject
calix[4]pirrol
en_US
dc.subject
reconocimiento
en_US
dc.subject
recognition
en_US
dc.subject
calix[4]pyrrole
en_US
dc.subject.other
Ciències
en_US
dc.title
Interlocked architectures based on a bis-calix[4]pyrrole macrocycle for ion-pair recognition
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
54
en_US
dc.subject.udc
543
en_US
dc.subject.udc
544
en_US
dc.subject.udc
547
en_US
dc.contributor.director
Ballester Balaguer, Pau
dc.embargo.terms
cap
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

TESI.pdf

41.14Mb PDF

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)