Universitat Ramon Llull. Esade
Les emprenedories socials, organitzacions que persegueixen tant una missió social com comercial, han experimentat un augment tant en la investigació com en la pràctica durant les últimes dues dècades. Diversos grups de actors i beneficiaris estan recorrent a aquest tipus d'organització per respondre a reptes urgents a la societat. Combinar la recerca d'un impacte social positiu amb una emprenedoria comercial pot crear tensions en reunir dues forces oposades que porten els seus propis valors, metes, i estratègies. Tot i que la investigació de les tensions que es deriven de la combinació de les lògiques socials i comercials ha rebut gran atenció a la literatura, no queda clar quins altres tipus de tensions poden sorgir en les empreses socials i com es poden gestionar aquestes tensions. Aquesta tesi doctoral, basada en les teories de les organitzacions híbrides, la coopetició i els models de negoci, pretén posar de manifest els tipus de tensions que les emprenedories socials poden experimentar en diferents nivells d'anàlisi. A través d'estudis de casos i mètodes qualitatius, examina les formes en què les empreses socials poden interactuar entre si a nivell inter-organitzacional, com les organitzacions combinen diferents estils en crear noves emprenedories socials a nivell d'empresa, i com els gerents gestionen les tensions que sorgeixen de la combinació de les lògiques socials i comercials a nivell individual. Aquesta tesi pretén aportar implicacions tant per la teoria com per a la pràctica.
Los emprendimientos sociales, organizaciones que persiguen tanto una misión social como comercial, han experimentado un aumento tanto en la investigación como en la práctica durante las últimas dos décadas. Diversos grupos de actores y beneficiarios están recurriendo a este tipo de organización para responder a retos urgentes en la sociedad. Combinar la búsqueda de un impacto social positivo con una emprendimiento comercial puede crear tensiones al reunir dos fuerzas opuestas que traen sus propios valores, metas, y estrategias. Aunque la investigación de las tensiones que se derivan de la combinación de las lógicas sociales y comerciales ha recibido gran atención en la literatura, no queda claro qué otros tipos de tensiones pueden surgir en las empresas sociales y cómo se pueden gestionar esas tensiones. Esta tesis doctoral, basada en las teorías de las organizaciones híbridas, la coopetición y los modelos de negocio, pretende poner de manifiesto los tipos de tensiones que los emprendimientos sociales pueden experimentar en diferentes niveles de análisis. A través de estudios de casos y métodos cualitativos, examina las formas en que las empresas sociales pueden interactuar entre sí a nivel interorganizacional, cómo las organizaciones combinan diferentes estilos al crear nuevos emprendimientos sociales a nivel de empresa, y cómo los gerentes gestionan las tensiones que surgen de la combinación de las lógicas sociales y comerciales a nivel individual. Esta tesis pretende aportar implicaciones tanto para la teoría como para la práctica.
Social enterprises, organizations that pursue both a social and commercial mission, have seen a rise both in research and practice over the past couple of decades. Diverse groups of stakeholders are turning toward this type of organization to respond to pressing challenges in society. Combining the pursuit of positive social impact with a business venture can create tensions from bringing together two opposing forces that bring their own values, goals, and strategies. Although the study of tensions that arise from combining social and business logics has received extensive attention in the literature, it remains unclear what other types of tensions can arise in social enterprises and how those tensions can be managed. Drawing on the theoretical lenses of hybrid organizations, coopetition, and business models, this doctoral thesis aims to bring to light types of tensions that social enterprises can experience at different levels of analysis. Through case studies and qualitative methods, it examines the ways social enterprises can interact with each other at the inter-organizational level, how organizations combine different styles when creating new social enterprises at the firm level, and how leaders manage tensions that arise from combining social and commercial logics at the individual level. This thesis aspires to provide implications both for theory and practice.
Social enterprise; Business models; Organizational tensions; Social entrepreneurship; Hybrid organizations
334 - Formes d'organització i cooperació en l'economia; 65 - Gestió i organització. Administració i direcció d'empreses. Publicitat. Relacions públiques. Mitjans de comunicació de masses
Ciències socials, periodisme i documentació
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.