Qualitat de vida relacionada amb la salut i resultats sensibles a intervencions infermeres en pacients ingressats a cures intensives sotmesos a ventilació mecànica

Author

Gallart i Vivé, Elisabet

Director

Fuentelsaz Gallego, Carmen

Gea Sánchez, Montserrat

Blanco Blanco, Joan

Date of defense

2017-06-23

Pages

274 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament d'Infermeria

Abstract

Objectiu: Valorar la qualitat de vida relacionada amb la salut en pacients sotmesos a ventilació mecànica en una Unitat de Cures Intensives i la seva relació amb els resultats sensibles a intervencions infermeres. Mètodes: Estudi d’una cohort prospectiva en que es van incloure durant 14 mesos consecutius els pacients ingressats a l’UCI de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron sotmesos a ventilació mecànica durant més de 48 hores. Es va valorar la qualitat de vida relacionada amb la salut a l’ingrés mitjançant els qüestionaris SF-36 i Qüestionari Respiratori de Saint Georges (QRSG) i a l’alta de l’UCI. Els mateixos qüestionaris es van repetir a l’any de l’alta. Els Resultats Sensibles a Intervenció d’Infermeria (RSII) i les variables clíniques relacionades amb la patologia i l’evolució es van recollir de la documentació clínica diàriament. Es va realitzar una anàlisi descriptiva i analítica de la relació entre les variables principals. Resultats: La cohort inicial va estar formada per 184 pacients, a l’any se’n van poder estudiar 151. En els components resum (físic i mental) de l’SF-36 i la puntuació total del QRSG existien diferències estadísticament significatives entre la valoració a l’ingrés i a l’any (p= 0,001; p=0,001 i p<0,001 respectivament).Cap dels RSII van presentar associació estadísticament significativa amb els components resum de l’SF-36 ni amb cap dimensió del QRSG. Conclusions: Els pacients que van requerir ventilació mecànica durant el seu ingrés a l’UCI van presentar millor qualitat de vida a l'any de la seva alta que la que presentaven a l’ingrés, però va continuar sent pitjor que la de la població de referència. No es va poder determinar que existís relació entre els resultats sensibles a intervencions infermeres i la qualitat de vida a l’any dels pacients.


Objetivo: Valorar la calidad de vida relacionada con la salud en pacientes sometidos a ventilación mecánica en una Unidad de Cuidados Intensivos y su relación con los resultados sensibles a intervenciones enfermeras. Métodos: Estudio de una cohorte prospectiva en que se incluyeron durante 14 meses consecutivos los pacientes ingresados en la UCI del Hospital Universitario Vall d'Hebron sometidos a ventilación mecánica durante más de 48 horas. Se valoró la calidad de vida relacionada con la salud en el ingreso mediante los cuestionarios SF-36 y Cuestionario Respiratorio de Saint Georges (QRSG) y al alta de la UCI. Los mismos cuestionarios se repitieron al año del alta. Los Resultados Sensibles a Intervención de Enfermería (RSIE) y las variables clínicas relacionadas con la patología y la evolución se recogieron de la documentación clínica diariamente. Se realizó un análisis descriptivo y analítico de la relación entre las variables principales. Resultados: La cohorte inicial estuvo formada por 184 pacientes, al año se pudieron estudiar 151. En los componentes resumen (físico y mental) de l’SF-36 y la puntuación total del QRSG existían diferencias estadísticamente significativas entre la valoración al ingreso y al año (p = 0,001; p = 0,001 y p <0,001 respectivamente). Los componentes resumen de l’SF-36 (Físico = 46, Mental = 47) y la puntuación total del QRSG (12 vs 8) tuvieron peores resultados al año que la población de referencia. Ninguno de los RSIE presentaron asociación estadísticamente significativa con los componentes resumen del SF-36 ni con el QRSG. Conclusiones: Los pacientes que requirieron ventilación mecánica durante su ingreso en la UCI presentaron mejor calidad de vida al año del alta que la que presentaban al ingreso, aunque continuó siendo peor que la de la población de referencia. No se pudo determinar relación entre los resultados sensibles a intervenciones enfermeras y la calidad de vida al año de los pacientes.


Objective: To assess the HRQL of mechanically ventilated patients admitted to ICU and its relation to nurse-sensitive outcomes (NSO). Methods: A prospective cohort of admitted to d'Hebron University Hospital ICU who underwent mechanical ventilation for more than 48 hours were included for 14 consecutive months. Health-related quality of life at admission and discharge from ICU was assessed using the SF-36 and Saint Georges Respiratory (QRSG) questionnaires. The same questionnaires were also utilised 1 year after ICU discharge. Nursing Sensitive Outcomes (NSO) and clinical variables related to patient’s diagnosis and clinical course were collected from patient records on a daily basis. A descriptive and analytical analysis of variables’ relationship performed. Results: The initial cohort consisted of 184 patients. Follow-up a year after discharge was done on 151 patients. In the summary components (physical and mental) of the SF-36 as well as the total score of the QRSG there were statistically significant differences between the assessment performed at ICU admission and the one performed a year after ICU discharge (p = 0.001, p = 0.001 and p <0.001, respectively). The summary components of the SF-36 (Physical = 46, Mental = 47) and the total QRSG score (12 vs 8) results obtained a1 year after ICU discharge were worse if compared with the ones obtained from the reference population. None of the NSO had a statistically significant association with the SF-36 summary components or any dimension of the QRSG. Conclusions: Patients who required mechanical ventilation during ICU admission had better quality of life 1 year after ICU discharge when compared with ICU admission, but was worse when compared with the reference population. It was not possible to determine if there is a relationship between NSO and quality of life a year after ICU discharge.

Keywords

Qualitat de vida relacionada amb la salut; Resultats sensibles a intervencions infermeres; Malalt crític; Calidad de vida relacionada con la salud; Resultados sensibles a intervenciones enfermeras; Enfermo crítico; Health-Related Quality of Life; Nursing-Sensitive Outcomes; Critical patient

Subjects

614 - Public health and hygiene. Accident prevention

Knowledge Area

Infermeria

Documents

Tegv1de1.pdf

3.092Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)